“Is dat geval nu nog niet klaar?”

Sven Hoekstra mag weer aan de slag. Het is inmiddels ruim twintig jaar geleden dat de kunstenaar de Nijmeegse Nachtwacht maakte; een drieluik dat prominente Nijmegenaren afbeeldt. Het schilderij wordt tegenwoordig tentoongesteld in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis. Hoekstra is van mening dat er een update op zijn plaats is. Vanuit dat idee is het initiatief voor de nieuwe Nijmeegse Nachtwacht ontstaan, een samenwerking tussen Hoekstra zelf, de Gelderlander, en galerie Intermedi-Art. “Hij was benieuwd wie er tegenwoordig in Nijmegen een belangrijke rol spelen.” aldus Theo van Stiphout, een van de eigenaren van Intermedi-Art.

“Over het algemeen zijn schilderijen populairder dan potloodtekeningen.”

Op de site van de Gelderlander is al een lijst met twintig namen te zien van mensen die straks op de Nachtwacht te vinden zullen zijn. Mensen zoals burgemeester Bruls, organisator van de Vierdaagse feesten Teddy Vrijmoet, en zanger Frank Boeijen. Zij zijn zomaar een greep uit de voorlopige lijst. De laatste vijf plekken zijn echter nog leeg. De lezers van de Gelderlander mogen zelf bepalen wie er op een van die plekken komt door te stemmen. De eerste twintig zijn gekozen door de initiatief nemers zelf, uit een berg aan suggesties die binnenstroomden zodra het nieuws over de Nachtwacht was verspreid. “Wij willen mensen er op krijgen die goed zijn voor Nijmegen, die goed zijn voor de sociale cohesie.” zegt Van Stiphout. Daarvoor hebben ze van verschillende takken uit de Nijmeegse samenleving mensen geselecteerd. Iets wat ook kritiek oplevert, zoals in de reacties op de site van de Gelderlander te zien is. “Is dat geval nu nog niet klaar?” vraagt ene ‘Dreamer’, anderen vinden dat de kandidaten Nijmegen niet goed representeren. Over het algemeen zijn het vooral extra suggesties, alhoewel er vaak al overleden namen worden genoemd terwijl er alleen levende mensen op het uiteindelijke kunstwerk horen te komen.

Image

Hoekstra zal beginnen aan het project in 2019. Naast de vele nieuwe kandidaten zijn er meer verschillen met de voorganger van deze Nijmeegse Nachtwacht. Waar het eerdere kunstwerk een schilderij is, zal de nieuwe versie een potlood tekening worden. Een artistieke beslissing van de kunstenaar volgens Van Stiphout. “Over het algemeen zijn schilderijen populairder dan potloodtekeningen,” legt hij uit. “Maar de techniek van het potloodtekenen vindt Sven zo mooi en daar voelt hij zich heel vrij in. Met die techniek denkt hij het maximale te kunnen realiseren.” Met dat tekenen wordt al flink geoefend. Van Stiphout vertelt dat Hoekstra al bezig is met het schetsen van de tot nu toe gekozen kandidaten, zodat hij ze straks goed in het eindresultaat kan verwerken.