B. is het niet eens met de uitspraak: ‘God is mijn enige rechter en jij bent helemaal niemand’

 

ROTTERDAM – Verdachte Ilias B. (24) staat vandaag terecht voor het gooien van een baksteen tegen de ruit van een rijdende auto. De rechtbank in Rotterdam besluit vandaag dat B. niet alleen de kosten van de ruit, maar ook de medische kosten zal moeten vergoeden. “Ik ga die medische kosten niet betalen, want ze heeft er geen last van.”, aldus B.

Met zijn Air Force jas nog aan, zit Ilias B. onderuit gezakt in de rechtszaal. Vandaag doet de Rechtbank in Rotterdam uitspraak over het incident op 2 oktober 2020. Op deze dag gooit Ilias B. een baksteen door de achterruit van een rijdende auto. De 24-jarige was boos op de bestuurder van de Suzuki, omdat zij hem geen voorrang verleende. “Ondanks dat ik geen voorrang had, had zij mij dit makkelijk kunnen verlenen. Ze gaf expres gas.”, aldus de verdachte. Uit woedde pakte hij een baksteen op en gooide die tegen de ruit van de bestuurder. Volgens B. gooide hij de baksteen expres niet door de voorruit. Het was niet de bedoeling is geweest om het slachtoffer letsel aan te brengen volgens de verdachte. “Iedereen maakt fouten. De ene groter dan de ander”, aldus B. Niemand raakte tijdens het incident gewond.

Mentale problemen

Toch wordt het slachtoffer loopt het slachtoffer tot op heden behandeld door een psychotherapeut, vanwege haar PTSS. De vrouw van middelbare leeftijd is zelf niet aanwezig bij de rechtszaak. “Zij kan het nog niet aan”, aldus de vertegenwoordiger. Zij heeft het geweldsincident ervaren als een ‘aanslag op haar leven’. Het slachtoffer heeft nog regelmatig last van nachtmerries en herbelevingen. Ook heeft zij een tijdje de straat niet meer op gedurfd, omdat zij bang was de verdachte tegen te komen. Ilias B. vind het overdreven dat het slachtoffer deze problemen ervaart, omdat het volgens hem niks persoonlijks was. “We moeten het slachtoffer nemen zoals zij is. Iedereen ervaart dingen anders”, verklaart haar vertegenwoordiger.

God is mijn enige rechter

Ilias, die momenteel al schulden heeft van duizenden euro’s, is het duidelijk niet eens met de ruim 1500 euro die hem wordt geëist. Volgens B. is de auto het niet meer waard en zijn de mentale problemen die het slachtoffer ervaart onzin. “Ze maakt misbruik van de situatie. Het is overdreven.”, aldus B.

“Het zou je sieren als je wat meer met het slachtoffer zou meeleven”, aldus de politierechter. Voor B. is er duidelijk geen plek voor empathie naar het slachtoffer toe: “Ik heb ook zat dingen meegemaakt”, reageert Ilias, “Ik had dan ook al vier trauma’s kunnen hebben, maar mij hoor je daar ook niet over”. De rechter adviseert de verdachte om niks meer te zeggen: “Je maakt het niet beter voor jezelf”. Ook hiervan lijkt de verdachte niet onder de indruk – “God is mijn enige rechter. Hij bepaalt of ik goed of fout zit en niet jij”, spreekt B. duidelijk uit: “Ik moet niks”. Ook zijn advocaat weet hem niet in bedwang te houden.

De uitspraak

De rechtbank legt B. een voorwaardelijke taakstraf op van 24 uur. Daarbij moet Ilias een bedrag van €884, aan het slachtoffer betalen als vergoeding van de ruit vergoeden en de medische kosten. Dat is bijna €650 minder dan de Officier van Justitie heeft opgelegd. “Mevrouw mag er niet beter van worden”, aldus de rechter. Ook geeft de rechter B. een compliment. “Ik vind het goed dat je inmiddels een woning gevonden hebt en op eigen kracht bezig met het aflossen van je schulden”.

Ondanks de tegemoetkoming van de rechter lijkt B. alles behalve tevreden. Terwijl hij de zaal verlaat richt hij zich naar de rechter en begint te schelden. “God is mijn enige rechter” schreeuwt B haar opnieuw na “Jij bent helemaal niemand. Zonder dit kostuum ben jij ook gewoon een mens van vlees en bloed’.