‘Als ik het kan, dan kan iedereen het.’ Stoppen met roken in tijden van corona

Interview met Dick Kraakman

In rottijden niet bij de pakken neer gaan zitten maar je leven een positieve draai geven. Dit kan door bijvoorbeeld te stoppen met roken. In 2019 rookte ,volgens het CBS, 20,4% van de Nederlandse bevolking. Een grote bevolkingsgroep die over het algemeen meer risico lopen waneer ze  besmet raken met COVID-19.
Wanneer je stopt met roken verbeterd je longfunctie al in een korte tijd. Ook raken niet-rokers minder vaak hun lippen en gezicht aan dan mensen die wel roken. Hierdoor kunnen rokers eerder besmet raken met het coronavirus.
Dat stoppen met roken positieve gevolgen kan hebben weten we allang. Ook is bekend dat voor veel mensen stoppen heel lastig kan zijn. De stress en sleur die corona met zich mee brengt zorgt dan nog voor een extra obstakel. Deze hobbel kan je doel om te stoppen flink hinderen. Mensen kunnen sneller naar oude gewoontes grijpen.
Horecaondernemer Dick Kraakman heeft afgelopen Stoptober de sprong gewaagd. Zijn doel: volledig stoppen met roken.

Hoe het begon
We beginnen even bij het begin. Dick is rond zijn veertiende begonnen met roken. Dat was volgens hem ook niet gek. Het was toentertijd niet vreemd om dat op jonge leeftijd te doen.
Wanneer ik vraag of het stoerdoenerij was zegt Dick volmondig “Ja, stoerdoenerij was het zeker. Vooral in het begin. Gewoon om erbij te horen,”

“Ik ben in de tussentijd wel twee keer één jaar gestopt,” zegt hij. “Dat heb ik toen voor mezelf gedaan en ook gezegd dat ik maar één jaar ging stoppen. Na een tijdje was dat jaar voorbij en ging ik gewoon weer vrolijk door met roken. Hoe stom kun je zijn?”

Dat besluit om er maar één jaar mee te stoppen, waar kwam dat vandaan?
“Ja, vaak achter de bar en in de zaak werd er volop gerookt. En we waren bezig over dat roken en ik zei dat ik wel even ophield. Maar dan praat ik zeker over 25 jaar geleden.”

Dat mensen vroeg beginnen met roken is niet iets van een jaar of veertig geleden. Ook tegenwoordig zijn er veel jongeren die een sigaret opsteken met het idee erbij te horen. Van alle leerlingen  tussen de 12 en 16 jaar geeft 17% aan te hebben gerookt in 2019 (CBS). Het ‘stoere’ beeld wat veel mensen associëren met roken is dus nog steeds van toepassing.


Bron: Nick Wolters

 

Het stoppen
Samen met zijn vrouw heeft Dick besloten te stoppen. “We zitten nu in zo’n klotesituatie, het kan eigenlijk niet erger. En als het niet erger kan, waarom stop ik dan niet gewoon met roken?”
Zo begon hij er met zijn vrouw over te praten. Ongeveer zo’n twee weken voor oktober. Voordat hij het wist was het ook zover. 1 Oktober stond voor de deur en het was tijd om de daad bij het woord te voegen.

Stoptober is een initiatief wat is overgewaaid vanuit Engeland. Het doel is om in desbetreffende maand 28 dagen te stoppen met roken. Dat is net lang genoeg om de positieve gevolgen van stoppen met roken te ervaren.
Uit onderzoek van het AMC blijkt dat je meer kans hebt om te slagen in Stoptober. Het percentage is zelfs vijf keer zo hoog. De afgelopen jaren hebben zo’n 300.000 rokers meegedaan aan Stoptober.

 

“Gevoelsmatig is het wel fijn dat je  niet de enige bent die het even slecht heeft. Om het zo maar even te zeggen,”  Dick ervaart een soort kameraadschap tijdens Stoptober. Niet alleen van de honderden mensen die samen met hem stopten op
1 Oktober. Maar ook omdat hij het samen met zijn vrouw deed. Wanneer een van de twee een slecht moment heeft helpt de ander diegene er doorheen. Elkaar het positieve van alles in laten zien. Inplaats van dat je gaat ‘sippeneuren’ met z’n tweeën

Alweer de horeca dicht
Op 13 oktober werd bekend dat de horeca voor de tweede keer dicht zou moeten. Dat was een moment dat de horecaondernemer het extra lastig had. Die avond had hij wel drie pakjes sigaretten kunnen roken. Maar op dat moment was hij sterker dan  zijn verslaving. Het kan wel even verlichting bieden, een honger stillen. Je kunt wel een peuk opsteken toch veranderd het helemaal niets aan de situatie.

Hoe is die trek in een sigaret nu?
Goh, ik rook al bijna acht weken niet meer. Dat is al best een tijdje maar ’s avonds na werk heb ik nog steeds zin in die sigaret.
Ik verwacht wel dat dat weggaat hoor. Want het sigaretje bij de koffie in de vroege morgen mis ik niet meer. En de zin die ik na het avondeten heb valt ook reuze mee. Maar als ik dan rond een uur of tien klaar ben en ik trek een biertje open of schenk een glaasje rode wijn in dat is voor mij een moment van ‘Shit, ik zou er nou wel eentje lusten,’.”

Wanneer er word gevraagd aan Dick wat hij mensen mee zou willen geven zegt hij dit: “Nou die mensen kennen mij natuurlijk niet. Maar mijn personeel zegt altijd tegen mij ‘Dick, als jij het kan, dan kan iedereen het. Want je rookt als een schoorsteen.’ Je moet gewoon een knop omzetten. Het positief weten te draaien en jezelf niet zielig vinden,”

Door Nick Wolters