“Iedereen moet gelijke kansen krijgen in het werkveld, ongeacht de term hoog- of laagopgeleid”

- De tekst linksonderaan wordt rechts vervolgd -
Door Kim van ‘t Verlaat
“Waar ik veel kan met mijn hersenen, kan een ander beter met zijn handen werken. Het verschil in vooropleiding is er toch. Daar hoort de maatschappij mee om te kunnen gaan”, laat Emma van Emmerik weten. Zouden vervangende termen als ‘praktisch en theoretisch opgeleid’ de discussie over hoog- en laagopgeleid doen doven?  

Het begin van een studie-werkcarrière 

De oorspronkelijk Amerikaanse Van Emmedijk heeft vele studies afgerond. Dat werd al snel duidelijk na een blik op haar LinkedIn profiel. Ze rondde in Amerika meerdere bachelors en masters af en combineerde dit met werk: “In Amerika gaat het met studeren heel anders dan in Nederland. Je hoeft bij het kiezen van een studie geen definitieve keuze te maken. Je hebt de kans kennis te maken met meerdere vakken en kiest bijvoorbeeld wiskunde en scheikunde uit als vak. Hier heb je uiteindelijk twee jaar voor en tijdens deze twee jaar krijg je dus de ruime te kiezen uit een breed programma”.

Naast het verschil in de inhoud van de studie noemt ze nadrukkelijk de prijs: 60 duizend dollar (54 duizend euro, red.) per studiejaar. Alleen studeren was dan ook geen optie: “Ik heb tussendoor bijvoorbeeld bij een uitgeverij gewerkt, was researcher bij het sportmerk Reebok en heb acties in het buitenland gecoördineerd”.

Goed voorbeeld doet goed volgen

“Mijn vader is researcher en professor bewegings-wetenschappen. Hij heeft me altijd gestimuleerd en gemotiveerd zoveel mogelijk te leren en kennis op te doen.” Haar vader was expert, en zij wilde dit ook worden. “Daarbij had ik een ontzettend gemotiveerde studiegroep om me heen wat natuurlijk bijdraagt aan het willen blijven leren.”

Tussen ‘leren om te werken’ en ‘leren om te verdienen’ zit een aanzienlijk verschil, maar waarom Emma zoveel studeerde had een duidelijk doel: “Tuurlijk is het fijn om goed geld te verdienen. Dat zag ik altijd al bij mijn vader. Hiertegenover staat hard werken en dus veel studeren wel centraal”. Maar geld verdienen zonder iets bij te dragen aan de maatschappij is niet weggelegd voor de enthousiaste Emma. Ze rondde tussen 2010 en 2014 een bachelor af in de gezondheid voor kinderen en verdiepte zich gedurende deze studie in een verdrag voor onderwijs in India.

“Ik merk vooral dat er grote verschillen zijn tussen Amerika en Nederland”

Vind je jezelf hoogopgeleid?

“Ik bén wel hoogopgeleid, maar voel me niet hoogopgeleid in de zin dat ik meer weet dan anderen.”  Dit antwoord bevestigt meerdere nieuwsberichten. De term laagopgeleid en hoogopgeleid zou niet gepast zijn: “Ik heb veel aan mijn hersenen, maar een ander kan ontzettend creatief zijn met zijn handen. Allemaal zijn we even hard nodig voor de maatschappij. Ieder heeft zijn eigen kwaliteiten en zo hoef je dus geen onderscheid te maken tussen hoog- en laagopgeleid.”

 

Wie is Emma van Emmerik?

Emma (28 jaar) is oorspronkelijk Amerikaans (woonde in Amherst, red.) en woont sinds twee jaar in Amsterdam met haar Nederlandse vriend. Ze heeft interesses in gezondheid, fysische activiteiten en researchen samen met het coördineren van acties en groepen. Momenteel werkt ze bij Nike als Designer Researcher in Hilversum.

Foto: Judith van Emmerik


Of een vriendengroep hebben met laag- en hoogopgeleiden samen dan gek is? “Nee, het maakt me echt niet uit wat voor opleiding iemand gedaan heeft. Van sommigen zou ik niet eens weten welke opleiding ze hebben gedaan. Dat mag geen reden tot verschil in vriendschap zijn.”

“Hij heeft me altijd gestimuleerd en gemotiveerd”

Als hoogopgeleide verdien je meer dan iemand die laagopgeleid is. Heb jij zelf het gevoel dat laagopgeleiden daardoor ondergewaardeerd worden in het werkveld? “Ikzelf merk hier helemaal niks van, maar het zal zijn dat er verschil is in salarissen. Wel is in Nederland het verschil in salaris tussen man en vrouw heel klein. Ik merk dat vooral doordat ik de vergelijking kan maken met Amerika. Daar wordt je als vrouw snel apart gezet als ‘opvoeder van de kinderen’ en huisvrouw. In Nederland heb je toch wel meer de kans hogere functies te krijgen en hetzelfde te verdienen als iemand van het andere geslacht. Dat is een positief verschil voor Nederland.”   

Een kritische mindset bij het afronden van een studie

De afgelopen jaren heeft haar mindset geholpen werk te vinden en studies, in Nederland én Amerika, af te ronden: “Een goede en kritische mindset kan helpen een goede baan te vinden. Ik heb mezelf geleerd op een bepaalde manier te denken over, en te kijken naar systemen. Met bepaalde perspectieven kunnen kijken naar een probleem helpt ontzettend goed. Ik begrijp een organisatie en weet hoe te handelen op verschillende momenten.”

Zijn andere termen voor hoog- en laagopgeleid een weg naar meer gelijkheid in de maatschappij?

“Ik merk vooral dat in Nederland juist meer gelijk gehandeld wordt dan in Amerika. Ik vind niet dat we onderscheid kunnen maken in hoog- en laagopgeleid. Termen als praktisch en theoretisch vind ik ook niet helemaal gepast.” Als Designer Researcher zegt Designer dan ook wel veel over deze uitspraak: “Ik ben bezig met het handelen naar denken. Dat is ook wel praktisch. Ik doe dus eigenlijk beide. Het is lastig een grens te trekken hierin. Het werk dat ik nu doe als Researcher vergt vooral kennis en een kritische mindset zodat je de achtergrond volledig kunt achterhalen. Maar het is niet óf praktisch, óf theoretisch.”