‘Iedereen hier zegt houdoe, dat is bijna verplicht’

Welke vooroordelen heersen er over Brabant? Pascal van de Keere, 19 jaar, student en geboren Hagenees, is verdeeld over de opvattingen over ‘het zuiden vol zon’ van buitenaf. Hij woont nu vijf jaar in Noord-Brabant en is ondertussen aardig ingeburgerd met de Brabantse cultuur. Hij durft dan ook wel te gissen naar waar de vooroordelen vandaan komen.

Wat is het grootste verschil tussen de mensen hier in Brabant en de mensen in of uit Den Haag?
“De mensen hier zijn vele malen opener en gezelliger. Inwoners van de grote steden zijn meer gesloten en meer met zichzelf bezig, terwijl het hier meer één groot geheel is. Een soort ons kent ons. Gebroederlijker.”

Voel je je meer Hagenees of meer Brabander?
“Heel eerlijk gezegd voel ik me geen van beide. Ik voel me Nederlander en eigenlijk hecht ik niet zoveel waarde aan provincies of iemands geboorteplaats.”

Als iemand het heeft over vooroordelen van Brabanders, voel je je dan ook aangesproken?
“Niet direct, maar toch een beetje. Het is voornamelijk omdat ik hier nu woon, dus ik hoor er een soort van bij. Maar zoals ik zei voel ik me niet per se een ‘Brabo’. Wat dat betreft kan het me niks maken. Dus als ik zeg dat ik in Brabant woon en iemand noemt me een lompe boer, dan voel ik me niet gelijk aangevallen. En dat is niet alleen omdat ik niet op het platteland woon, maar ook omdat het me niks doet.”

Roepen Brabanders al die vooroordelen ook niet een beetje over zichzelf af? Of is het meer de rest van Nederland die een onbezonnen mening over Brabant heeft gevormd?
“Ze spelen er zelf ook een grote rol in. Ze zijn erg trots op carnaval en daar lopen sommigen ook wel heel erg mee te koop. Ik snap dat ze er trots op zijn, maar zo lokken ze wel dit soort vooroordelen uit.”

Mensen die niet uit Brabant komen vinden carnaval al snel vreemd en onzinnig. Vaak begrijpen ze de cultuur die er achter zit ook niet. Hoe ben jij tegen carnaval aan gaan kijken?
“Eerst vond ik carnaval inderdaad nergens op slaan. Het was voor mij dan ook niet meer dan een week lang zuipen en in de goot eindigen. Nu ik zelf een paar keer ben gaan carnavallen weet ik dat dat opzich ook wel klopt, maar vind ik het ook een gezellig feest. En daar draait het dan ook om: de gezelligheid.”

Zijn de vooroordelen over Brabant niet een vorm van discriminatie? In feite pak je toch een grote groep en hang je er een label aan door te zeggen: ‘Jullie staan bekend om dít’. Of denk jij hier anders over?
“Ik vind dat het geen discriminatie is. Om heel eerlijk te zijn kloppen sommige vooroordelen wel; Brabanders zijn inderdaad heel direct en     staan inderdaad bekend om carnaval. Maar het is geen discriminatie. Ik bedoel, Brabanders zijn toch ook heel trots op carnaval? Het maakt ze uniek. Maar als iemand dan zegt: ‘Hey, jullie staan bekend om carnaval’, dan is het geen discriminatie. Het komt van beide kanten.”

Je zei het net zelf al, Brabanders zijn vaak erg direct. Ze zeggen meestal wat ze denken. Hoe vergelijk je dit met Den Haag?
“Ja, het directe is wel iets wat je heel erg merkt. In de grote steden denk ik dat men meer iets heeft van ‘ik hou het voor me en ik verwoord het anders, iets vriendelijker’. Hier is het inderdaad zo dat mensen vaak zeggen waar het op staat. De wat directereaanpak. Voor sommige mensen werkt dat heel goed en anderen hebben daar een hekel aan.”

En wat geldt voor jou?
“Eerst vond ik die directe aanpak nogal onnodig en soms zelfs onbeleefd overkomen, maar over de tijd vind ik het juist fijn dat je direct weet waar je aan toe bent.”

We hebben net een video bekeken van Zondag met Lubach waarin veel vooroordelen over Brabant aan bod komen. Krijgen mensen door dat soort filmpjes en dus door de media een verkeerd beeld over Brabant, of komt dat ergens anders door denk je?
“Wat er wordt gezegd klopt ergens wel, maar het is niet wat Brabant definieert. Het is hier bijna hetzelfde als in de rest van Nederland, alleen is het hier allemaal net wat extra. Als ‘normale burger’ merk je er niet al te veel van, maar bijvoorbeeld bij de show van Lubach wordt alles behoorlijk overdreven, omdat het een satire is. Toch is het niet eerlijk om te zeggen dat de schuld volledig bij de media ligt.”

Het Brabantse accent wordt landelijk heel erg opgeblazen, bijvoorbeeld door Guus Meeuwis met zijn stadionshow ‘Groots met een zachte G’. Eigenlijk is het helemaal niet zo opvallend en overdreven, of denk jij daar anders over?
“Nee dat klopt helemaal. Het is maar een kleine groep die echt met zo’n zwaar accent praat. De rest praat hier gewoon keurig Nederlands. Alleen iedereen zegt ‘houdoe’. Dat is bijna een plicht. Ik betrap mezelf er ook op dat ik het zelf zeg.”