Afstuderen én een geschikte woning vinden in Nederland binnen een jaar, het lijkt een sprookje

Chris Faro

Door: David de Vaan                                                                           Datum: 02-12-2019

Het is een landelijk probleem, het woningtekort waar Nederland mee kampt. Uit onderzoek van het ABF-research en Capital Value, blijkt dat Nederland in 2019 in totaal 294.000 woningen tekortkomt. Chris Faro, beleidsadviseur bij woningcorporatie Tiwos vertelt hoe het gaat in Tilburg. Gaat het hier in ‘Tillie’ net zo slecht als in de rest van Nederland?

Woningen in Tilburg

Volgens Faro ligt het tekort in Tilburg op dit moment ergens rond de 1000 tot 2000 woningen, maar ‘dat is lastig te zeggen’, kijkt hij moeilijk. Tilburg heeft geen acute woningnood, maar de bevolking groeit. De stad wordt steeds groter, en dat betekent dat er meer woningen bij moeten. ‘Tiwos heeft in de afgelopen vijf jaar 250 woningen bij gebouwd en samen met alle andere corporaties hebben wij in vijf jaar tijd al meer dan 1000 huizen extra gebouwd’, aldus Faro.

Andere oplossingen?

Het bouwen van extra huizen is volgens Faro de enige manier om een woningtekort de kop in te drukken. Toch is het niet de enige manier waarop Tiwos het probleem probeert te tackelen. Zo worden er manieren gezocht om doorstroom op de woningmarkt te bevorderen. Dat doen ze door mensen te verleiden om naar een beter geschikte woning te verhuizen. ‘Je kunt mensen natuurlijk niet verplichten te verhuizen naar een andere woning, maar wij proberen dit wel te stimuleren’, vertelt Faro. Als voorbeeld noemt hij oudere stellen die vaak nog in een ruime ééngezinswoning wonen. Tiwos zorgt ervoor dat deze personen in een beter passend huis terecht komen. Zo komt de ruimere woning vrij voor een gezin. ‘Erg belangrijk om de doorstroom op de woningmarkt te bevorderen’, volgens Faro.

Advies van Tiwos en Breburg

Bij beide wooncorporaties is het mogelijk om een adviesgesprek aan te vragen. Daarnaast is het belangrijk om veel te reageren, je vanaf je 18de meteen in te schrijven en mee te doen aan huislotingen. Veel mensen hebben het idee dat je minimaal 15 jaar moet ingeschreven staan om in beeld te komen voor een huurwoning. ‘Dat beeld klopt niet altijd’, verzekert Chris, ‘reageer slim’ benadrukt hij. Het blijkt dat jongere leeftijdsgroepen die op zoek zijn naar een woning een grotere kans van slagen hebben in vakantieperiodes. In die periodes reageren minder mensen, waardoor de kans van slagen stijgt. Het is daarnaast handig meer informatie op te vragen bij de wooncorporatie. ‘Dat kan via de mail of via WhatsApp’, aldus Faro. ‘Maak een account aan op Wonen in Zicht, vul de specifieke wensen van de woning in en zet pushberichten aan, dan mis je niets’, scherpt hij aan.

 Spoedzoekers

Wanneer je met spoed op zoek bent naar een woning, kan je dit aangeven bij de wooncorporaties. Breburg heeft een pilot, waar spoedzoekers terecht kunnen en zo snel mogelijk worden geholpen. Tiwos heeft eenzelfde soort regeling. Beide organisaties zoeken dan samen met jou zo snel mogelijk naar een oplossing.

 Revolutionaire techniek: woningdeling?

Tiwos heeft naast de al genoemde oplossingen, een vrij nieuwe aanpak van het probleem, het zogenaamde woningdelen. Tiwos heeft een aantal grote huizen, die zij hebben opgesplitst in verschillende ruimtes. Zo kunnen meerdere woningzoekenden tegelijkertijd worden geholpen, voor de prijs van één huis. Een idee waar Chris erg enthousiast over is, valt mij op.

Andere revolutionaire techniek: woningloting?

Woningloting is een andere manier waarop woningcorporaties proberen om woningen te verdelen. Hoe werkt het? Er komt een vrijgekomen woning op de site Woning in Zicht. Ben je ingeschreven, dan kun je reageren op de woning. Deze staat een week open voor huiszoekenden. Uit alle reacties wordt na een week automatisch en onafhankelijk een lot getrokken van één van deze 600 reacties. De getrokken reactie krijgt de woning aangeboden. Een andere manier is de inschrijftijd. Degene met de langste inschrijftijd krijgt de woning als eerste aangeboden. Nog een andere manier, die vaker de voorkeur krijgt bij middelgrote woningen, is de eerste reactie. Klik jij als eerste op de woning, krijg jij hem als eerste aangeboden. ‘Wie het eerst komt, wie het eerste maalt’, knikt Chris.

Conclusie

Complex, het woord dat het beste past bij dit probleem. Om terug te komen op de vraag van dit artikel, gaat het in Tilburg net zo slecht als in Nederland? Nee, het gaat in Tilburg aanzienlijk beter. Dit valt te zien aan het feit dat de acute woningnood beperkt is. ‘Hier in Tilburg slapen er gelukkig heel weinig mensen op straat’, verteld Faro opgelucht. Deze is wel aanwezig in Amsterdam, Utrecht en Den Bosch en tal van andere steden. Maar, met de groei van de universiteit en komst van migranten, wordt het tekort in Tilburg wel steeds groter. Waar nu bij een woningcorporatie nog een gemiddelde zoektijd van 1,2 jaar is om een woning te vinden, kan dit over een jaar of drie zomaar langer zijn. Tevens is de toegang tot de woningmarkt lastiger voor woningzoekenden die niet of kort ingeschreven staan. Tiwos en Breburg blijven woningen bijbouwen.

Daarnaast heeft de overheid plannen gemaakt, om de tekorten te beperken. Verder blijkt uit het onderzoek van ABF-research en Capital Value, dat het nationaal tekort in 2030 terug moet gezakt zijn naar de 200.000 woningen.

Kan ik als student, over vier jaar snel een huurwoning krijgen wanneer ik klaar ben met studeren?

 ‘Nee, de garantie is in de sociale sector moeilijk te geven’. We doen ons best om nieuwe woningen te realiseren, maar uitgaande van een tekort en in een snelgroeiende stad is het moeilijk dit in te halen. Tegelijkertijd zoekt een belangrijk deel van de ex-studenten ook in een segment wat wij als corporaties moeilijk kunnen bieden (ook wat betreft locatie), benadrukt Faro.

Het woningsprookje van Tilburg blijft voor nu (gelukkig) nog uit.