Behind the scenes; licht en geluid

Door: Michelle Korbijn

Licht, geluid, stroom en video zijn de ruggengraat van een feest. Zonder deze factoren is er geen feest. Hoe lang van tevoren wordt er over de opbouw van een feest nagedacht ? En wat vindt er allemaal achter de schermen plaats? Emiel Dekkers (20) vertelt hier meer over.

Voorbereidingen

Emiel is werkzaam bij Peitsman licht en geluid; van origine leverancier van licht en geluid en inmiddels uitgegroeid tot totaalleverancier van alle benodigde techniek rondom licht, geluid, stroom en video. Festivals, zakelijke evenementen; in een notendop waar zij hun beroep uitoefenen. Voor festivals en evenementen heb je een flinke voorbereiding nodig. ‘’Een project wordt vaak een half jaar van tevoren aangevraagd, waardoor hij en zijn collega’s ruim de tijd hebben om het voor te bereiden. Twee maanden voor het evenement plaatsvindt zijn de plannen klaar. Elk project krijgt zijn eigen projectleider, die zijn taken weer onderverdeeld aan sub-projectleiders. De aangewezen personen maken hierbij hun eigen tekening. Denk hierbij aan een licht-, geluid- en stroom tekening. Als dit klaar is wordt dit allemaal bij elkaar gelegd en dit maakt één groot geheel,’’ aldus Emiel.

Stroomvoorzieningen

Het werk wordt onderverdeeld in seizoenen. Je hebt het festivalseizoen wat zorgt voor enorme drukte. Hierbij zijn hij en zijn collega’s verantwoordelijk voor gemiddeld 8 festivals in een week. In het winterseizoen zijn het vooral zakelijke evenementen die binnen plaatsvinden. Hoe zorg je er dan voor dat alles van stroom voorzien is bij een evenement? ‘’Bij een indoor locatie zijn de stroomvoorzieningen vaak al geregeld. Mocht dit te weinig spanning zijn, te weinig vermogen, dan plaatsen we aggregaten. Bij een buitenlocatie draait alles op aggregaten. Niet elk aggregaat wordt volledig belast, dit in verband met een eventuele stroomstoring. Mocht zo iets voorvallen, kunnen we heel snel omschakelen en heb je back-up. Ook gaat er weleens iets mis. Het komt niet vaak voor, maar er is een festival geweest waar een aggregaat was uitgevallen. Op zo’n moment moet er heel snel geschakeld worden, en doe je er alles aan om de klant tevreden te houden. ‘’

Licht & geluid

Hoe stem je het geluid af op het licht? ‘’Muzieknummers komen bij ons binnen, en wij maken daar een lichtshow bij. Wij maken virtueel het hele podium na, en dan kunnen wij op de muziek programmeren wat er gaat gebeuren tijdens de liveshow. Grote dj’s hebben vaak een intro met hetzelfde nummer. Deze wordt vooraf geprogrammeerd, en zodra de intro voorbij is schakelen we over naar live. Hierbij speelt de geluidsman in op het licht, en vice versa.’’ Een opdrachtgever kan ook nog invloed hebben op de show. Vaak bepalen ze de setting, denk hierbij aan welke lampen er geplaatst moeten worden, of welke kleuren er gebruikt worden tijdens de show. Bij de meeste shows mogen Emiel en zijn collega’s het zelf invullen. De taakverdeling binnen een regie is vaak heel duidelijk. Één lichtman, één geluidsman, iemand op het podium voor eventuele storingen en een projectleider die het overzicht houdt.

Uitdagingen

 

Het leukste aan zijn werk vindt Emiel de afwisseling. ‘’De ene dag sta je op een festival tussen de feestende mensen en de andere dag zit je strak in pak bij een zakelijk evenement. Dat houdt het werk echt leuk.’’ Het lastigste aan deze job is het omschakelen. Soms is hij ook de hele nacht aan het werk. Is dat niet lastig om mee om te gaan? ‘’Op den duur went je lichaam er aan, en is het gewoon normaal om te doen.’’ De festivalbezoeker gaat naar huis wanneer het feest is afgelopen, maar dat kan voor Emiel niet. Hij en zijn collega’s blijven net zo lang op locatie tot alles af is. Eerder kan hij niet weg. Dit maakt zijn werk stressvol, maar ook een hele mooie uitdaging. ‘’Als ik met mensen over mijn beroep praat zijn ze vaak onder de indruk hoeveel tijd er in een project zit, en hoe lang het duurt. Vooral met de uitvoering. Vaak zijn we een week van tevoren al bezig met het desbetreffende festival waar je maar één dag show hebt, of soms zelfs maar een avond, en wij zijn nog tot diep in de nacht aan het werk. Mensen zijn altijd goed verbaasd, en dat vind ik leuk om te zien. Het allerleukste is als je toffe reacties leest via Facebook met dingen als; ‘het geluid was super goed, de lichtshow was vet’, dan ga je echt met een lekker gevoel naar huis.’’