Een levensstijl met een stok achter de deur

Blijvende gewichtsafname: het kan echt. Tenminste, volgens Cynthia Hanssen die samen met haar moeder afslankstudio Ki-low in Roermond oprichtte. ‘Het is geen dieet, maar een kickstart naar een gezonde levensstijl. En die stok achter de deur, dat zijn wij’.

fleur

Cynthia Hanssen zet samen met haar moeder Mariëtte Hanssen de eerste afslankstudio op in Roermond. ‘Wat wij altijd tegen de mensen zeggen die op gesprek komen of al in behandeling zijn, is: blijf bewegen. Dat doen mensen te weinig. Met de juiste voeding kom je er ook wel, maar dit duurt gewoon veel langer en beweging is, buiten dat je daar je gewichtsverlies mee kan verhogen, ook nog eens gezond voor je lichaam.’

Geen calorieën tellen    

Beweging is inderdaad gezond, maar wanneer is voeding wél gezond voor je lichaam? (Beetje rare zin) Een afslankstudio begin je natuurlijk niet zomaar. Ki-low werkt met koolhydraatarme en eiwitrijke producten van PowerSlim. Maar als je andere producten gebruikt bij een afslankstudio dan de producten die in de supermarkt te verkrijgen zijn, ben je dan niet bezig met een dieet? ‘Het is geen dieet dat je bij ons aangeboden krijgt maar een levensstijl met een stok achter de deur. Het gaat dus niet zo zeer om afvallen. Dat moet wel gebeuren in de beginfase om bij je streefgewicht te komen, maar uiteindelijk gaat het om het aanleren van een gezonde levensstijl, waardoor je dus op gewicht blijft. Een dieet is vaak tijdelijk, er worden soms bepaalde voedingstoffen weggelaten of alleen calorieën geteld. Wanneer iemand het streefgewicht heeft bereikt, mag hij of zij vaak in een keer alle hulpmiddelen loslaten. Niet alleen de voeding maar ook het eetschema, de shakes, de poedertjes worden ineens weggelaten. Verder houdt ook de persoonlijke begeleiding dan abrupt op.’ Dit is het moment waardoor er vaak bij andere diëten, het welbekende jojo-effect optreedt.

Met die stok achter de deur bedoelt Cynthia dat wanneer je het even moeilijk hebt of niet meer weet wat je nu wel, of niet mag eten. Bijvoorbeeld wanneer je in de winkel staat, dan kan je altijd met een van de coaches contact opnemen. Maar ook dat je in het begin elke week en elke maand met het feit wordt gecontroleerd of je ook wel goed bezig bent en of het gewicht wat je hebt nog steeds past bij je lichaam. Soms slaan mensen door en willen ze alleen nog maar meer afvallen. Daarom is het goed dat er na het behalen van het streefgewicht ook nog steeds controle is.

De voedingsindustrie houd ons voor de gek

Volgens Cynthia blijkt de voedingsindustrie ook nog een probleem te zijn. ‘Mensen denken vaak dat ze goed bezig zijn en gezonde producten kopen uit de supermarkt, maar ook zij worden verleid. Cynthia zegt dus dat de voedingsindustrie ons voor de gek houden. Maar hoe weet je dat dan en hoe kan je dat controleren? ‘Door etiketten te lezen leer je wat voor ingrediënten er in een product zitten en wat ze betekenen. Het kan goed zijn dat je denkt dat je vezelrijk brood eet dat er ook mooi bruin uitziet, maar eigenlijk is het gewoon witbrood.’ Als je dat vaak doet met meerdere producten en dus af en toe zondigt, kom je gewicht aan of raak je dus geen kilo’s kwijt.

Zorg goed voor je brandmotortjes

Waarom zouden die andere diëten niet werken om je streefgewicht te behouden en het behandelplan van Ki-low wel? En wat zorgt er dan voor dat het wel gezond en verantwoord afvallen is? Bij de meeste diëten gaat het er dus om, om in een kort tijdsbestek zo snel mogelijk en zo gezond mogelijk afvalt. Dat klinkt meer dan logisch. ‘Vaak wel want wat er bij een crashdieet gebeurt, door bijvoorbeeld te weinig calorieën binnen te krijgen. Door ze te tellen of te weinig voedingstoffen binnen te krijgen, zoals het verlagen van vet of om ze in verkeerde verhoudingen binnen te krijgen. Hierdoor breekt het spierweefsel als eerste af in plaats van vetweefsel. En omdat je spiermassa afneemt, die ik je “brandmotortjes” noem, ga je dus ook minder snel eten verbranden. Doordat je lichaam te weinig binnenkrijgt gaat het over in de spaarstand en gaat je lichaam het voedsel opslaan, wat er dus uiteindelijk toe leidt dat je weer aankomt, want je spiermassa is dan ook veel minder geworden dan voorheen.’

Jojo-effect door spaarstand

En juist daardoor ontstaat volgens Cynthia het “jojo-effect”. Want door het afbreken van je spierweefsel, dat je nodig hebt voor vetverbranding, neemt de mate en de snelheid waarin je wilt afvallen af.  Want spierweefsel verbrandt meer vet dan vetweefsel dat doet. Maar je vraagt je toch af waarom juist daardoor het jojo-effect ontstaat en wat Ki-Low samen met PowerSlim dan zo anders maakt waardoor ze ervoor kunnen zorgen dat mensen wél op gewicht blijven. ‘In de producten van PowerSlim zitten ook koolhydraten, eiwitten en vetten (de drie voedingscomponenten waaruit je voeding bestaat) maar in een andere samenstelling. De producten van PowerSlim zijn gebaseerd op het wetenschappelijke inzicht dat je op lange termijn het beste op gewicht blijft als je minder koolhydraten en meer eiwitten tot je neemt. Zo gebruik je je vetreserves als energiebron terwijl je spiermassa (door de hoeveelheid eiwit in de producten) behouden blijft. Je gaat anders eten, met als resultaat een slanker silhouet.

De producten worden in de eerste fase dagelijks gebruikt en in de tweede fase wordt het gebruik van deze producten al geminderd, om het proces in de eerste weken te versnellen zodat je lichaam er aan gewend raakt. Ondertussen leren cliënten bewust te worden van voeding die écht gezond voor ze is. Het lezen van etiketten is daar een groot onderdeel van, dan weet je namelijk wat je binnenkrijgt. ‘Na het bereiken van het streefgewicht worden klanten nog een jaar lang gratis begeleid, het gaat er om dat ze in dat jaar een gedragsverandering aannemen “het bewust zijn van wat je eet” en als je een gedragsverandering een jaar vol kan houden, dan heb je het je eigen gemaakt.’

Door: Fleur Noijen