Berlijn, de stad met veel gezichten

Millennials lijken er hun plekje gevonden te hebben en toeristen komen eropaf als vliegen op stroop. Maar wat maakt Berlijn zo bijzonder? Esther Hendriks woont in de stad en vertelt wat volgens haar Berlijn, Berlijn maakt.

Zondagochtend, de zon schijnt, ook in Berlijn waar Esther zich met enige moeite uit haar bed heeft gehesen. Als de skypeverbinding eenmaal tot stand is gekomen, verschijnt er een lachend gezicht. “Het is wel erg vroeg. Maar het is hier heel lekker weer en je hebt hier allemaal rommelmarkten en vlooienmarkten, dus stel dat ik daar nog heen wil, dan is vroeg heel handig”, zegt ze met een glimlach terwijl ze en slok van haar thee neemt.

Correspondent

Door de week ademen Esthers dagen journalistiek: ze loopt voor haar master Journalistiek aan de Universiteit van Groningen stage bij het Berlijnse correspondentenbureau van de NOS, om daar onder andere correspondent Jeroen Wollaars te ondersteunen. “Ik wilde graag stagelopen op een dynamische plek, waar je veel zelf mag doen. En het is een kleine redactie, zo’n correspondentenbureau. Deze in Berlijn is een van de weinige correspondentenbureaus met meerdere correspondenten die de NOS heeft, dus dat sprak mij wel aan. Dus eigenlijk was dat in eerste instantie mijn reden om naar Berlijn te gaan. Maar ik heb ook veel vrienden in Duitsland wonen en was al zeker zes keer in Berlijn geweest voordat ik hier ging wonen. En ik klik altijd wel goed met Duitse mensen. Dus de keuze was snel gemaakt.”

Immens

Ze vertrok vanuit Utrecht naar een stad die haar afstand-inschattingsvermogen op de proef stelde. “Toen ik hier net was, besloot ik om de stad te gaan verkennen. Het was min twee graden maar toch wilde ik lekker op zijn Nederlands op pad gaan: op de fiets. Ik was van plan om in een dag, aangezien ik toch vrij was, de hele stad rond te fietsen. Een leuk idee, maar ik kwam erachter dat het gewoon niet te doen was, na drie uur was ik nog niet eens halverwege.” Een van de woorden waarmee ze de stad zou beschrijven is dan ook ‘groot’. De stad is een echte metropool: immens en er gebeurt altijd van alles.

Daarnaast is Berlijn volgens Esther een stad met veel gezichten. Een verzameling van mensen en culturen maakt het een diverse stad met opvallende mensen. Zo is er een aanzienlijke groep Turkse Berlijners. “Die hebben ook een soort van hun eigen taal ontwikkeld. Het is een soort Duits-Turks, een Berlijnse ‘slang’. Dat vind ik enorm interessant en leuk.” Daarnaast voeden de verschillende wijken die de stad rijk is de diversiteit en de afwezigheid van een echt centrum maakt het een soort verzameling van verschillende kleine stadjes, verpakt in een grote stad.

Wijken

De toeristische trekpleisters fietst Esther inmiddels gewoon voorbij, als ze er überhaupt eens in de buurt komt aangezien ze in het populaire stadsdeel Mitte weinig komt. “Enkel de geboren en getogen Berlijners wonen daar nog, omdat zij de woningen die nu veel duurder zijn, al in bezit hadden. De rest van de bevolking woont in een van de vele andere wijken. Die buurten zijn door de tijd heen veranderd, zoals Neukölln, dat van een echt Turkse buurt is omgetoverd in een hippe wijk voor jonge mensen. Net als bijvoorbeeld de wijk Kreuzberg dat altijd al is geweest.” Het hippe, open karakter van de stad is beloond met een titel die onze eigen hoofdstad vorig jaar nog kreeg: ‘Beste stad voor millennials’. De goede omstandigheden voor bijvoorbeeld start-ups, goede universiteiten, ruimte voor creativiteit en het hoge party-gehalte in de stad bewijzen hiermee hun kracht.

Divers

Naast ‘groot’, zijn ‘chaotisch’ en ‘cultureel’ woorden die bij Esther opkomen als ze aan Berlijn denkt. De chaos ervaart ze vooral op de fiets, waarmee ze regelmatig met vrees voor haar leven over een 80 km/u weg naar haar werk manoeuvreert. Maar het diverse, culturele karakter van de stad doet haar de angst snel weer vergeten. “Bijvoorbeeld op de markt in het Mauerpark, daar komen zoveel verschillende mensen op af: ‘echte’ Berlijners, toeristen, maar ook jongeren van nog niet eens achttien jaar. Dat vind ik mooi en opvallend om te zien. Ik ben dan wel benieuwd wat de aantrekkingskracht van zo’n plek is voor die uiteenlopende soorten mensen.”

Het samenkomen van mensen is sowieso een gewoonte die ze erg opvallend en leuk vindt in de stad. “Wat ze hier veel doen is dat je afspreekt met vrienden, en die nemen dan ook weer vrienden mee, en die dan ook weer vrienden. Dus dan ben je al snel met een groep van 10 mensen. Dat is wel bijzonder vind ik, want dat doen mensen in Nederlands volgens mij niet. En zo leer je veel nieuwe mensen kennen.”