Beweging Gilets Jaunes wordt niet kleiner maar werkt samen

PARIJS – Deze zaterdag was alweer de zestiende protestdag van de Gilets Jaunes. Tijdens deze Acte 16 lieten de Gilets Jaunes een ander gezicht zien dan eerder bekend in de media. Opvallend waren de verwijzingen van de Gilets Jaunes naar samenwerking met andere sociale bewegingen. 

Lisa van der Aa – Van Turnhout 05 – 03 – 2019

 

Laten we onze strijd samenvoegen. De strijd van de soevereiniteit, van de sociale rechtvaardigheid, financiële rechtvaardigheid en de ecologische transitie

De beweging van de gilets jaunes neemt niet af, blijkt uit gesprekken met de gilets jaunes zelf, maar heeft zelfs veel kansen om groter en sterker te worden. ”Ze verkleinen de beweging in de media om deze te breken”, zegt een sympathisant van de gilets jaunes tijdens een volksvergadering in Kremlin – Bicêtre, een arme wijk in Parijs. ”We komen in steeds grotere getale en er zijn steeds meer demonstraties. In elke stad komen er gilets bij”, bevestigt hij stellig.

De beweging toont een grote bereidheid om samen te werken met verschillende sociale bewegingen, waardoor het onwaarschijnlijk is dat de gele betogingen snel uitgedoofd zullen zijn. In Parijs aan de Champs-Élysées liepen mensen van verschillende organisaties mee in de mars, onder andere spandoeken van de UPHC (organisatie van eenheid van menselijkheid), bewonderaars van Che Guevara en lokale klimaatbetogers waren te zien in de betoging. Op de vaste standplaats die de gilets zelf hebben georganiseerd in samenwerking met Parisien Solidaire, een solidariteitsorganisatie, droegen de gilets jaunes groene lintjes op hun vesten om hun steun te betuigen aan het klimaat.

”De ecologisten en de Gilets Jaunes strijden voor hetzelfde doel”, zegt Gerard Filippe, organisator van de Pointe Fixe Gilets Jaunes. Ik kan me voorstellen dat de beweging ietwat verandert onder invloed van de klimaatbetogers, maar we zitten in dezelfde situatie; de overheid die maatschappij en natuur kapot maakt. Ervaren betoger en voorzitter van Vonk België Erik Demeester bevestigt dit. ‘Ik denk dat het zelfs noodzakelijk is om de gele hesjes samen te laten vloeien met de ecologisten, want ook de gele hesjes vragen steeds meer om ook rekening te houden met de ecologische dimensie’. Ook in Vlaanderen werden begin dit jaar zogeheten ‘klimaatstakers’ gezien in gele hesjes.

Op 16 maart hebben de gilets jaunes een mega manifestatie gepland staan. Sympathisanten en gilets komen massaal naar Parijs om een ultimatum te stellen aan de Franse president Macron bij beëindiging van zijn Grand Debat. Tevens zal de veelbelovende Acte 18 niet alleen bestaan uit inwoners van Parijs en Frankrijk zelf. Er worden sympathisanten verwacht uit onder andere Nederland, België, Duitsland en Italië.

De winkeliers in Parijs zijn minder content met de betogingen. Op de Champs-Élysées sloten zij tijdens de protestmars massaal hun deuren. De bankautomaten zijn afgesloten voor de veiligheid en toeristen zitten vast met hun touringcars, omdat de Champs-Élysées is geblokkeerd. De metrostations in en rondom de Champs-Élysées waren tot de namiddag gesloten.

Evolution of a Revolution, Timeline