Aawijk: een natuurgebied vlakbij de stad

Aawijk ligt ten oosten van het centrum van Den Bosch. Volgens Drimble.nl heeft de wijk 4125 inwoners. Het is een buurt met veel rijtjeshuizen en twee-onder-eenkapwoningen. Je kunt er boodschappen doen bij het winkelcentrum bij het Rivierenplein, kinderen kunnen naar drie verschillende basisscholen en in je vrije tijd kun je naar het wijkcentrum De Stolp. Het is er overdag vrij rustig en het wordt rond drie uur drukker als ouders hun kinderen van scholen ophalen. De wijk is bekend vanwege het recreatiegebied Oosterplas. Het is mogelijk daar te zwemmen, varen, tennissen of een bezoekje te brengen aan de kinderboerderij De Oosterhoeve.

De inwoners van Aawijk hebben verschillende meningen over hun buurt. De meeste zijn positief over de natuur, de afstand tot het centrum van Den Bosch en dat het ’s nachts rustig is. Iedereen noemt echter ook problemen waarmee in zijn ogen de wijk mee te maken heeft. Een van de inwoners laat graag zijn hondje uit in de buurt van de Oosterplas maar volgens hem wordt er gedeald aan het meertje. “Er blijven naalden en veel andere troep liggen. Iedereen weet ervan maar de gemeente doet te weinig.”

Jantina woont al jaren met plezier in Aawijk maar ze ergert zich aan de niet-onderhouden voortuintjes van sommige buurtbewoners. Marian runt een dierenwinkel aan het Rivierenplein. Ze maakt zich zorgen over het verdwijnende winkelaanbod. Vanaf volgend jaar is het parkeren bij het winkelcentrum niet meer gratis waardoor volgens haar het winkelen minder aantrekkelijk wordt. Liza woont in de wijk vanaf 1972 en heeft nergens last van. “Het klopt dat winkels verdwijnen maar je bent hier zo in de stad.”