Deense wielerunie negeert advies UCI

Wielrennen

Als het aan de Deense wielerunie ligt worden ook mét coronamaatregelen kampioenschappen ‘gewoon’ verreden.
Je verjaardag vieren in het Spaanse dorp Girona op 15 maart en horen dat de regering een noodtoestand aankondigt als gevolg van het coronavirus. Dat hield in dat buiten komen verboden was – laat staan buiten trainen. Deze noodtoestand geldt vanaf de ochtend erop en het eerste ticket terugboeken naar Denemarken was voor Casper Pedersen, profwielrenner bij Sunweb, de enige optie.

 

De grote wedstrijden als de Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix konden niet doorgaan. De Giro d’Italia wordt verplaatst, eveneens de Tour De France en de Vuelta. Zelfs de Olympische Spelen zullen een jaar later pas op het programma staan. Dat er dit seizoen op korte termijn in buitenland geracet gaat worden is niet voor de hand liggend. Wat doet dit met de wielerwereld en de renners?

Pedersen: “Het zal een groot vraagteken blijven of de kampioenschappen al in juni zijn.”

Toen de Internationale Wielerunie (UCI) 15 april de nieuwe plannen presenteerde voor het wielerseizoen dat momenteel is opgeschort vanwege de coronacrisis, werden de nationale wegkampioenschappen, inclusief de Deense kampioenschappen, vastgesteld voor 22 en 23 augustus.

Als het aan de Deense Wielerunie ligt worden de nationale kampioenschappen ‘gewoon’ gehouden in Give op de oorspronkelijke 20 en 21 juni en dus niét in augustus. Casper Pedersen weet niet wat hij moet geloven dat gaat gebeuren: “Ik ben er niet zo zeker van dat het zo zal blijven. Ik denk dat de Deense Wielerunie verwacht dat het allemaal snel beter zal zijn dan verwacht, maar de overheid heeft publieke evenementen afgelast tot September. Het zal een groot vraagteken blijven of de kampioenschappen al georganiseerd zullen worden in juni.”

Beeld: aangeleverd

Wedstrijden zonder publiek niet uit te sluiten

Een optie is om de kampioenschappen wel te houden, ‘maar zonder publiek’, om onder de vereiste 500 personen te blijven tijdens het evenement, zo opperde de Franse sportminister hetzelfde idee voor de Tour de France. Maar, is één van de bekendste rondes wereldwijd wel te organiseren zonder publiek? De wedstrijd die bekend staat om het vele publiek dat ook op de reclamekaravaan af komt. Dicht op elkaar bij de finish om een glimp op te pakken van de etappewinnaar. De meningen zijn verdeeld als het gaat om wedstrijden rijden zonder publiek. De directeur van de Tour de France reageerde hierop op de Franse website Sports-Auvergne. ‘De Tour moet doorgaan, maar dan voor het land en niet de koers zelf. Als het niet doorgaat zou dit betekenen dat het land nog in een onveilige situatie zit.”

Voormalig profwielrenner Laurens ten Dam zei eerder in zijn podcast dat zonder publiek ‘de Tour de Tour niet zou zijn’. “Als er geen publiek is betekent het dat de situatie niet veilig genoeg is dicht op elkaar te staan. Renners mogen dan ineens wel met 150 man bij elkaar rijden?” zei hij in deze podcast.

Casper Pedersen is nog niet zeker van deelname, maar sluit zich aan bij ten Dam. “Zonder publiek zou een schande zijn. Het is ook voor sponsoren cruciaal dat de Tour dit jaar wel plaatsvindt. Zij betalen voor die marketing, en als we hun namen niet kunnen laten zien tijdens wedstrijden en op tv is dat voor veel teams en sponsorrelaties slecht.”

Ook zou de originele Tour de France van 2021 starten in Kopenhagen. Voor Denemarken is het nog onzeker hoe dat er volgend jaar uit gaat zien. Zeker omdat het einde van de Tour samenvalt met de start van de naar 2021 verschoven Olympische Spelen.

Pedersen: “Zonder publiek zou een schande zijn”

 

Verschil van impact virus in Europa

Het contrast dat evenementen tot 500 personen alweer bijna toegestaan zijn in Denemarken, terwijl we in Nederland met niet meer dan twee de deur uit kunnen gaan – mits in hetzelfde huis wonend. De situatie in Denemarken lijkt onder controle, maar dat leek aan het begin van de coronacrisis wel anders. Pedersen: “Het was een ‘shit situatie’ toen ik nog in Girona zat. Eenmaal terug in Denemarken konden we wel gewoon buiten trainen, maar leek de situatie erger dan in Spanje gezien de besmettingen. Het ging zo snel, maar uiteindelijk bleek dat Spanje te laat maatregelen nam. In Denemarken hebben we momenteel best wel geluk, eigenlijk”.

Hoe raakt de crisis renners financieel?

Financieel gezien hebben de uitgestelde en afgelaste wedstrijden ook gevolgen. Voorlopig mag Pedersen heel tevreden zijn met het team waarvoor hij rijdt. Hij wordt vooralsnog doorbetaald zoals altijd. Hij noemt wel dat dat niet bij alle teams zo goed gaat: “Ik heb contact met veel andere Deense renners en we zijn allemaal hetzelfde geraakt. Sommige renners hebben lagere salarissen te accepteren. Het salaris van Astana gaat met maar liefst 30 procent naar beneden. Voor andere renners hoor ik niet zulke problemen, gelukkig.”

Pedersen: “Dat is voor veel teams en sponsorrelaties slecht.”

Het “coronaleven” in Denemarken

Het is voor Deense wielrenners momenteel een moeilijke tijd. De situatie in Denemarken lijkt zo goed te zijn dat sporters op afstand meemaken hoe slecht het er in de wereld aan toe gaat. Pedersen heeft de heftige situatie van dichtbij meegemaakt in Girona en tijdens zijn reis en hij is op de hoogte van de situatie wereldwijd. Pedersen: “Er is iets gaande dat belangrijker is dan wielrennen en mensen zien meer af dan dat wij momenteel doen. Tuurlijk wil ik het liefste racen, maar nu is het belangrijk om te focussen op hetgeen waar je wel wat aan kunt doen heeft nu prioriteit.”

Pedersen: “Het is heel frustrerend dat het seizoen langzaamaan verdwijnt maar er is nu iets belangrijkers gaande dan sport”

Motivatie van een prof in deze crisistijd

Contact houden is voor Pedersen belangrijk en hij houdt zich hier dan ook aan vast de komende tijd. Praten met teamgenoten en de staf. De komende periode moet je jezelf ‘blijven uitdagen’: “Dat laat de spirit zien in team Sunweb. Je moet blijven vechten voor een betere situatie. Ga nooit achterover zitten en geef niet op. Word beter in iets deze maanden en ga je daarop focussen. Blijven trainen zal je helpen om misschien net iets boven je tegenstanders te staan die hun motivatie verliezen. Zij zullen het moeilijk krijgen als we weer tegen elkaar mogen met racen.”

Beeld: Pedersen tijdens zijn training (aangeleverd)