Agent Rens-Jan: “Ik had ‘mixed feelings’ over het verbod”

TERNEUZEN, 11-01-2020 – Door de coronacrisis besloot het kabinet afgelopen jaarwisseling een vuurwerkverbod te laten gelden. Dit deden ze om te voorkomen dat de druk op de zorg nog groter werd. Als agent sta je altijd op scherp tijdens oud & nieuw. Agent Rens-Jan vertelt over zijn belevenis van afgelopen jaarwisseling en of het vuurwerkverbod ook echt geholpen heeft.

“Ik ben geboren en getogen in Zeeland. In 1991 ben ik begonnen bij de politie in Den Haag. Uiteindelijk ben ik in 1999 teruggekomen naar Terneuzen vanwege mijn vrouw. Ik heb eerst 10 jaar in Terneuzen gewerkt en nu alweer 11 jaar in Hulst. Ik werk altijd al in de surveillancedienst, maar ik doe er altijd al wat nevenfuncties bij. Ik heb heel lang bij de ME gezeten, ik ben biker geweest, ik ben team collegiale opvang geweest. En nu ben ik al een tijdje milieuagent. Dat betekent dat ik nog gewoon de surveillance doe, maar daarnaast hou ik me nog bezig met milieuzaken. Hier valt dan ook vuurwerk onder.

Ik had ‘mixed feelings’ toen ik hoorde dat er een vuurwerkverbod kwam voor dit jaar. Het gaat vaak over veiligheid en criminaliteit, maar het milieu wordt een beetje uit het oog verloren. Als je ziet hoeveel fijnstof en zware metalen elk jaar de lucht in geblazen worden. Terwijl we een heel jaar milieubewust proberen te leven en het dan op één dag eigenlijk weer voor een groot deel verpesten omwille van een traditie die we in stand willen houden. Ik denk persoonlijk dat we met de kennis van nu beter kunnen zeggen dat het niet meer een traditie is van deze tijd. Aan de andere kant denk ik ook dat je kan afschaffen wat je wilt, maar het zal niet op stel en sprong verdwenen zijn omdat je een regel aanpast.

Veel mensen maakten zich er erg druk om en waren erg bang dat het uit de hand zou gaan lopen. Ik heb altijd geprobeerd dat een beetje te nuanceren. Ik had zelf de verwachting dat het rustiger zou zijn. Het is uiteindelijk gegaan zoals ik het had verwacht. Het was ook echt rustiger. Maar je had natuurlijk ook het hele coronaverhaal. Niemand ging meer echt de straat op zoals voorgaande jaren, meestal alleen even om terug naar huis te gaan. Normaal gaan de mensen die kwaad in de zin hebben in de mensenmassa op. Dat kon nu niet. Er is nog wel het nodige vuurwerk afgestoken, maar veel minder dan normaal. Normaal gaat het tot later in de nacht door. Nu was het rond half één wel klaar. Dat zie je dan ook wel door het aantal vernielingen dat veel minder is dan normaal en het aantal fijnstof dat de lucht in is gegaan. Dat was een derde van wat het normaal is.

De politie heeft in nieuwjaarsnacht bijna geen boetes uitgeschreven, maar dat komt omdat de aandacht dan ook wordt verlegd. Dan ga je niet op elke slak zout leggen. Dan is de taak om alles in goede orde te laten lopen.

Door het vuurwerkverbod voelde ik mezelf niet veiliger over straat lopen. Het vuurwerkverbod gaat over het legale consumentenvuurwerk. Het illegale vuurwerk, waar we als hulpverleners veel last van hebben, is er toch altijd wel. Dus dat heeft eigenlijk helemaal niks met het vuurwerkverbod te maken.

Het zijn niet alleen de jongeren die zich niet aan het vuurwerkverbod kunnen houden. Het zijn nog verrassend veel ouderen. Als je ook kijkt naar wat het allemaal kost is het ook geen wonder. De ouderen die al hun hele leven opgegroeid zijn met vuurwerk, die er helemaal gek van zijn, laten zich ook niet zomaar tegenhouden.

Als je een regel verandert gaat dat niet van de een op de andere dag door iedereen geaccepteerd worden, daar gaat een hele generatie overheen. Het is niet alleen de kale regel, maar ook de opvoeding, wat er tussen de oren van de mensen zit en wat ze hun kinderen mee willen geven.

Als we een zaak van dit jaar als voorbeeld nemen. Dat was een man die redelijk wat illegaal vuurwerk had. Die had voor zijn zoontje 25 kilo aan categorie 1 vuurwerk gekocht. Dan vraag ik me af wat voor een signaal je wilt geven aan je kind. Die heeft nog niet in zijn systeem zitten dat er misschien over een paar jaar niks meer mag met vuurwerk. Dan kan je er beter op anticiperen en je kind alvast laten wennen aan de gedachten. Maar die is alleen bezig met zichzelf. Dus het hangt gewoon af van je omgeving en wat je mee hebt gekregen van je ouders.

Als ik heel eerlijk ben hoop ik wel dat dit het begin van het einde is. Uiteindelijk zal op lange termijn het vuurwerk zoals we het hier nu doen, niet meer houdbaar zijn. Door milieu niet en ook door veiligheid niet. Het zou me niet verbazen als we zeker nog een jaar of tien moeten wachten voordat het een beetje uitgestorven is.

Ik denk wel dat het gaat werken. Als je nu al kijkt naar afgelopen jaarwisseling. Er werd 2/3 minder vuurwerk afgestoken. Dat is een hele grote winst. Steeds meer mensen zullen gaan afhaken. Er zijn altijd wel van die ‘diehards’ die toch door blijven gaan. Het gaat wel verdwijnen, maar 100% verdwijnen gaat het nooit.”