“Amir! Is wat sommige mensen roepen als ze me zien, terwijl ik gewoon Alkan heet.”

Alkan Coklu acteert, presenteert en runt zijn eigen YouTube-kanaal. Hij speelde onder andere in de series Smeris, Weemoedt, Flikken Rotterdam en Vechtershart. Nu is hij vooral bekend als Amir Nazar uit Goede Tijden Slechte Tijden. Hij praat over zijn jeugd, geloof en carrière.

Alkan Coklu is geboren en getogen in Amsterdam. Hij groeide op als enig kind. “Ik heb heel veel neven, waarmee ik voornamelijk speelde. Toch kwam ik niet zo veel buiten, soms na schooltijd, maar ik vermaakte mezelf. Ik heb een alleenstaande moeder en ze moest heel vaak werken. Ik kwam nooit te kort, soms misschien alleen qua aandacht. Ik ging vaak naar naschoolse opvang. Ik heb veel oppassen gehad, maar mijn moeder heeft altijd haar best gedaan om er wel voor me te zijn. Ik had een goede jeugd.”

“We konden wel rondkomen hoor,” vertelde hij. “Ik had altijd een speelgoed vrachtwagen gewild als kind, een hele grote vrachtwagen, maar dat duurde wel een tijdje voordat ik die kreeg. Het was gewoon elke keer een afweging maken want als ik iets wilde dan moest daarvoor gespaard worden. Met Sinterklaas kreeg ik 1 cadeau. Het was zo omdat mijn moeder er soms bewust voor koos mij niet te veel te geven, zodat ik niet te verwend zou worden. Het bijbrengen van normen en waarden zijn mij met de paplepel ingegoten.”

“Het was niet moeilijk om in Amsterdam te wonen met een Turkse afkomst. Ik heb ook heel veel Nederlandse, Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Ghanese vrienden. Het heeft mij positief beïnvloed. Nu ik ouder ben, heb ik veel kunnen leren van verschillende culturen. Ik ben niet alleen trots op mijn cultuur, maar op alle culturen in Amsterdam.

“Als je dan wel ging, was je het sulletje dat aan theater deed.”

Alkan is Moslim en doet ook mee aan de Ramadan. Hij ziet de Ramadan als het sterker maken van jezelf.  “Vorig jaar heb ik wel meegedaan aan de Ramadan. Dit jaar heb ik niet volledig mee kunnen doen, omdat ik veel aan het draaien was. Ik probeer wel zo veel mogelijk mee te doen. Ik zie de Ramadan als het opnemen van je lusten en het sterker maken van je mentaliteit. Ik vind het elk jaar weer geweldig om te doen.”

Hij deed tot zijn 15e aan voetbal en switchte uiteindelijk toch naar acteren. “In groep 8 nam ik altijd deel aan dansvoorstellingen, en ik vond dat ook echt leuk. Ik durfde er eigenlijk een lange tijd niet voor uit te komen. Ik zat op een school waar bijna geen theaterlessen werden gegeven, er waren soms voorstellingen, maar dan kwamen er echt maar drie mensen opdagen. Als je dan wel ging was je het sulletje dat aan theater deed.” Alkan voelde zich niet altijd zeker over het maken van zijn keuze. “Ik vond het toen eng om ervoor uit te komen. Als je faalt ben je zo kwetsbaar. Ik was ook nog niet klaar voor alle reacties die ik zou krijgen. Acteren werd wel gezien als meisjesachtig. Dan werd er weleens iets naar je hoofd geslingerd.”

Alkan vindt het jammer dat er zo wordt gekeken naar theater. “Er wordt te weinig aan theater gedaan. Er is zo veel verborgen talent in Nederland, maar de meesten kiezen toch voor zekerheid. Een baan waarvan je weet dat je veel geld kan verdienen, in plaats van een wat lossere theateropleiding met minder toekomstperspectief.”

“Ik zocht theater op buiten school. Een neef van mij was aangesloten bij Jong Rast en toen ben ik daar eens gaan kijken naar een voorstelling. Daarna dacht ik: dit is wat ik wil gaan doen!”

“Er wordt te weinig aan theater gedaan.”

Onervaren deed Alkan auditie bij de theaterschool Jong Rast en begon onverwacht zijn carrière als acteur. “Als mensen mij vragen wat de gelukkigste dag van mijn leven is, dan is dat de dag waarop ik auditie deed voor Jong Rast. Van de tachtig mensen die auditie deden, mochten er maar twintig door. En ik werd gekozen, zonder ervaring, helemaal niks. Toen wist ik zeker, dit is wat ik wil gaan doen, mijn hele leven lang.”

Alkan mist wel wat dingen uit zijn jeugd, dingen waarvoor hij nu nauwelijks tijd meer heeft. “Ik speelde vroeger altijd Age of Empires en was echt verslaafd aan dat spel. Ik mis wel dat ik verslaafd kan zijn aan een spel en dan een hele week lang opgesloten in mijn kamer met een Playstation kan gamen. Ik kon toen ook veel vette dingen eten, en daar niet dik van worden,” zei hij lachend. “Dat gaat nu geen van beide meer.” 

