Besoyen

De wijk Besoyen is een wijk met een rijke, religieuze, historie. Sinds 1610 staat er de Hervormde Kerk, het middelpunt van de wijk. De ruimte aan de zuidzijde werkt gebruikt als kerkhof en Waalwijk werd gebruikt als frontlinie tijdens de strijd in de Tachtigjarige Oorlog.

Eerst was het een christelijke wijk, maar rond 1800 werd het een Joodse gemeenschap. Er stond zelfs een synagoge, maar die is rond 1965 weggehaald. Op de plek van de synagoge staat nu een plakkaat, ter nagedachtenis aan alle Joden die in de Tweede wereldoorlog zijn weggevoerd en nooit meer zijn teruggekeerd.

Vandaag de dag is de wijk echter minder spannend. Een vrij rustige buurt, waar niet altijd iets te doen valt. Meerdere kringloopwinkels te bekennen, maar geen winkelgelegenheden. In de huizen zelf wonen voornamelijk veel senioren. Ondanks dat, zijn er wel veel Polen komen wonen in de huizen die nog leeg stonden. Één bewoner klaagde zelfs over de parkeergelegenheid, sinds de Polen veel gebruik maken van de parkeerplaatsen.

 

 

Het is ook een echte dieren wijk, met veel plekken om met je hond te kunnen wandelen. Dit brengt echter ook veel hondenpoep met zich mee. Ondanks dat er veel gelopen wordt en er veel plantjes buiten staan, wordt er wel geklaagd dat de gemeente bezuinigt op groen. De huizen zelf zijn divers; veel appartementencomplexen voor ouderen,  maar ook veel vrijstaande woningen. Het is vol met parkjes, er staat een fontein, en diverse plakkaaten waarin de geschiedenis wordt vermeld. De geur geeft ook een inkijk in de wijk, het ruikt veel naar hondenbrokken.

 

Mensen uit de wijk willen graag dat Waalwijk een station krijgt. Zo wordt het makkelijker met het openbaar vervoer