‘Als je niets kan geven, geef dan alsnog’

Een zilver geverfde man die zich voordoet als levend standbeeld, iemand die een peuk kan doen zweven zonder hem op te pakken en een artiest die touwen kan breken en ze met één hand weer aan elkaar kan maken. Samen hebben ze een aantal dingen gemeen; ze trekken ontelbaar veel toeristen en mensen naar hun straatoptredens en ze verdienen met hun optredens hun geld. Elke dag van het jaar staan hier, voor de ingang van Convent Garden, artiesten straatoptredens te houden en talloze mensen te vermaken.

Eén van deze straatartiesten is Andrew Prince (38). Andrew is al 13 jaar straatartiest en treed elke dag 3 keer op. “Klappen, klappen, zonder jullie geklap werkt de truc niet!” Met verschillende optredens probeert de straatartiest zijn publiek te vermaken en ervoor te zorgen dat er morgen weer vers brood op de plank komt. Het schijnt te werken. De vele tientallen mensen die om het schouwspel heen staan klappen vrolijk mee en lachen om de grapjes die de man maakt.

Voorgaande jaren reisde Andrew in Europa van Amsterdam naar Madrid naar Berlijn. “Het grappige is dat elke stad wel echt heel anders is. In Berlijn wordt naar mijn idee veel meer Engels gesproken dan in Londen.” Andrew vervolgt: “Maar tegenwoordig treed ik alleen nog maar op in Londen. Ik heb hier net buiten Londen mijn huisje en ik ga in September trouwen. Ik kan mijn toekomstige vrouw hier veel meer zekerheid geven. Ik ben een professioneel straatartiest en maak genoeg geld om een prima leven te kunnen leiden”.

Als Andrew zijn hoed ophoudt is duidelijk te zien wat hij bedoelt metdat hij goed verdient. Hij benadrukt nog eens naar het publiek dat hij een professional is en dat hij geen pennies hoeft. “Als je iets kan missen, geef dan. Als je niks kunt missen, geef dan alsnog.” Er wordt weer goed gelachen. Er gaan heel wat ponden in zijn hoed. Hoeveel wil hij niet zeggen maar het zijn er in ieder geval genoeg voor een paar broden. Iedereen gaat weer door met zijn bezigheden en loopt langzamerhand weg. Andrew gaat ook door met zijn bezigheden. Hij gaat zijn volgende show voorbereiden want straks moet hij weer. Net als morgen, en die dag erna, en die dag daarna…

Door: Tom Hogeweg