Vier doden door cycloon Tauktae India

18 mei, redactie India- Maandag is India getroffen door cylcoon Tauktae, die met een maximale snelheid van 205 kilometer per uur de westkust bereikt. Het is de zwaarste cycloon in India in meer dan twintig jaar.

Slachtoffers

Er is tot nu toe bekend dat er vier doden zijn gevallen door cycloon Tauktae. Voor de kust van Mumbai wordt gezocht naar de opvarenden van twee schepen die door de orkaan in de problemen zijn gekomen. Een schip is gezonken en een ander is op drift geraakt. Honderdtachtig mensen zijn gered van de 273 die aan boord waren. In Gujarat zijn er dinsdag middag drie doden gemeld. Een gevolg van de zware orkaan die wreekt over Saurashtra, een deelstaat van Gujarat. Honderden huizen zouden al zijn beschadigd.

Video: Cyclone Tauktae slams the coast of India

Evacuatie

Tweehonderdduizend mensen zijn geëvacueerd, tevens zijn 580 corona patiënten verplaatst naar openbare ziekenhuizen. Van vierhonderd Covid-19-ziekenhuizen in Gujarat is de stroom verbroken. Alle ziekenhuizen hebben back-up generatoren. Maar in vier ziekenhuizen faalden dezen, waardoor ze zonder stroom kwamen te zitten.

Bron: CNN

Vissers trekken aan hun boten terwijl de cycloon Tauktae op 17 mei het dorp Worli, Mumbai, India nadert.

Cyclonen in India

In India hebben ze regelmatig te maken met cyclonen. Vorig jaar, ook rond 18 mei, had het land te maken met cycloon Amphan. Deze tropische storm zorgde voor windstoten van 185 kilometer per uur en maar liefst 72 doden in de staat west-Bengalen. In buurland Bangladesh zaten ruim 3 miljoen mensen zonder stroom. Chief Minister Mamata Banerjee verklaarde zelfs dat het een grotere ramp zou zijn dan Covid-19.

Cyclonen, orkanen en tyfoons zijn precies hetzelfde, het zijn allemaal tropische stormen met een gemiddelde snelheid van 117 kilometer per uur. Een tornado, daarentegen, is een wervelwind van meestal enkele tot tientallen kilometers breed, vaak zichtbaar als ‘slurf’. De IMD (India Meteorological department) verwacht dat de storm namiddag zal verzwakken. De sterkte van de orkaan verkleint meestal enorm nadat hij aan land komt.