Betere baankans door LinkedIn

We kennen het allemaal: het groeiende online netwerk LinkedIn. Deze zakelijke vorm van Social Media zorgt ervoor dat werkzoekenden en werkgevers samenkomen, en door middel van het opbouwen van een netwerk kun je door deze site makkelijker aan een baan komen dan voorheen. Je moet echter wel weten hoe het werkt. Dat is precies waar Judith Pagter aan bod komt, als ‘LinkedIn-trainer’. Zij is één van de experts die op internet klaar staan om te hulp te schieten of uitleg te geven wanneer het gaat om Social Media.

Hoe bent u op het idee gekomen workshops te geven over Linkedin?
In 2007 ben ik zelfstandig ondernemer geworden. Ik begeleidde projecten als facility manager, maar in 2009 stortte de markt in. Het werd moeilijk voor me om aan werk te komen, al zeker door de onzekerheden die de crisis bracht. Door de netwerken die ik als ondernemer had opgebouwd, kreeg ik uiteindelijk weer werk. Hierdoor leerde ik het belang van een goed netwerk voor een ondernemer. In mijn werk deed ik aan ICT-projecten waardoor ik handig werd in digitaal werk. Ik deed ervaringen op met het geven handleidingen, en heb uiteindelijk ook een handleiding voor LinkedIn gemaakt. Ik werd gevraagd voor een lezing over LinkedIn. Ik kreeg veel positieve reacties hierop en dat beviel me wel; ik kreeg de smaak te pakken. Hierdoor heb ik in februari 2010 besloten om trainingen te gaan geven om mensen te leren omgaan met LinkedIn. In februari 2017 doe ik dit al 7 jaar!

Wat is een facility manager?
Een facility manager zorgt voor het hele huishouden van een bedrijf, waaronder catering, om ervoor te zorgen dat de werknemers alle middelen hebben om hun werk goed te kunnen verrichten.

Hoe zou u uw baan in eigen woorden omschrijven?
LinkedIn trainer

Wat houd uw baan precies in?
Ik geef werkzoekenden tips, waardoor ik ze help met het vinden van werk.

Waarom is uw werk nodig?
Ik zie dat mensen met LinkedIn worstelen. Hoe zet je het op en dergelijke. Als ik naar een bespreking ga bereid ik mij dus altijd goed voor, zodat wat ik zeg makkelijk te begrijpen is en niet te snel gaat. Ik zorg ook dat ik goed gezien word, want deze communicatie wordt door anderen opgepikt, en daardoor krijg ik bijvoorbeeld weer een betere naam of nieuwe klanten.

Welke sociale media is/zijn het belangrijkst voor een bedrijf/ondernemer?
LinkedIn is oorspronkelijk bedoeld voor hbo’ers, maar de laatste jaren verschijnt ook mbo er op. Voor banen als houtbewerker of andere beroepen lager dan mbo wordt het niet gebruikt, want op LinkedIn vind je daarvoor geen banen. Naast dat zijn twitter en facebook, zeker twitter belangrijk voor bedrijven.

Wat voor klanten heeft u zoal?
Veel werkzoekenden, hier kom ik aan door doorverwijzing van bemiddelaars. Voor de zomervakantie kreeg ik een aanvraag van een grote bank, of ik uitleg en trainingen wilde geven betreft LinkedIn. Dit was voor personeel dat op nominatie stond voor ontslag, om te helpen een nieuwe baan te vinden. Feedback is leuk, ik krijg vaak mailtjes van klanten over hoe goed ik ze geholpen heeft, wat mij motiveert om dit werk te blijven doen. Naast werkzoekenden vragen ook bedrijven, zzp’ers, advocatenkantoren en uitzendorganisaties om mijn uitleg, wat mijn werk heel divers maakt. Ik heb ook trainingen en lezingen gehouden voor studenten op hogescholen. Ben ook een keer gevraagd voor uitleg aan internationale studenten op de Hogeschool van Amsterdam.

Op welke sociale media bent u zelf vooral actief?
LinkedIn
Alleen LinkedIn?
Nee, ook zakelijke twitter en facebook maar doe ik minder mee, linkedin is tijdrovend. Ik heb mijn handleiding kort geleden helemaal herschreven, want zoals met elke sociale media site worden er enorm veel aanpassingen gedaan. Er wordt van mij verwacht alles te weten over LinkedIn.

Hoe zorgt u zelf dat u met uw bedrijf/ondernemer ‘in the picture’ staat?
Zichtbaar zijn, filmpje van me waarin ik mezelf voorstel, aanbevelingen van vorige klanten, hard werken om online vindbaar te zijn door middel van blogs, artikelen, regelmatig informatie toevoegen aan mijn pagina, aandacht vragen, tips verspreiden.

Raad u mij aan ook op LinkedIn te beginnen?
Ik vind dat elke eerstejaars HBO-student een LinkedIn profiel moet hebben zodat je een netwerk opbouwt, 70% van alle vacatures komen tegenwoordig niet eens online omdat ze binnen een netwerk, vaak via LinkedIn, al verspreid worden.