Van onbekende producer tot populaire dj

Pas drie jaar geleden begon Roan Kole met het produceren van muziek en nu al is hij op 21-jarige leeftijd, onder de artiestennaam DJ Roano, een van de bekendste dj’s in Zeeland.

 

Dj-duo

Samen met een vriend begon hij op achttienjarige leeftijd als een dj-duo muziek te maken. Roan nam vooral de communicatie en marketing kant op zich: “ik zorgde voor de netwerken en de promo, zo stuurde ik mailtjes en voerde telefoongesprekken.” Na een maand stond de eerste boeking op de agenda, en daar bleef het niet bij. “Het gebeurde allemaal heel snel. We gingen in een hele korte periode van niks naar heel veel.”

 

Zelf aan de slag

Toch besloten de twee na enige tijd om een einde te maken aan de samenwerking. Voor Roan zat helemaal stoppen er echter niet in. “Ik vond het zo leuk om de uitdaging aan te gaan en ik had inmiddels zoveel netwerken opgebouwd dat ik besloot om zelf gewoon maar te gaan draaien”, zo zegt hij. Door gebrek aan een eigen draaitafel, diende de plaatselijke muziekwinkel als de vaste plaats om te oefenen. In twee jaar tijd groeide ‘DJ Roano’ uit tot een van de grootste namen in de Zeeuwse provincie.

 

Eigen stijl

Iedere dj heeft zijn eigen stijl, zo ook DJ Roano. Op de vraag hoe hij die stijl zou omschrijven zegt hij: een mix van urban, afro en eclectic moombahton. Dat vind ik het leukst en daar voel ik me het beste bij.” Toch kan hij deze stijl niet overal toepassen. “Je moet je aanpassen aan het publiek, ik ben dan ook blij dat ik ‘allround’ heb leren draaien.”

 

Voorbeelden in de dj-wereld

Echte idolen in de dj-wereld heeft Roan niet, maar Freddie Moreira en Johnny500 zijn wel een voorbeeld. “Iedere dj beschikt weer over een eigen, ander talent. Freddy Moreira heeft zijn energie heel erg mee, dat kan ik heel erg waarderen. Johnny500 is gewoon een perfect plaatje omdat hij ook een MC heeft. Het kan echt heel veel invloed hebben als je een MC hebt.” Roan kan zowel draaien als MC’en, maar hij kan het niet tegelijk inzetten. “Dan wordt het te veel werk tegelijkertijd en het is echt lastig, maar daar zou ik wel aan willen werken.”

 

Goede indruk

Roan schetst zichzelf als een hele actieve dj die eigenlijk nooit stil staat: “Mensen kijken naar jou als dj en dan is het belangrijk dat je een bepaalde houding hebt, je moet jouw energie overbrengen op het publiek. Door te bewegen op de muziek laat ik zien dat ik het echt leuk vind.” Naast het publiek is het voor Roan ook belangrijk om een goede indruk achter te laten bij de organisatoren van de evenementen. “Ik wil mezelf blijven verbeteren, anders ben ik niet meer bijzonder in het vak. Er zijn enorm veel dj’s dus ik moet een organisator overtuigen om mij te boeken.”

 

 

Lastig wereldje

Volgens Roan onderschatten veel mensen het werk van een dj wel. “Ik zie wel dat mensen waarderen wat ik doe, maar ik merk dat veel mensen niet weten hoeveel werk erin gestoken wordt. Er gebeurt zo veel achter de schermen, ik ben er dagelijks mee bezig. Het is een lastig wereldje, waar je je echt in moet werken. Ik moet me elke keer bewijzen en een groot netwerk vormen.

 

Strever

Naast het draaien volgt Roan de studie Media & Vormgeving en recent heeft hij een eigen kledinglijn opgezet. Stil zitten doet hij dus niet, en dat laat perfect zien dat Roan een echte strever is. “Ik geloof er wel in dat het loont als je hard werkt voor iets wat je graag wil. Oefening baart kunst en ‘hard work pays off’, het is maar net hoeveel je erin stopt.”

 

Toekomst

Of hij van het draaien ook echt zijn toekomst wil maken is voor Roan nog de vraag. “Ik werk er wel hard voor en uiteindelijk zou het mooi zijn als ik het kan bereiken maar of het echt realistisch is, weet ik niet. Dat is ook iets wat ik gewoon op me af laat komen. Voor nu ga ik gewoon voor het afronden van mijn studie, dat staat op nummer een, en zolang ik het met dj’en kan combineren is dat top. Als ik echt zou doorbreken is de keuze snel gemaakt, natuurlijk ga ik dan voor draaien, maar ik moet wel realistisch blijven en ook focussen op mijn andere doelen.”