“Ik ben een bloemist, geen superheld”

2016-12-13-11-19-17

“Geluk is het klavertje vier op mijn trouwring”

Met een bloemetjes wordt veel gezegd. Ze worden in elke situatie gebruikt: om iemand op te vrolijken, iemand te bedanken, afscheid te nemen of om je liefje te verrassen. Tanja ter Bogt, bloemist in Waalre, verkoopt al ruim 17 jaar deze blij makers in haar eigen zaak. Maar hoe gelukkig wordt zijzelf van deze plukkers?

Welke bloem maakt je gelukkig?

“Ik heb zelf niet echt een soort, het is eigenlijk meer een kleur. Ik houd van de kleur oranje. Ik heb er altijd al een zwak voor gehad. Toen ik eindexamen deed op de bloemistenopleiding moesten we een aantal bloemstukken maken, ik geloof in totaal 5. Voor twee opdrachten kreeg je bloemen zodat iedereen dezelfde stukken had, de rest mocht je zelf invullen. Toen ben ik voor oranje gegaan, onder andere bij het bruidsboeket.”

Is dat ook het bruidsboeket geweest voor je eigen bruiloft?

“Ja, mijn aanstaande man, Patrick, had de foto van het boeket thuis weggehaald en had deze aan mijn collega gegeven. Zo had ik dus mijn eigen ontworpen bruidsboeket op mijn bruiloft, alleen niet door mij gemaakt maar door mijn collega. Sindsdien staan er bij mij thuis alleen maar oranje bloemen. Ik vind het een heel vrolijke kleur en oranje brengt licht in huis.”

Agnes van den Berg heeft onderzoek gedaan naar de invloed van echte en neppe bloemen. Uit dit onderzoek is gebleken dat mensen net zo gelukkig worden van nep bloemen als van echte bloemen. Wat vind jij hiervan?

“Hier ben ik het niet mee eens. Echte bloemen zijn mooi, je ziet de vooruitgang gaan. Een roos is mooi in knop als ik ze verkoop. Ze komen steeds meer open en mensen gaan ervan genieten. En een nepbloem zal vast wel langer staan, maar de geur is anders. Er kan niks op tegen de geur van echte bloemen. Je ziet meteen dat mensen een glimlach krijgen op hun gezicht wanneer ze er eentje ruiken. In huis brengt het ook meteen een gezellige sfeer.”

“Vanaf dat moment wist ik zeker dat ik bloemist wilde worden.”

Waarom ben je bloemist geworden?

“Ik was 11 toen ik riep dat ik bloemist wilde worden. Het is begonnen met mijn oma die een cursus bloemschikken deed en toen ik daar ging logeren een bloemstuk voor mijn moeder had gemaakt. Mijn moeder vond het zo mooi dat ze zelf ook een cursus is gaan volgen. Zo ben ik dus voor het eerst met het bloemwerk in aanraking gekomen. Vanaf dat moment wist ik zeker dat ik bloemist wilde worden.”

Zijn er ook momenten dat je ongelukkiger bent als bloemist?

“Ja, maar ik denk dat elk vak dat wel heeft. Je hebt natuurlijk vervelende klanten en dat is niet altijd leuk, maar dat hoort bij het vak. Deze mensen vind je bijvoorbeeld ook bij een kapper. De mensen gaan dan heel rare of onmogelijke dingen vragen zoals een groot bloemstuk regelen binnen een onmogelijke tijd en dan denk ik ooit weleens ‘ik ben bloemist, geen superman’.”

Van welke gebeurtenis in je zaak word je ‘gelukkig’?

“Waar ik aan moet denken is niet echt een gelukkige herinnering maar heeft wel heel veel indruk op mij gemaakt. Toen ik was bevallen van mijn zoon stond ik twee maanden later een grafwerk te maken voor een kindje dat overleden was. Het besef dat je zelf net moeder bent geworden en dat kindje dat toen stierf 4 of 5 jaar oud was.”

“Een dame die achter de informatiebalie staat weet niks van bloemen…”

Wat maakt jou uniek vergeleken met de bloemverkoop in Albert Heijn of tankstations?

“Het is sowieso moeilijk om de strijd aan te gaan. Ik weet van verschillende mensen dat de bloemen van tankstations altijd al een stuk ouder zijn dus daar kan ik wel tegen aan. Supermarkten zijn echter een ander verhaal want zij halen hun bloemen wel vers. Ze worden gezamenlijk ingekocht waardoor je strakkere aanbiedingen hebt. Maar ik blijf bij mijn standpunt: het is mijn vak, ik weet hoe de bloemen verzorgd moeten worden, een dame die achter de informatiebalie staat weet er niks van en dat maakt mij uniek.”

Wat betekent geluk voor jou?

“Vrolijk zijn, elkaar lief kunnen hebben. Dat zijn de belangrijkste dingen die mij te binnen schieten als ik aan geluk denk. Voor mij is geluk geen tonnen op de bank hebben staan, maar tussen de mensen zitten van wie ik houd.”

bloemist

Een klavertje vier met een streep erdoor. Twee van de blaadjes staan op de ring van Tanja, de andere twee staan op de ring van haar man Patrick.