‘Ik begon als scheidsrechter bij de jeugd, de start van mijn carrière’

Angelo Boonman, assistent-scheidsrechter

 

Al sinds zijn vijfde is hij te vinden op het voetbalveld. Hij begon bij de Terneuzense Boys, nu staat Angelo Boonman (38) al tien jaar in stadions van de grootste clubs ter wereld. Niet als voetbaltalent, maar als assistent- scheidsrechter. “Iedereen had eigenlijk wel gezien dat ik geen heel groot voetbaltalent was, dus probeerde ik het op een andere manier.

 

 

Begin

Op zijn vijfde begon Angelo Boonman te voetballen. Na elf jaar besloot hij zich te richten op het scheidsen en volgde hij een scheidsrechtercursus. Daarna floot Angelo regelmatig jeugdwedstrijden in Terneuzen. Al snel promoveerde hij en mocht hij senioren fluiten. “Dan krijg je de eerste elftallen van alle clubs. Bij deze wedstrijden komen er waarnemers van de KNVB naar je kijken.” Hier is Angelo snel doorheen gerold. Al snel kreeg hij een uitnodiging uit het betaalde voetbal in Zeist van Mario van der Ende, een oud-scheidsrechter.

Twee jaar lang heeft hij op een kandidatenlijst gestaan. “Er waren andere scheidsrechters die het beter deden dan ik. Ik kreeg de keuze: scheidsrechter blijven of als assistent-scheidsrechter door te gaan.”

 

Switch

Scheidsrechter en assistent-scheidsrechter, twee heel verschillende rollen op het voetbalveld. Angelo wilde zijn kans om door te breken niet laten lopen en besloot in 2007 de switch te maken. “Ik heb de rol als assistent-scheidsrechter uitgeprobeerd en dat beviel heel erg goed.” Spijt heeft hij nooit van zijn keuze gehad, want deze rol paste beter bij hem. “Als scheidsrechter sta je echt in het midden, dus bepaal je alles. Als assistent-scheidsrechter heb je meer de adviserende rol, dan treed je niet op de voorgrond maar meer terughoudend. Ik ben geen jongen die heel graag direct op de voorgrond wil treden, maar ik wil wel betrokken zijn bij de beslissingen die de scheidsrechter neemt op het veld.”

 

Carrière

Een wedstrijd met duizenden mensen op de tribune en steeds grotere stadions, dat zorgde voor best wat druk op zijn schouders. “In het begin moet je overal aan wennen. Er zit ineens veel meer publiek. En dat geeft best wat druk, want je bent je daarvan bewust. Op het moment dat je dan de verkeerde kant op wijst, beginnen er duizenden mensen te roepen.”

Nu is Angelo daar aan gewend en kan hij dit makkelijk naast zich neerleggen. Ook twijfelt hij niet meer aan zijn eigen waarnemingen. “Dat komt door de ervaring die je opbouwt. Wij scheidsrechters hebben altijd beeld ter beschikking. Als we een beslissing nemen, kunnen we dat terug zien. Als blijkt dat je vaker goed beslist, weet je ook dat je het goed doet.”

Je eerste beslissing moet een hele duidelijke zijn.

Wedstrijd

Toch zorgt een voetbalwedstrijd altijd voor spanning, ook bij Angelo. Hij noemt het ‘gezonde wedstrijdspanning’. “De opkomst is altijd spannend, je hebt de spelers gehaald en vanuit de spelerstunnel ga je het stadion in. Iedereen zit vol enthousiasme te wachten tot de spelers het veld op komen, vaak met vuurwerkshows of vlaggen en sjaals. De sfeer begint dan te leven, de supporters wachten op dát moment en dat geeft mij een fijn gevoel.”

Na het fluitsignaal gaat de wedstrijd van start. Voor Angelo is het dan wachten op de eerste overtreding. “Je eerste beslissing moet een hele duidelijke zijn. Dat geeft jezelf een goed gevoel. Bijvoorbeeld een makkelijke inworp die je kan geven. Na die eerste beslissing zit je er helemaal in. En het geluid van de dertigduizend joelende supporters vervaagt dan.”

 

Tussen de sterren

Als ik Angelo vraag om in één woord zijn carrière te omschrijven, antwoordt hij vol overtuiging ‘mooi’. “De voetbalwereld is fantastisch. Ik heb geluk gehad dat ik al bij heel veel grote clubs ben geweest, zowel in Nederland als in Europa. Ik heb eigenlijk alle grote voetballers al op het veld meegemaakt. ’s Werelds grootste voetbalclubs assisteren vind ik geweldig. Wanneer je naar een grote club gaat, ben je ervan bewust dat je met die sterren te maken krijgt. Je weet dat die sterren veel aandacht krijgen en dat je het individueel nooit gaat winnen van zo’n sterspeler.” Maar het mooiste vindt hij om dat soort wedstrijden tot een goed einde te brengen. “De spelers komen dan langs mij en geven me een hand om te bedanken dat het allemaal in orde was.”

De grootste happening voor mij is de Champions Leaguefinale tussen Real Madrid en Atletico Mardrid geweest.

Hoogtepunt

Angelo heeft al veel verschillende wedstrijden meegemaakt. Maar welke is voor hem een uitblinker? “De grootste happening voor mij, als het gaat rondom de wedstrijd, qua entertainment, is de Champions Leaguefinale tussen Real Madrid en Atletico Mardrid geweest. De Champions League is één van de belangrijkste evenementen ter wereld. Twee clubs die uit dezelfde stad komen, die een van de grootste wedstrijden tegen elkaar spelen. Als je dat mee mag maken dan kijk je daar met plezier naar terug!”

 

Toekomst

Angelo is er een tijdje tussen uit geweest wegens een blessure. Het was voor hem belangrijk om daar eerst helemaal van te herstellen. Nu is hij terug. Zijn ambitie? De hoogst mogelijke wedstrijden assisteren. Het maakt hem niet uit welke teams tegenover elkaar zullen staan. “Het is me gelukt om weer fit te zijn en een eredivisiewedstrijd te assisteren. En wat nog gaat komen, daar ga ik alleen maar van genieten.”

Angelo (derde van links) tijdens een van zijn internationale wedstrijden