Binnenstad Dordrecht: ‘een verstopte parel van een stadskern’

De binnenstad van Dordrecht, of zoals de Dordtenaren zelf zeggen ‘de stad’, is er één die eigenlijk iedere Nederlander wel eens bezocht moet hebben. De oude straatjes, de Grote kerk, de historische haven en natuurlijk de talloze terrasjes zorgen voor een gezellige sfeer. Veel van de jaarlijkse evenementen zoals de kerstmarkt, Dancetour of het muziekfestival Big Rivers die in Dordrecht worden georganiseerd vinden daarom ook plaats in de binnenstad.

Bewoners van de binnenstad zijn minder blij met de vele evenementen. “Ik vind de kerstmarkt ieder jaar weer enorm gezellig maar tijdens die dagen wordt mijn hele straat vol gezet met kraampjes en kan ik niet gemakkelijk mijn huis uit en dat vind ik dan wel erg vervelend”, aldus een bewoner van de Prinsenstraat in de binnenstad.

Gezelligheid is er zeker wel te vinden in de binnenstad. Overal zitten leuke zaakjes en cafés. “Wat ik het leukste vind aan in de binnenstad wonen is toch wel dat alles lekker dichtbij is. Als ik in het weekend uit wil gaan, hoef ik niet te wachten op de eerste trein terug naar huis maar kan ik gewoon op de fiets of lopen” vertelt een voorbijganger.

Echter de rustieke en historische binnenstad is toch wel echt de highlight van het centrum. Volgens een wat oudere vrouw kan zij niet geloven dat er zo weinig toerisme is in onze zogenaamde ‘verstopte parel van een stadskern’. In elke straat valt wel een opzienbarend oud gebouw te vinden met een rijke historie vanuit de tijd dat Dordrecht nog de belangrijkste havenstad van Holland was. Echter veel Dordtenaren hebben er weinig problemen mee dat er weinig niet schapenkoppen te vinden zijn in de stad. “Ik hou wel van de rust zoals die nu is”, aldus de vrouw.