“Het Binnenhof is een zeer dynamische vierkante kilometer’’

Fons Lambie heeft van 2005 t/m 2009 gestudeerd aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek en is sinds januari 2010 werkzaam als politiek verslaggever bij RTL Nieuws. Sinds mei 2016 is hij ook plaatsvervangend chef politieke redactie. In dit interview praat ik met hem over zijn persoonlijke en politieke interesses en natuurlijk de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. 

Door: Annebel de Vette

Fons zit vooraan als het gaat om nieuws vanuit het Binnenhof. Doordat daar zoveel nieuws vandaan komt, kwam hij er tijdens zijn opleiding Journalistiek achter dat hij het ontzettend gaaf zou vinden zelf op het Binnenhof te werken. Op de middelbare school volgde hij al graag het nieuws en wat er in Den Haag gebeurde. De interesse voor politiek is daar ontstaan. Fons zegt: “Het was niet zo dat ik op mijn 12e al hele debatten zat te volgen, maar ik vond het wel interessant en fascinerend.’’

Verslaggever worden was vroeger nooit zijn droom, maar Fons heeft zoveel plezier in dit werk, dat hij niet terug zou willen naar de Limburgse omroep waar hij heeft gewerkt. “Het Binnenhof is zoveel interessanter omdat er beslist wordt over zo’n breed scala aan onderwerpen. Van het onderwijs tot nationale politie en van buitenlandbeleid tot de vluchtelingenopvang”, zegt Fons. “Er zijn zoveel verschillende facetten en omdat het landelijke politiek is, is het breder en ook iets relevanter.”

“Een zeer dynamische vierkante kilometer, waarop je ’s morgens nooit zeker weet wat je ’s middags kan verwachten” 

Zo beschrijft Fons het Binnenhof. “Het is onder andere de afwisseling wat dit werk zo ontzettend leuk en interessant maakt, het klinkt cliché maar het is echt zo. Ik weet wel een beetje wat er gaat gebeuren op een dag maar het kan heel erg omslaan.” Hij vertelt bijvoorbeeld over de dag dat vlucht MH17 neerstortte. Er was de hele dag niks te doen en het was doodstil op het Binnenhof. “Eerst dacht iedereen nog, het is een vliegtuigongeluk en meestal heeft dat niet zoveel met de politiek te maken.” Toen vervolgens bleek dat het vliegtuig uit de lucht was geschoten, veranderde de zaak. Elke dag kwamen er lichamen naar Nederland en moest het kabinet, met Rutte voorop, aan het werk.

Verder dan het nieuws van de dag 

Fons probeert verder te kijken dan vandaag en heel erg bij te houden wat er de komende weken gaat spelen. “Het is niet zo dat het nieuws pats boem uit de lucht komt vallen, je moet op een gegeven moment zelf zorgen dat je contact hebt met mensen, ministeries, of met politici zelf. Gelukkig lopen hier zoveel medewerkers, voorlichters en lobbyisten rond, dat iemand je soms op het goede moment vertelt waar iets interessants aan de hand is.” Op deze manier probeert hij ervoor te zorgen dat hij zo snel mogelijk het nieuws weet, liefst zelfs een paar dagen of weken eerder zodat hij daarop kan anticiperen.

Het duiden van botsende belangen, ego’s en meningen 

Fons vertelt dat er vaak bij besluiten nog veel andere dingen meespelen waar politici in de openbaarheid niets over zeggen. Stel dat Rutte in een persconferentie een nieuwe wet aankondigt, dan heeft daaraan vooraf een wereld van discussie plaatsgevonden. “Tegengestelde belangen en organisaties hebben er op de één of andere manier invloed op gehad, of het nou vakbonden zijn of werkgeversorganisaties.” zegt Fons. Er gaat dus een heel traject vooraf aan hoe wij Rutte voor de camera zien staan, terwijl hij vertelt wat er besloten is vandaag. Fons voegt toe: “Het is iets wat mensen vaak niet weten en dus is het leuk om daarover te vertellen en dat uit te zoeken.” Hij probeert zichtbaar te maken hoe er achter de schermen wordt gespeeld.

Belangrijkste onderwerpen 

Op dit moment staat in Den Haag alles in het teken van de naderende verkiezingscampagne. Alle partijen bereiden zich stapje voor stapje voor op de verkiezingen en politici zijn er al druk mee bezig. Op straat is dat nog niet zo, dat zullen we pas een paar weken voor 15 maart gaan zien.

“Partijen zijn daar al heel langzaam op aan het voorsorteren”, zegt Fons. “Partijen zoals VVD, CDA en D66 vallen elkaar al flink aan.” Deze inleidende beschietingen vindt hij op dit moment toch wel het meest interessant om in de gaten te houden. Ook de lijsttrekkersstrijd tussen Asscher en Samsom van de PvdA heeft hij op de voet gevolgd.

Verwachtingen 

De peilingen zijn de laatste tijd stabiel. Wilders en Rutte doen het op dit moment goed maar wat je bij bijna alle verkiezingen zag, was dat er in die laatste weken pas verandering optrad. “Dit komt doordat er dan televisiedebatten zijn en partijen volop campagne gaan voeren”, legt Fons uit.

“Je ziet dat er steeds meer aandacht is voor de kiezer die met onvrede of onbehagen zit. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de globalisering, de vluchtelingenstroom, de Europese Unie of de gevestigde orde”, zegt Fons als ik hem vraag naar de invloed van de recente verkiezingen in Amerika. Ook zegt hij dat vooral Wilders hier heel erg op probeert in te spelen en dat ook te zien is dat andere partijen in Nederland er wat mee gaan proberen.

Fons vertelt dat zijn werk in tijden van verkiezingen spannender, leuker en drukker is. “Het is een onwijs hectische tijd waarbij partijen super veel bijeenkomsten organiseren en er veel debatten zijn.” In de komende periode gaan partijen zelf veel meer via sociale media doen met eigen filmpjes in plaats van via externe bedrijven of de krant.

Uitkijken naar 

Hij vindt het fantastisch de politiek leiders tegenover elkaar te zien staan en de verschillen te zien. Tijdens bijeenkomsten of campagne-evenementen van een partij gebeurt vaak weinig verrassends omdat zij uitdragen wat ze willen, maar bij de tv-debatten treden er veranderingen op. Fons zegt: “Je ziet dan wie er door het ijs zakt en wie er juist opkomt”.

Het leukste tot nu toe 

De allerleukste dag voor Fons om politiek verslaggever te zijn, was de dag dat het CDA-congres in 2010 bij elkaar kwam. Op deze dag werd er door het CDA besloten of ze met de PVV wilde gaan regeren in een gedoogcoalitie. “Die dag had alles”, zegt Fons. Er zat een hele emotie in en een strijdende macht. Het vond plaats in een grote hal in Arnhem en er stonden zo’n 30 mensen per microfoon te wachten tot ze iets konden zeggen, heel knullig eigenlijk. “Daar kwam alles samen. Als er een dag supergaaf was, dan was het dit congres wel”, lacht Fons.

Later… 

Verslaggeven vindt Fons nog altijd heel erg leuk. “Ik zou niet weten wat ik nog leuker zou vinden dan dit”. Er zijn genoeg journalisten die bijvoorbeeld als voorlichter of woordvoerder gaan werken, maar dat lijkt hem absoluut niet leuker dan verslaggeven voor RTL Nieuws.