“Ze zien toch niet wat er in die zak zit”

Afval naast de containerBREDA – Het afvalprobleem in Breda, er is de laatste tijd nogal wat om te doen. Afvalcontainers op verschillende plekken in Breda zouden het scheiden van afval moeten stimuleren, maar gebeurt dit ook echt?

Op sociale media komen vrijwel alleen maar foto’s van kleine vuilnisbelten voorbij. Op straat zijn de reacties verdeeld. “De bakken zelf zijn prima maar de mensen zijn gewoon slordig”, Ten Dam doelt hiermee op de rommel naast de containers. Bij vrijwel elke container ligt namelijk wel troep naast de bak, en dát brengt stank met zich mee. Vooral bij hoge temperaturen. “In de zomer mogen ze van mij best een keertje extra rijden om het vuil op te halen. Vooral de GFT-container moeten ze dan eerder legen”, aldus Pavlovic.

“Mensen zetten alles gewoon neffe die bak”

Er worden soms complete meubels naast de bakken gezet. “Mensen zetten alles gewoon neffe die bak”, zo geeft Olles soepel de technische problemen van de containers aan. Daardoor lopen de inwoners vaak voor niets met hun afvalzak door de straat. Voorheen was dat niet nodig, maar terug willen ze ook niet. “Die kliko’s hoef ik niet terug hoor daar heb ik geen plek meer voor, hier kan ik lekker alles ingooien.” En dat is precies waar waarschijnlijk het probleem zit. “Ze zien toch niet wat er in die zak zit”, besluit de buurvrouw.

Wat gaan we hier tegen doen?

Terwijl het scheiden juist het doel van dit project is. Gemeente Breda ontvangt wekelijks zo’n zeventig klachten over troep naast de ondergrondse containers. Volgens wethouder De Beer wordt op 10 tot 15% van de locaties illegaal afval gedumpt. Gemeente Breda zet extra capaciteit in om het afval af te voeren, maar vooral ook om de overtreders te achterhalen. “We gaan dat allereerst doen door het afval te doorzoeken. Mocht dat niet werken dan zijn andere vormen denkbaar bij de hotspots zoals observatie”, aldus De Beer.

Meer lezen over het scheiden van huishoudelijk afval in Breda? Klik op de link.
https://www.breda.nl/huishoudelijk-afval-scheiden

Door: Pim Bruijnzeels