“We willen graag jongeren stimuleren om te doen wat ze leuk vinden”

Milou Peelen, 25 november 2019
Nog maar achttien jaar en al vrijwillig deel uitmaken van het bestuur van een populaire uitgaansclub. Niet veel jongeren doen hem na, maar Giel Derikx uit Meerlo heeft er zijn passie in gevonden. Met een aantal andere vrijwilligers zorgt hij er keer op keer voor dat de feestjes bij soos OJC Merlin een succes worden.

Waar staat soos OJC Merlin voor?
,,De soos is een jongeren gemeenschap om mensen uit de buurt een gezellige avond te bezorgen. Bijvoorbeeld door feestjes of activiteiten en noem maar op. Daarnaast is het een plek waar je jongeren kennis kunt laten maken met uitgaan en om ze bij een groep te betrekken. Ook is de soos een ontmoetingsplek en kunnen jongeren hun schoolstress ontladen. Onze doelgroep is ongeveer 13 tot 16 jaar en we hebben een keer in de zoveel tijd ook een avond voor ouderen omdat die vaak zelf ook vrijwilliger bij de soos zijn geweest en ze het nog leuk vinden om te komen.”

Wat is jou functie binnen de soos?
,,Ik ben programmeur. Dat houdt in dat ik de artiesten regel en daarnaast zit ik in het bestuur waar de dagelijkse zaken van de soos worden besproken. Ook ben ik voorzitter van de sectie PA, die gaat over licht, geluid en de artiesten. We organiseren bijvoorbeeld jaarlijks het festival Merlinpop. Dan krijgen we namens de soos een budget en dan word er tegen me gezegd: “Giel, kijk maar wat je er mee doet” en dan ga ik op zoek naar wat ik denk dat het beste is als line-up. Zo gaat dat ook met een gewone soosavond in zijn werk. Dan kijk ik naar wat voor volk er die avond komt. Bij jongeren komt er vaak een dj, bij ouderen komt er vaak een band.”

Waar houden jullie van te voren rekening mee als je iemand boekt?
,,Of het bij de stijl past van de avond. Als je bijvoorbeeld een fout feestje hebt ga je er niet een freestyle Dj neerzetten. Ook kijken we welk volk er gaat komen. Als er veel ouderen zullen komen, zetten we er geen hardcore dj neer. Als er veel jongeren komen, zetten we er geen band neer. Daar baseren we onze keuze op. Wat wij vaak merken is dat wanneer er een goede dj of band staat, het publiek helemaal los gaat. En we hebben er vaak standaard een dj staan dus mensen weten wat ze kunnen verwachten. Het is nooit fout wat we hebben, als de goede nummers maar gedraaid worden.”

Tot in hoeverre hebben de bezoekers invloed op de muziekkeuze?
,,Heel veel. Zij zijn onze gasten dus zij moeten de muziek leuk vinden. Dat is kijken naar je doelgroep en dat is ook zorgen dat je doelgroep een leuke avond heeft. Dat is je publiek, dat is je volk en dat wil je vast houden. Met het afgelopen feestje hadden we het evenement TASTY. Een aantal gasten vonden de dj’s maar niks en die vroegen of dat het niet net zoals normaal kon. Daar houden we de volgende keer wel rekening mee.”

In bepaalde liedjes voor jeugd word gezongen over drank en drugs. Tot in hoeverre lijdt dit tot aanstootgevend gedrag volgens jou?
,,Vanuit mijn eigen ervaring denk ik dat dat hier niet echt aanstootgevend is. Tuurlijk komt de jeugd hier ook soms aan een biertje alleen dat is dan niet vanuit de soos zelf. Drugs zien we eigenlijk niet of nauwelijks. Als we het zien krijgt de persoon in kwestie ook gelijk een soosverbod voor een jaar. Dus wij stimuleren aanstootgevend gedrag absoluut niet. Ik zelf heb ook nooit een dj van te voren geïnformeerd over het feit dat die bepaalde liedjes niet moet draaien. We gaan er van uit dat dj’s zelf weten wat wel of niet kan, ze hebben immers een voorbeeld functie.”

Jullie hebben voornamelijk veel dj’s in de soos, vanwaar deze keuze? Waarom geen zanger of band?
,,Een zanger is over het algemeen vrij duur en daarbij zit je al gauw aan de duizend euro. Puur om het feit dat als je als zanger eenmaal een naam maakt en je ook meer geld kunt vragen. Anders zijn ze niet echt bekend, zitten ze niet bij een boekingskantoor en zijn ze veel moeilijker te vinden. Ook denk ik dat een zanger minder aanslaat. Een band is meer voor de ouderen. We hebben een keer in de zoveel tijd een band avond. Maar het voornaamste zijn dj’s omdat die het meeste aanslaan op dit moment. We hebben de visie er in dat we een dj vroeg willen laten komen bij ons zodat ze bij ons hun naam kunnen maken en bij ons groot kunnen worden. Maar daar verwachten wij in terug dat als ze eenmaal groter en duurder zijn, dat ze met een korting terug komen. We hebben eigenlijk iets van ze tegoed maar ze komen ook altijd met plezier terug. Ook willen we graag jongeren stimuleren om te doen wat ze leuk vinden.”

Waar denk je dat de toekomst van muziek naar toe gaat?
,,Ik denk persoonlijk dat dj’s populair blijven omdat ze veel goedkoper zijn dan bands. Want bij bands heb je een hele PA en daar ben je al 700 euro mee kwijt en dan ook nog de band zelf. Bij een dj heb je een pionierssetje dat kost 180 euro. Een dj bestaat vaak uit een of twee personen. En dj’s kunnen alles draaien. Een band heeft maar een bepaald limiet met wat die kan spelen. Wat betreft muziek genre denk ik dat freestyle en hiphop muziek hip blijven. Ik verwacht dat techno, urban en house af zullen nemen in populariteit.”