Baardwijk

Baardwijk en Laageinde zijn twee woonwijken in Waalwijk. Baardwijk was vroeger een dorp tussen Waalwijk en Drunen. Laageinde is de naam die werd gekozen voor een straat in Baardwijk dat van de Laageindsche Heul tot Hoekeinde liep.

 

Aan de rand van Baardwijk en Laageinde ligt de thuishaven van RKC Waalwijk, het Mandemakers Stadion geheten. Naast het stadion ligt de amateurvoetbalclub vv Baardwijk en tegenover het stadion is de amateurclub WSC te vinden. Wat verderop is er ook nog een Cruyff Court te vinden. Een van de klachten die we van omwonenden te horen kregen, was dat bij de thuiswedstrijden van RKC Waalwijk toeschouwers vaak afval in de omgeving achterlaten.

Beide wijken zijn volgens de inwoners die we gesproken hebben vooral wijken voor ouderen. In de wijk Baardwijk ligt wijkpunt BaLaDe. Hier houdt men zich vooral bezig met wonen, welzijn, onderwijs en zorg. Daarnaast heeft het ook een kinderdagverblijf.

Ondanks de aanwezigheid van het wijkpunt is er voor jongeren vrij weinig te doen, zo vertelden twee jonge geïnterviewden. Wel meldden ze dat je overal heen kan lopen en dat je er ook prima je hond kan uitlaten.  De oudere geïnterviewden waren op hun beurt juist positief over de wijk.

Wat door bijna alle geïnterviewden werd genoemd is dat er af en toe overlast is van het verkeer dat te hard rijdt of van auto’s die verkeerd geparkeerd staan, ondanks dat er wel borden staan die waarschuwen voor schoolkinderen

In Baardwijk ligt ook de International Transitional Class (ISK in het Nederlands) van Waalwijk. Volgens een passant bij de BaLaDe is er af en toe wel eens overlast van de kinderen van de ISK bij onder andere de nabijgelegen Lidl.