Basisscholen weer open: zo verloopt het in Denemarken

De tafels twee meter uit elkaar, met 12 leerlingen in een lokaal en meteen bij binnenkomst je handen wassen. Dit is hoe het mogelijk blijft om les te geven op basisschool Nørrebro Park Skole in Kopenhagen. Terwijl de basisscholen in Nederland pas opengaan op 11 mei, gaan de Deense kinderen van groep 1 tot en met 6 sinds 15 april weer naar school.
Door Siem van der Kaa

De kinderen van basisschool Nørrebro Park Skole zijn in ieder geval erg blij dat ze weer naar school mogen. Het schoolhoofd Henrik Wilhelmsen ziet zijn leerlingen weer genieten. ‘’Ze vinden het fijn om elkaar weer te zien en om weer bezig te zijn. Een jongen uit groep 4 vertelde op de eerste dag van de heropening: ‘Nu begrijp ik waarom school zo belangrijk is’. De afwezigheid van dingen realiseert ons hoe belangrijk die wel niet zijn’’, aldus het schoolhoofd.

Denemarken is het eerste land in Europa dat zijn corona maatregelen versoepelt. Het Scandinavische land heeft relatief weinig corona besmettingen en doden (7695 besmettingen en 370 doden) vergeleken met de buurlanden Zweden en Duitsland. Op 9 april kondigde de Deense premier Mette Frederiksen aan dat een deel van de basisscholen en kinderopvang in Denemarken open gaan. De regering vindt dat het land niet langer op slot moet dan nodig is en opent daarom een deel van het onderwijs, waarmee ook het werk van ouders met jonge kinderen makkelijker wordt gemaakt.

Ook zijn kinderen minder vatbaar voor het coronavirus dan ouderen. Hoewel we nog te weinig van het virus afweten, laten veel onderzoeken zien dat kinderen minder vatbaar zijn voor COVID-19. Uit een onderzoek in IJsland bleek dat kinderen niet alleen minder vaak ziek worden van het virus, maar ook een kleinere kans hebben om besmet te raken. Voor veel landen is Denemarken de testballon als het gaat om de effecten van deze versoepeling. Zo ook Nederland, dat van plan is de basisscholen per 11 mei te openen. Het RIVM houdt goed in de gaten wat de effecten zijn als een ander land haar maatregelen versoepelt.

In Denemarken mogen 650.000 kinderen dus weer naar school, maar ze moeten zich houden aan een paar maatregelen. Op de Nørrebro Park Skole moeten ze door aangewezen ingangen de school betreden. Ze mogen buiten spelen, maar wel met een groepje van maximaal 7 kinderen en alleen met kinderen uit hun eigen klasje. Ook duurt de schooldag korter. De jongste kinderen blijven tot 12:00 uur op school en de oudere kinderen tot 13:00 uur. De kinderen van wie de ouders pas later thuis zijn mogen tot 16:00 uur op school blijven.

Niet alle Denen zijn blij dat de basisscholen weer opengaan. Veel ouders zijn bang dat hun kind besmet raakt als ze weer met veel mensen in contact komen en sommige brengen daarom hun kind niet naar school. De kritiek tegen het besluit van de regering uiten ze ook via Facebook-groepen, waaronder de groep: ‘mijn kind is geen proefkonijn voor COVID-19’, met meer dan 39.000 volgers. Of die kritiek terecht is, zal blijken uit de Deense besmettingscijfers over 2 weken.
https://www.facebook.com/groups/2845505848837005/

Op 8 april was er een persconferentie waarin het hoofd van de Deense gezondheidszorg, Søren Brostrøm, reageerde op alle kritiek. Hij maakte duidelijk dat dit geen experiment is en dat er geen leerlingen of leraren gebruikt gaan worden als proefkonijnen. Ook schoolhoofd Henrik Wilhelmsen maakt zich nergens druk om. ‘’Ik snap dat er ouders bezorgd zijn, maar ik ben niet nerveus. Wij volgen alle richtlijnen van de overheid op. Wij weten ook dat de kinderen, en vooral de jongste kinderen, geen gevaar oplopen voor het virus. We zijn juist meer bezorgd over alle leerkrachten, maar toch denken we dat onze school veilig is voor iedereen’’, aldus Henrik Wilhelmsen.

Er heerst dus verdeeldheid in Denemarken over of de basisscholen wel open moeten. Normaal gehoorzamen de inwoners van Denemarken de overheid wel. Uit een onderzoek van de politicoloog Michael Bang Petersen blijkt dat het *compliance index in Denemarken boven de 90 procent ligt. De politicoloog ziet ook dat de Denen nu wel minder voorzichtig worden door het nieuws dat het virus in Denemarken onder controle lijkt.
*in hoeverre de inwoners van een land zich aan bepaalde regels houden.

Denemarken is niet het enige land in Europa waar de scholen al open zijn. Ook in Noorwegen, waar minder corona besmettingen en doden zijn dan in Denemarken, zijn de scholen open. De Noren hebben dit besluit wel iets voorzichtiger aangepakt, als eerste ging de kinderopvang open en een week later de basisschool. De universiteiten in Denemarken mogen nog niet open. Die blijven, samen met andere grote bijeenkomst plekken, dicht tot 10 mei.

Op 11 mei is Nederland aan de beurt en dan gaan ook hier de basisscholen open. Tijdens een persconferentie van premier Mark Rutte vertelde RIVM directeur Jaap van Dissel dat sinds het sluiten van de basisscholen er weinig veranderde met het aantal besmettingen bij kinderen. Alle onderwijsorganisaties hebben een protocol opgesteld voor de heropening van de basisscholen. De helft van alle kinderen zouden de ene dag naar school gaan en de andere helft de dag daarna. Daarnaast mogen de ouders niet in de buurt van de school komen. Als de eerste paar weken van de heropening goed verlopen, dan kunnen alle kinderen in juni de hele week weer naar school.