Een gezonde levensstijl aannemen

Dit interview is met Linda Vissers (19). Begin 2016 heeft zij besloten dat het tijd is om het roer om te gooien en goed te gaan letten op haar voeding, aangezien ze zich altijd molliger heeft gevoeld dan haar kleine zusje. Dit doet zij niet door middel van een crash dieet of minder te eten, maar gewoon door haar levensstijl aan te passen en zoveel mogelijk gezond proberen te eten.

 

Waarom ben je op je eten gaan letten?

“Nou ik vond mezelf altijd wel al wat molliger, vooral in vergelijking met mijn zusje. Toen ik vroeger echt nog wat gezetter was, kreeg ik dat ook vaak te horen. Dan word je natuurlijk ouder en ga je groeien, toen ging ik de lengte en in en werd ik weer dunner. Dit wilde ik graag zo houden. Ook mijn omgeving had met de verandering van mijn eetpatroon te maken. Iedereen let er tegenwoordig op. Vriendinnen van mij doen het ook, daardoor ben ik een beetje aangestoken. Een andere factor is onzekerheid, daardoor ga je toch wel een beetje beter op jezelf letten”.

 

Vond je het moeilijk in het begin?

“Nee, in het begin viel het heel erg mee. Het was natuurlijk wel even wennen, maar het voedingsschema dat ik kreeg was wel toepasbaar in het dagelijkse leven.

Dit komt omdat het wel een verandering was in mijn eetpatroon, maar ik kon gewoon nog steeds veel eten. Met het avondeten was het soms wel een beetje moeilijk, omdat ik dan nog mee at met mijn ouders en zusje. Verder liep ik stage en in de vakantie werkte ik, waardoor ik regelmaat kreeg. Voor die stage maakte ik eten klaar en nam ik het gewoon allemaal mee. Dat vond ik wel heel handig. Het is alleen lastig om aan iedereen uit te leggen waar je mee bezig bent, want voor mensen komt het echt over alsof je een dieet aan het volgen bent. Ze vinden het vaak raar dat ik mijn levensstijl heb aangepast”.

 

Ben je door iemand geïnspireerd geraakt om je levensstijl op deze manier te veranderen?

Ik ben er altijd wel een beetje mee bezig geweest, maar heb het nooit echt serieus doorgezet. Ook deed ik het nooit echt op de goede manier. Eigenlijk kwam het door mijn danslerares. Zij was ook wat gezetter. Mijn danslerares zit bij Health Advise in Breda, zij helpen met meten, wegen en voedingsadvies. Door haar ben ik dus echt een beetje geïnspireerd geraakt, want ze deed het gewoon super goed en ze hoefde geen hele grote aanpassingen te maken in haar leven. Ik zag haar motivatie en de veranderingen. Bij Health Advise hielpen ze haar gewoon super goed, dus ik dacht: dat ga ik ook proberen”.

 

Heb je ook veel over deze trend voorbij zien komen op social media?

Ja, echt heel veel. Niet alleen op social media, maar ook op mijn favoriete tv programma’s. Het lijkt wel opeens een soort van hype. Al helemaal zo tegen de zomer aan. Iedereen begon opeens weer met gezond eten en sporten. Ik had op dat moment best wel wat tijd over, dus ben ik ook maar begonnen”.

 

Heb je ooit overwogen om je proces te delen op social media?

“Eigenlijk niet, omdat ik daar toch een beetje te bescheiden voor ben. Ik kan van mezelf nog niet echt zien dat ik al op de goede weg ben. Mensen zeggen wel van ‘Je bent echt slanker geworden en ik zie het wel’, maar het is voor mezelf moeilijk om dat te zien. Liever pronk ik er niet mee”.

 

Tegenwoordig veranderen mensen hun levensstijl in tegenstelling tot vroeger. Een paar jaar geleden was het Sonja Bakker en crash diëten. Heb je nooit overwogen om zon crash dieet te gaan volgen, aangezien dat een stuk sneller gaat?

Nee, Ik volgde niet echt crash diëten, maar toen ik vroeger bezig was met het afvallen dacht ik wel altijd dat het op deze manier zou lukken. Ik ben er wel snel achtergekomen dat dit niet de manier was. Ik vind eigenlijk ook dat het helemaal nergens op slaat”.

 

Zijn er mensen door jou op hun voeding gaan letten?

 “Ik denk dat de vriendinnen waarmee ik sport er wel meer op zijn gaan letten. Vaak vragen ze mij om lekkere receptjes en dan zie ik later snapchats dat ze dat aan het eten zijn. Hier thuis letten ze ook wel op kleine dingetjes, zoals de bakolie”.

 

Als je het moeilijk hebt hoe hou je het dan toch vol?

“Soms hou ik het helemaal niet echt vol om eerlijk te zijn. Dan heb ik een dipje en denk ik: ik stop er gewoon mee, want het is wel goed zo. Ik heb ook een dag waarop ik eigenlijk gewoon alles mag eten, dus chips, frietjes en koekjes. Dit doe ik liever niet, want dan komt alles er weer gewoon aan. Het is wel fijn om een dag te hebben waarnaar je uit kan kijken. Een dag dat ik toch even iets lekkers kan eten”.

 

Dus dat vind je fijn dat je gewoon nog eens mag snoepen en dat gewoon kan?

“Het is gewoon heel fijn dat ik weet dat die dag komt, want soms als het niet cheat day is en ik eet iets dat ik eigenlijk niet mag kan ik me echt heel schuldig voelen. Het is helemaal niet de bedoeling dat ik me zo ga voelen. Ik vind het belachelijk en wil hierin niet doordraaien. Het is juist fijn dat ik soms nog andere dingen mag, zonder mijn doel op te geven”.

Jetske Janssen