‘Dat moet wel een seksistische, racistische klootzak zijn’

8 December 2019 – Nina Keijer
Forum voor Democratie zette de afgelopen maanden alles op alles om voor het einde van het jaar zo veel mogelijk nieuwe leden te werven en 2020 in te gaan als de grootste ledenpartij van Nederland. Of dat gelukt is, horen ze in februari, maar met het huidige aantal van 42.000 leden mogen ze zich sowieso de snelst groeiende partij van het land noemen. De negentienjarige Tristen Strijkert is actief lid van de jongerenvereniging van de partij en vertelt wat daar allemaal bij komt kijken.  

Eindhoven – Al op jonge leeftijd interesseert hij zich in de politiek. Tristen Strijkert was er al snel achter dat hij zich sterk aangetrokken voelde tot rechtse standpunten en koos uiteindelijk voor het FVD. Hij werd lid van de JFVD, de jongerenorganisatie van het Forum Voor Democratie, die binnen een jaar tijd groeide tot de op een na grootste jongerenvereniging van Nederland.

“Ik was er eigenlijk vanaf het begin bij, toen de JFVD opgericht werd. Het is fijn om samen te komen met mensen die dezelfde politieke mening delen, al vind ik het ook altijd leuk om met andersdenkenden in gesprek te gaan. We zitten in een Whatsappgroep, hierin praten we over politieke ontwikkelingen en bespreken we actualiteiten uit het nieuws.” Ook organiseert de vereniging allerlei evenementen zoals feestjes en lezingen. “Het is eigenlijk net zoals alle andere verenigingen maar dan met politiek als centraal thema,” vertelt Tristen.

Vooroordelen

De jonge FVD’er krijgt regelmatig te maken met vooroordelen rondom zijn politieke voorkeur. “Zo had ik een keer een vergadering met een meisje die er achter gekomen was dat ik FVD’er was. Zij vond dat heel apart en kon niet begrijpen hoe iemand daar nou voor kon zijn. Van tevoren ging ze de vergadering in met het idee: Dat moet wel een racistische, seksistische klootzak zijn. Achteraf vertelde ze me dat dat helemaal niet zo bleek te zijn. “Maar hoe kom je dan toch uit bij FVD?”, vroeg ze zich af. Na de vergadering hebben we hier nog een kwartier over gepraat en kon ze me wel begrijpen. Haar gedachte heb ik toen kunnen veranderen, maar het is een beeld dat veel mensen hebben.”

Toen Tristen vorig jaar, na het behalen van een bijzonder hoog cijfer voor zijn eindexamen geschiedenis, een apart cadeau van zijn docent ontving, kwamen de vooroordelen ook naar boven. De docent wist dat Strijkert fan was van het FVD en gaf hem daarom een boek dat waarschuwde voor opkomend fascisme. Tristen: “Hij zei me dat ik zelf misschien geen fascist ben, maar dat ik er wel voor moet uitkijken, want ik zat nou eenmaal wel bij het FVD”

 

foto: Rias Immink Ⓒ

foto: Rias Immink Ⓒ

Media

Dat deze vooroordelen in stand blijven, hebben we deels te wijten aan de media, denkt Tristen. Hij merkt dat toespraken vaak selectief en verkeerd geïnterpreteerd worden. “Er wordt een soort karikatuur gemaakt van onze standpunten”, legt hij uit. “Als we kritiek hebben op bepaald klimaatbeleid worden we klimaatontkenners genoemd. Als er iets gezegd wordt over culturele verschillen wordt er meteen gesproken van racisme. En wanneer we het hebben over algemene verschillen tussen mannen en vrouwen gaat het over seksisme. Dat vind ik jammer, want daar heb ik helemaal niks mee te maken.”

Toch laat partijleider Baudet het soms anders lijken. Een paar jaar terug zei hij nog dat vrouwen over het algemeen minder excelleren in een heleboel beroepen en minder ambitie hebben om de top te bereiken, ze kiezen eerder voor het zorgen voor hun familie. Er ontstond veel ophef rondom de uitspraak, Tristen ziet er het probleem niet van in: “Dit soort dingen zijn gewoon statistische waarheden die uit elk onderzoek komen. Het zegt niet dat er geen excellerende vrouwen of vrouwen met ambitie zijn en het zegt ook niet dat vrouwen niet de mogelijkheid moeten krijgen om te doen wat ze willen doen in het leven. Het zegt dat het over het algemeen zo is, gemiddeld genomen dus. Thierry en FVD zijn volledig voor gelijke kansen voor mannen en vrouwen om te worden wie ze willen zijn en eigen keuzes te maken. Dat er vervolgens verschillen ontstaan in uitkomsten moeten we accepteren,” vertelt hij. “Ik vind dat we algemene verschillen tussen mannen en vrouwen moeten kunnen bespreken zonder seksistisch genoemd te worden.”

Het linkse onderwijs

Tristen studeert op het moment rechtsgeleerdheid en filosofie aan de universiteit in Leiden. “Het vooroordeel over universiteiten is vaak dat ze heel erg links zijn. En dat merk ik ook wel een beetje. Het wordt er vaak als normaler gezien om links te zijn,” vertelt hij.

Er wordt al een langere tijd gesproken over het linkse onderwijs dat in Nederland zou heersen. Op de website van de JFVD staat de stelling “Leraren mogen géén subjectieve politieke uitingen doen in de les”. Leden van de jongerenpartij kregen de mogelijkheid hierop te stemmen. Zo’n 80% van de stemmers was het met deze stelling eens. Tristen zelf vindt het in principe geen probleem dat leraren hun politieke mening laten horen.  Wel waarschuwt hij dat je met kinderen goed moet oppassen. “Ze zijn erg beïnvloedbaar en hebben nog weinig basis. Je kan dan wel zeggen dat kinderen zelf een mening moeten vormen, maar op jongere leeftijd hebben ze nou eenmaal nog weinig kennis. De leraar heeft toch een voorbeeldfunctie, hij leert ze wat waar is. Wanneer je dan als leraar politiek gekleurde meningen zou verkondigen, nemen kinderen deze hoogstwaarschijnlijk ook over.”

Nederlandse identiteit

Op de vraag: “Wat houdt voor jou de Nederlandse identiteit in?”, moet Tristen even nadenken. Hij vond het een wat vaag en breed begrip met voor iedereen een andere betekenis. Wat voor hem voorop staat binnen deze zogenaamde identiteit zijn vooral de individuele vrijheden die je als Nederlander hebt, antwoordde hij uiteindelijk. Ook benoemt hij feesten, tradities en het delen van een gezamenlijke geschiedenis.

Maar alles verandert in de loop der jaren, ook de Nederlandse identiteit is niet meer wat het ooit was. “Veranderingen hoeven niet meteen slecht te zijn,” vertelt Tristen. Wel is hij van mening dat grootschalige immigratie wel degelijk invloed kan hebben op de Nederlandse identiteit. “Vaak gaan grote percentages immigranten in één wijk of gebied wonen. Wanneer zij zich daar vestigen en niet integreren maar in hun eigen cultuur blijven hangen, kunnen we daar last van hebben. Kijk bijvoorbeeld naar de culturen waarin je niet openlijk homoseksueel mag zijn. Mensen worden daar onderdrukt en er heerst veel onvrijheid, iets wat we binnen de Nederlandse identiteit niet kennen. Je wil ook die mensen laten zijn wie ze willen zijn maar het blijft een lastig dilemma in hoeverre je ze hun eigen gang kan laten gaan. Ondanks alle vrijheden willen we toch gezellig kunnen samenleven, dat is voor mij echt Nederlands.”