“Als je wilt gaan dweilen, moet je eerst de kraan dicht doen”

foto-1-interview-keesThomas van Elst was medebeheerder van de Facebookpagina ”Nederland mijn Vaderland’. De pagina is op 11 oktober 2016 van het platform verwijderd. Op de pagina worden veel nationalistische zaken aan het licht gebracht. Denk hierbij aan de zwartepietendiscussie of het vluchtelingenprobleem. In dit interview vertelt Thomas hoe hij over het vluchtelingenprobleem denkt, en belicht deze. 

 

(Dit is het logo van de Facebookpagina Nederland mijn vaderland)

 

Facebook heeft de pagina ‘Nederland mijn Vaderland’ verwijderd, heeft Facebook hier zelf nog een verklaring over gegeven?

“Nee, Facebook heeft hier geen verklaring over gegeven, wel merkte we eerder al op, dat er een paar van onze posts werden verwijderd. Als ze dan iets verwijderden gaven ze wel aan dat dit tegen de richtlijnen van Facebook was.
Zelf denk ik dat de pagina verwijderd is omdat we te veel werden gerapporteerd op het platform. We hadden 275 duizend volgers en een bereik van ongeveer 3 á 4 miljoen mensen per week.

 

Werd de pagina verwijderd omdat het te racistisch was?

Zelf hebben wij niks racistisch erop gezet, maar wel satirische plaatjes die dan niet in de smaak vielen bij anderen. Wel werden er racistische reacties onder de afbeeldingen geplaatst. Je kan er wel een paar verwijderen, maar als er vierduizend reacties zijn kan ik die niet allemaal controleren. Dit kan misschien ook een reden zijn waarom de pagina verwijderd is.
Een voorbeeld is een afbeelding van een boot met vluchtelingen die later allemaal verdronken zijn. Bij deze afbeelding werd bijvoorbeeld de reactie ‘dobberneger’ geplaatst. Dit soort primitieve reacties zijn echt te bizar voor woorden.”

 

Je bent een PVV-stemmer, ben je het met de plannen van Geert Wilders eens?

“Nee, helemaal niet eigenlijk. Wel zal ik altijd op hem blijven stemmen, omdat hij het enige alternatief is op Pim Fortuyn. Volgens Wilders moet Nederland ‘de-islamiseren’. Ik vind dat mensen best een geloof mogen hebben, maar ze moeten zich wel meer integreren. Er komt bij dat ik de manier van Wilders vrij hard en kil vind. De grenzen moeten inderdaad dicht, maar de mensen die hier wonen zou ik niet meteen het land uitsturen.”

 

Hij wilde ook 0 asielzoekers en vluchtelingen.

“Hier heeft Wilders wel gelijk in, want als er nog meer komen zullen de allochtonen meer naar elkaar toe gaan trekken, dit vooral in de grote steden. In de samenleving krijg je dan groepen die langs elkaar heen gaan leven en dat is een grote gevaar. Daarom moeten die grenzen dicht. Als je wilt gaan dweilen moet je eerst de kraan dichtdoen. Veel mensen met een migratieachtergrond zitten in een bepaalde onderklasse in de grote steden, door bijvoorbeeld leerachterstand. Elke nieuwe vluchteling komt waarschijnlijk terecht in deze onderklasse. Dit leidt waarschijnlijk weer tot criminaliteit. Dit vind ik wel een goed standpunt van Geert Wilders. Naast deze standpunten, kosten de vluchtelingen ook heel veel geld. Ze krijgen een vergoeding om te kunnen leven, ook moet er worden gezorgd voor opvangcentra.”

 

Hongarije heeft in tegenstelling tot Nederland wel de grenzen dicht gedaan, vind je dat de EU ze hiervoor zou moeten straffen?

“Absoluut niet. Eerst vond ik die armoedige Oost-Europese landen in de EU maar niks. Ik dacht wat moeten we nou met al die armoedzaaiers, maar in tijden van crisis hebben ze één hele positieve boodschap en dat is “Kom niet aan mijn land”. Ik vind dit een goede ontwikkeling zo komt de rem ook op Europa te staan. Sommige volken vinden het helemaal niets, deze volkeren hebben een heel andere ideaal dan dat van de EU.”

 

Wat vind je van de financiële steun van overheid aan vluchtelingen?

“Als je opvang regelt voor vluchtelingen vind ik dat je het wel goed moet doen. Als de mensen in het azc geen eten krijgen, vind ik wel dat ze een vergoeding moeten krijgen, zeker in zo’n duur land als Nederland. Wat mij betreft hoeven ze ook niet te slapen in barakken. “

 

Hoe denk jij over het procedurebeleid in Nederland? Het verschilt nu namelijk van drie tot  achttien maanden. 

“Ik vind het feit alleen al dat drie en  achttien maanden het termijn is, fantastisch. Vroeger was het zo dat iemand asiel aanvroeg en het werd na twee jaar afgewezen, dan gingen ze gewoon procederen. Dit kon tot acht of negen jaar duren. Na deze termijn werden ze alsnog afgewezen. Dan kwamen ze op televisie, met een actie of hij wel kon blijven. Dan krijg je alleen maar van die ‘Mauro-figuren’, die huilend op de televisie kwamen, dan gingen die klassen in actie en kwamen er een heleboel pardonregelingen. Dit is hartstikke logisch,want je gaat zo’n jongen natuurlijk nooit meer terugsturen naar Afrika. Dit moet al meteen na een paar maanden gebeuren. Het verschil tussen drie en achttien maanden is natuurlijk niet goed, maar het is al veel beter dan de eerdere regeling.”

 

Als je niet wilt dat de vluchtelingen naar Nederland komen, waar zouden ze dan wel naar toe moeten?

“Nederland heeft in 1951 in verdrag gesloten, door dit verdrag worden we eigenlijk gedwongen de vluchtelingen onder te brengen in Nederland. Dit verdrag moet ten eerste worden aangepast, omdat het niet meer in deze tijd past. Ik vind dat je het probleem dichterbij moet oplossen, allereerst dus in de regio zelf. Als ik een vluchteling ben, is het eerste waar ik aan denk veiligheid van mijn familie. De EU had miljarden aan Turkije en andere buurland moeten geven om daar een veilig onderkomen voor de vluchtelingen te bouwen. Komen ze alsnog daar in de problemen dan kunnen de vluchtelingen eventueel in andere landen worden ondergebracht. Nu komen de mensen helemaal de zee overgevaren om hier veiligheid te vinden. We moeten af van al die bootjes. Ook vind ik dat andere landen mee moeten werken. Saudi-Arabië heeft bijvoorbeeld nog geen één vluchteling opgevangen, terwijl het wel een islamitisch land is. Er moet dus politieke druk komen op dit soort landen. “

 

Er worden ook veel demonstraties gehouden, heb je zelf ook weleens meegedaan aan zo’n demonstratie?

“Ik ben zelf naar de gemeenteraad in Alkmaar gegaan en ik heb hier 3 minuten een demonstratief praatje gehouden over de komst van 600 vluchtelingen naar de gemeente. In Brabant en omgeving werden veel demonstraties gehouden en sommige liepen volledig uit de hand. Ik vind geweld tijdens een demonstratie nooit goed. Er moet wel gedemonstreerd worden, maar er moeten geen mensen gewond raken.”

Door: Kees Bakker