Hij speelt nu in Goede Tijden Slechte Tijden als Amir Nazar, een Afghaanse vluchteling en arts. Alkan denkt dat er wel gelijkenissen zijn tussen hem en Amir.  “Amir is toch wel een betrouwbaar iemand, dat staat bij mij ook hoog in het vaandel,” maakte hij duidelijk. “Hij kan heel goed luisteren, dat heb ik ook. Amir oordeelt ook nooit, daarin is hij nog beter dan ik. Wel is Amir terughoudender dan ik.”

Bekendheid is voor Alkan niet moeilijk, hij vindt het alleen maar leuk. Net als zijn moeder, ze kijkt trots naar haar zoon als hij herkend wordt. “Ik vind het heel leuk als mensen mij herkennen hoor, maar soms schreeuwen mensen drie keer Amir naar me, terwijl ik gewoon Alkan heet. Dat neem ik mensen overigens helemaal niet kwalijk hoor.”

“Acteren is voor mij verslavend, heel verslavend.”

Acteren is megabelangrijk voor Alkan, het is zijn leven en hij zou niet zonder kunnen. “Acteren is voor mij een soort tweede werkelijkheid. Je speelt een personage, maar je bent wel zelf degene die het speelt. Je krijgt mee hoe je dingen aanpakt of hoe mensen reageren op situaties die je zelf nog niet hebt meegemaakt, maar je personage op dat moment wel. Je stapt een andere wereld in. Voor mij is acteren verslavend, heel verslavend.”

Alkan vond zijn rol in Smeris heel leuk en zag dat als de start van zijn carrière. “Ik kon gewoon een bad-guy zijn in Smeris en dat is heel anders dan het spelen van Amir.  Voor de toekomst zou ik wel graag nog een soortgelijke rol als in Smeris spelen. Iemand zijn die dingen doet die in het echte leven nooit zouden kunnen.”

 

Wie is zijn grote inspiratiebron? 

“Jeroen van Koningsbrugge. Hij heeft een gezin, hij acteert en zingt. Ik heb zo veel respect voor hem. Ik volg hem al vanaf dat ik klein was. Hij is ook heel erg grappig. Op de set van Smeris lag ik altijd weer in een deuk door Jeroen.”

Wat is zijn favoriete soort scene?

“Scenes waarin verstand en gevoel met elkaar in strijd komen, scenes die gaan over gevoelige onderwerpen. Het is geweldig als acteur om zo’n scene te doen.”

YouTube of Acteren?

“Als ik echt moest kiezen… Dan acteren. Hoewel ik op mijn YouTube kanaal ook soms acteerde en typetjes speelde.

Heeft Alkan naast acteren nog andere hobby’s?

“Toch nog steeds voetballen. Het begint al te prikkelen als ik een bal op een grasveldje zie liggen. Ik vind het ook leuk om naar de bioscoop te gaan. Ik ga echt vaak, gewoon het gevoel van een kaartje kopen voor een bepaalde film. Maar ik ga ook zestig procent voor de popcorn hoor. Wandelen vind ik ook heel erg rustgevend.”

Wanneer ben je voor het laatst naar de kroeg geweest?

“Pfff… Dat is echt al lang geleden. Dat is al 2 maanden geleden, toen ging ik kip eten. Mijn lievelingseten: kip.

Als je nog maar 2 weken te leven had, wat zou je dan doen?

“Veel eenvoudiger leven. Vrienden en familie bezoeken en mezelf gewoon klaarmaken voor mijn dood.”

Nooit meer acteren of nooit meer presenteren?

“Presenteren vind ik enger dan acteren, omdat acteren mijn comfortzone is. Ik denk dat ik daar het beste in ben.”

De zilveren Televizier-ster winnen voor de beste acteur of Hollywood-acteur zijn?

“Oh god… Toch Hollywood-acteur zijn denk ik. Als ik in Hollywood mee heb gedraaid, kan ik in Nederland alsnog de Televizier-ster winnen,” lachte hij. “Dus uiteindelijk allebei.”

Of mee doen aan Expeditie Robinson of aan Wie Is De Mol?

“Daar stel je me een vraag zeg… Ik zou beide echt zo graag willen. Voor nu zeg ik Expeditie Robinson, maar als Wie is de Mol weer op tv komt, zou ik dat weer liever willen.”

Welke muziek luister je graag?

“Ik ben erg fan van afro-muziek, R&B en Nederlandse rap. Ik vind oude rap ook goed hoor, Kempi en Fresku bijvoorbeeld.”

Wanneer heb je voor het laatst gehuild?

“Mijn oma wordt steeds ouder. Ik was laatst bij haar en ik zag gewoon dat ze erg achteruitging. Ik hield me heel sterk, maar toen ik eenmaal buiten stond begon ik keihard te huilen. Ik vond het heel moeilijk om te zien.”

Wat is je favoriete film aller tijden?

“De tweede film van The Godfather. Dat is voor acteurs gewoon een must om te kijken. En van dit jaar is dat Moonlight, echt een geweldige film.”

 

Door: Timo Akkermans

Foto’s: Laura Bakker ©

 

Vond je dit een leuk interview? Meer als dit:

Teun van den Elzen, Spielberg in de dop