Behind the blogger: Ouassima Yahaoui

Wat nou als je op een dag lekker op de bank zit en besluit verhalen uit je dagelijkse leven te delen. Je pakt je laptop erbij en je begint gewoon met schrijven. Dit is wat Ouassima Yahaoui heeft gedaan. Haar blog SimplySima, die ze op Facebook is begonnen, heeft al meer dan eenentwintigduizend volgers. Inmiddels weet ze met haar Youtube kanaal Simply Sima ook duizenden kijkers te trekken.
(Door Siham Razzouk)

We hadden afgesproken in de stad en toen ik kwam aanlopen op plaats van bestemming stond Ouassima al klaar. Met een rugzakje om haar schouder en een laptoptas in haar hand groette ze me vrolijk en toen begon het interview.

Hoe ben je begonnen?
“Er is niet echt iets speciaals aan vooraf gegaan. Ik heb altijd al iets met schrijven gehad en een keertje zat ik samen met mijn zus op de bank en ik zei: ‘Ik zou dingen die ik meemaak met mensen willen delen en ze zo op een leuke en humoristische manier aan het denken te willen zetten’. Dus ik begon met schrijven en zo is het dus eigenlijk gewoon op de bank ontstaan!”

Maar was je niet zenuwachtig? Facebook en Youtube zijn natuurlijk wel platformen die door duizenden mensen worden bekeken?
“In het begin is het altijd een beetje eng, maar dat is met alles. Of je nou aan een nieuwe baan of een nieuwe studie begint, dan ben je altijd wel een beetje zenuwachtig. Maar als je er voor de volle 100 procent achter staat, dan is het gevoel van bang zijn in minder. Het gevoel van iets graag willen overheerst en dan voel je de angst niet meer.”

Hoe ga je om met haatreacties?
“Ik ben iemand die goed tegen kritiek kan omdat ik zelfverzekerd genoeg ben om te weten dat het niet zo is. Je hebt haatreacties maar je hebt ook inhoudelijke kritiek. En dat is iets wat ik wel kan waarderen. Als iemand even de tijd neemt om mij te vertellen wat ik voor de volgende keer beter kan doen dan is dat alleen maar mooi meegenomen. Natuurlijk zijn haat reacties niet leuk maar het is niet zo dat ik er dagen mee zit!”

Jouw blog, SimplySima, begon op een gegeven moment steeds groter en groter te worden, wanneer kwam bij jou dat besef?
“Ik moet eerlijk zeggen dat die besef nog niet is gekomen. Ondanks het feit dat ik al wel veel gedaan heb en ondertussen toch wel echt mijn eigen brand heb gecreëerd, vind ik het nog steeds raar dat sommige mensen mij zo zien.”

Het zijn wel meer dan eenentwintigduizend mensen die steeds jouw blog volgen.
“Ja dat misschien wel, maar als je, je eenmaal in dit wereldje bevindt dan is eenentwintigduizend  niet echt veel. Dit omdat je andere mensen om je heen hebt die veel meer volgers hebben, dus voor mij is dit nog maar een begin.”

Is er iets wat je hiermee wil bereiken?
“Ik denk dat ik graag een boek zou willen uitbrengen en graag mensen wil inspireren maar echt een specifiek doel heb ik niet. Ik ben altijd iemand geweest die heel spiritueel is op dat vlak. Ik zie wel waar me leven me naar toe brengt. I’m just enjoying the moment now”

Denk je dan ook dat social media TV en tijdschriften later zal vervangen?
“Ja, het begint nu al. Ik denk echt dat later alles online zal gebeuren. Social Media is de toekomst.”

Vind je dat een voor of nadeel?
“Nadeel.”

Waarom?
“Omdat ik liever had gewild dat social media in mindere maten wordt gebruikt. Dit omdat ik het echt jammer vind dat er steeds meer mensen in een ‘social’ wereld leven dan in de echte wereld. Ik mis dat persoonlijke contact soms.”

Ik vind het best apart dat je dat zegt want je zou denken dat iemand die veel voor social media doet, dat alleen maar voordeliger zou vinden?
“Het is nadelig op de vlak dat mensen minder met elkaar in contact komen. Als ik iets kon veranderen dan zou ik social media zeker behouden maar tot op een zekere hoogte. Dat ene youtube filmpje of die ene Facebook post loopt niet weg, dat kan wel tot vanavond wachten.”

Veel mensen zien wat jij doet als gewoon lekker achter een laptop zitten en een beetje typen of voor de camera staan en maar een beetje praten. Is het nou echt zo makkelijk als het lijkt?
“Nee. Want ook wij youtubers en bloggers hebben dagen waarbij we gewoon geen inspiratie hebben, of dagen waarbij het gewoon niet lukt. Dan is het belangrijk om jezelf even terug te trekken en even afstand te nemen van wat je doet. Dus het is echt wel meer dan wat jij inderdaad zegt: een beetje achter je laptop of camera zitten.”

En toen was het  helaas alweer tijd voor de laatste vraag:
Enige Tips & Tricks voor mensen die ook willen beginnen aan een blog en/of youtube pagina?
“Wees jezelf! Klinkt misschien heel cliché maar het is wel zo. Wees gewoon lekker jezelf.
Mensen moeten naar je kijken en iets hebben van: ‘Dat is een leuke, eerlijke meid!’
Je moet ook niet bang zijn om je open te stellen. Dan hebben mensen ook sneller het gevoel dat ze zich in jou kunnen vinden.
En als laatste: Heb de juiste intentie. Doe je het omdat JIJ het leuk vindt en dan komt het helemaal goed!”