‘Ik heb hier in de afgelopen vier jaar geen wijkagent gezien’

Café in de wijk Feijenoord

FEIJENOORD, ROTTERDAM – De wijk Feijenoord, een wijk waar inbraken en armoede dagelijkse problemen zijn. De gemeente Rotterdam claimt dat het hier een stuk veiliger zou moeten zijn dan vroeger. Maar volgens de buurtbewoners is dit allesbehalve waar. “Met smoesjes proberen inbrekers huizen binnen te dringen.”

Door: Martijn Wessels & Niek Hoppenbrouwers

Dat Feijenoord niet de rijkste buurt van Rotterdam is, is duidelijk te zien. In de lege straten is weinig leven, het ziet er grauw en grijs uit. Voorbijgangers lopen gehaast door naar hun bestemming. Ook een praatje zit er niet in, soms door tijdsgebrek, maar met name door de taalbarrière. Van alle bewoners van Feijenoord is 83% allochtoon.

Inbraken

De bewoners die het gesprek wel aan wilden gaan, zagen criminaliteit vooral als het grootste probleem in de wijk. Dat is ook wel te zien aan de cijfers: in het begin van dit jaar is er al meer dan 35 keer ingebroken. “Dit is een buurt waar veel kinderen wonen, maar het is hier totaal niet veilig op straat. Ik heb in de afgelopen vier jaar dat ik hier woon nog nooit een wijkagent gezien”, vertelt een van de buurtbewoners.

Veel mensen hebben zich nog niet verdiept in de gemeenteraadsverkiezingen, maar waar ze het wel over eens zijn is dat veiligheid in Feijenoord een van de kernpunten moeten worden tijdens de komende verkiezingen. Leefbaar Rotterdam en GroenLinks zijn de partijen die het meest op worden genoemd. “Mijn enige optie is Leefbaar stemmen.”