Werken in een animatieteam: “Ik had er opeens 120 nieuwe broertjes en zusjes bij”

Jaimy van Hemert (19) zat in het animatieteam van de gezinscamping Kon-Tiki in België. Hij begeleidde daar verschillende activiteiten en nam zelf ook deel aan de spellen. Om in het animatieteam te mogen heeft hij 2 dagen mee moeten lopen om daarna zelfstandig activiteiten te mogen begeleiden.

De activiteiten van het animatie team waren vroeger de momenten dat er leuke dingen gingen gebeuren. Dat was namelijk het moment dat je eindelijk lekker gek en druk mocht zijn, zonder je ouders lastig te vallen. Je eindelijk kon laten zien hoe goed jij nou was in voetbal, en niet te vergeten alle nieuwe vriendjes en vriendinnetjes die je maakte tijdens de activiteiten.

Foto: Jaimy is te zien in het midden van de foto met het roze T-shirt. Op de foto is een activiteit te zien die plaatsvond op de camping.
Bron: Jaimy van Hemert

Waarom wilde je in het animatie team?

“Ik stond vroeger zelf op die camping. Het activiteitenteam was toen der tijd niet erg populair, er kwamen niet veel kinderen opdagen en de activiteiten vielen erg tegen. Toen besloot ik om het met vrienden en bekenden over te nemen. Om het leuker te maken voor de kinderen.”

 

Hoe ziet een werkdag eruit?

“De dagindeling van het animatieteam verschilt. De basis is natuurlijk activiteiten organiseren. Kleine activiteiten kosten 2 tot 3 dagen de tijd om te organiseren, grotere activiteiten kosten meer tijd, denk eerder aan een week voorbereiding. Het aantal kinderen dat komt naar de activiteiten verschilt ook weer per activiteit. Kleine activiteiten zijn vaak knutseldingen. Hierbij komen toch al gauw 30 kinderen opdagen. Als we het hebben over een grote activiteit dat kun je denken aan een beachparty of een tienkamp, hier komen al snel rond de 130 kinderen op af. Daarom kost zo’n grotere activiteit ook meer tijd om te organiseren.”

 

Hoe lang heb je daar gewerkt?

“In totaal heb ik twee en half jaar gewerkt in het animatieteam, maar  wel alleen in de zomervakantie. Dit deed ik vrijwillig, ik kreeg er dus niks voor betaald. Ik ging dan namelijk zelf met mijn familie naar die camping. Ik had dan in principe zelf dus vakantie maar ik was 2 dagen actief als activiteiten begeleider. We waren een aantal dagen bezig met het voorbereiden van de activiteiten. Alle dagen die dan overbleven waren gewone vakantiedagen voor mij.”

 

Wat voor effect heeft een werkdag voor jou?

“Het geeft je een goed gevoel als je een kind blij kunt maken.”

“Het is voor jezelf leuk. Je hebt altijd wel iets te doen, je hoeft nooit stil te zitten als je in het animatieteam zit. Ook kun je de kinderen echt wat leren, op een niet educatieve manier. Je brengt kinderen samen. En omdat te zien is mega mooi.”

 

Wat is het meest bijzondere wat je ooit hebt meegemaakt?

“Daar moet ik even over nadenken. Werken bij het animatieteam levert een hoop blije kinderkoppies op, dat is op zichzelf al mooi. Het doet je echt goed als je allemaal kinderen ziet met een lach van oor tot oor en een schittering in hun oogjes. Als leider heb je een soort voorbeeldrol.”

“Het mooiste moment heeft daarmee te maken. Dat was namelijk tijdens het kamperen in het bos. Er waren wat kleine kinderen  die niet alleen durfde te slapen. De jonge kinderen zeiden dat ze alleen konden slapen als ze bij mij in de tent mochten slapen. Dit omdat ze zich veilig bij mij voelde. Wat kan je nou anders zeggen dan ja tegen die kinderkoppies. Ik sliep die nacht in mijn tent met een hoop nieuwe broertjes en zusjes. Want dat is hoe het voelde. “Ik had er opeens 120 nieuwe broertjes en zusjes bij.”

Iets anders moois is dat ik mijn beste vriend daar heb ontmoet. Daar ben ik nog altijd heel dankbaar voor, want na al die jaren is hij nog steeds mijn beste vriend.

 

Negatieve kanten van werken in een animatie team?

“Er zitten niet veel negatieve kanten aan het werken in het animatie team. Tuurlijk ben je altijd druk bezig en ren je soms van hot naar her. Ook moet je altijd vrolijk en druk zijn voor de kinderen, en de kinderen, ja je bent constant omringd met kinderen. Dit zie ik eerder als een positief ding dan als een negatief ding trouwens.”

“Wat ik echt het lastigste vind aan werken in het kinderanimatieteam is als kinderen niet luisteren. Je hebt altijd wel wat kinderen die onrustig zijn en de boel op stelte zetten. Die kinderen moeten hierop aangesproken worden omdat er anders alleen maar meer onrust gaat heersen. “Ik vind het moeilijk om streng te zijn, ik wil niet overkomen als de strenge leider.” Dit vind ik oprecht het lastigst, je wilt namelijk dat de kinderen je gewoon als hun vriend zien. Maar als een kind zich niet gedraagt zal die daar toch op aan gesproken moeten worden. “Dat is mijn minst favoriete taak.”

Extra info:

Hij heeft geen extra cursussen moeten volgen zoals een ehbo cursus, omdat het animatieteam extern geregeld was. De leden van het animatieteam zijn er echt alleen voor de animatie. Op de camping zelf zijn ehbo’ers aanwezig.

 

Door Anouk van den Herik