“We willen met echt grote artiesten werken”

9 december 2019, Yann Jansen

Naast coffeeshop ’t Kunsje in Nijmegen zit de studio van Red Room waar lokale artiesten en producers bij elkaar komen. De geur van wiet was sterk aanwezig, of dit kwam door de coffeeshop of door de producers zelf is voor mij onbekend. Eli Hurulean is oprichter van Red Room Beats en hij produceert ook muziek namens het collectief.

“Red Room is begonnen met twee jongens, Sinan en ik, wij kende elkaar van werk wat we eerder deden, dat was bij een evenementen bedrijf. Sinan en ik waren al jaren bezig met muziek produceren, dat deden we allebei met het programma FL Studio. Hoewel we allebei bezig waren met muziek hebben we heel lang niks samen geproduceerd. Ik ben toen serieuzer gaan produceren met het doel om mijn muziek te verkopen, toen is Sinan ook serieuzer geworden. We hebben toen voor een jaar volle bak beats gemaakt, geen school, alleen werk en beats. In deze periode hebben we echt veel geleerd. Een jaar later kwam Willem erbij, hij was mijn jeugdvriend van de middelbare. Hij wilde ook leren producen en Willem kon al piano spelen, dat was zijn grote voordeel. Hij kon al noten lezen en zijn ideeën spelen op de piano. Willem grind echt hard en maakt nu elke dag veel beats. We zitten allemaal niet meer op school en doen nu alleen werken en beats maken. Sinds een half jaar zijn we actief op social media en hebben we een eigen site gemaakt waar we beats op verkopen.”

“Alles wat we via Red Room verkopen is gemaakt in de afgelopen twee jaar. Bij alles wat we nu maken focussen we vooral op placements bij rappers. Nu nog vooral opkomende rappers uit de buurt zoals Viccens uit Nijmegen maar uiteindelijk willen we wel werken met grotere artiesten. Ik luister zelf veel naar Young Thug en Dababy en ik zou het echt heel dik vinden als ik ooit voor hen kan producen. Mijn idool als producer is Metro Boomin. Ik heb een tijd weinig motivatie gehad om te producen, Metro kwam toen met zijn tape ‘Without Warning’, dat gaf met echt motivatie.”

“Wanneer ik een beat maak weet ik van tevoren nog niet welke stijl ik ga gebruiken. Ik begin altijd met de melodie, als ik geen inspiratie heb voor een melodie gebruik ik een sample. Als ik zelf een melodie maak weet ik van tevoren nog niet of ie happy of sad gaat worden. Ik start op mijn keyboard. Hier speel ik dan verschillende melodieën op en zo creëer ik een bepaalde vibe.”

“Uiteindelijk is ons doel om met echt grote artiesten zelf te werken en alles dat we via onze site verkopen is leuk voor erbij. Het geld wat we via de site verdienen stoppen we ook in Red Room. We willen ook echt aan een productie gewerkt hebben. Niet alleen de beat verkopen aan een artiest en klaar, maar ook gewoon samen met die artiest opnemen en mixen etc. Red Room en Viccens hebben al een tape klaar liggen maar dat is iets voor volgend jaar.