“Muziek is niet zo complex als dat het lijkt”

Yann Janssen, eigen foto.

Milou Peelen, 9 december 2019
De Reuselse producer Yann Jansen (19), beter bekend als Nayn, ontpopt zich vanuit de oude slaapkamer van zijn zus tot een waardig aanstormend muziektalent. Hij verdient er zijn geld mee en zijn honger is nog niet gestild. “Ik wil graag een grotere naamsbekendheid.”

“Ik was een jaar of veertien toen ik een beetje begon te klooien, niet echt serieus. Dat deed ik meestal in de vakanties of als ik geen school had, dan ging ik uit verveling muziek maken. Ik luister al vanaf mijn dertiende veel hiphop en op een gegeven moment ben ik daar zo ingekomen en heb ik dat zoveel geluisterd, dat ik zelf die muziek wilde gaan maken. Ik begon Youtube tutorials te kijken met uitleg over hoe die programma’s werken, want dat is best wel complex. Over mijn artiestennaam heb ik heel lang nagedacht. Ik zat echt te denken, wat is nou echt zo’n ‘zieke’ naam? Op mijn vorige opleiding zat een jongen, Jasper. Wij zaten te brainstormen over wat nou een goede producernaam zou zijn. We hadden mijn naam Yann opgeschreven en toen zijn we er allemaal verschillende dingen mee gaan doen en uiteindelijk is de naam Nayn eruit gerold. Dus het was niet eens mijn eigen idee, het kwam allemaal door Jasper. “

“Sinds een jaar ben ik serieus met muziek bezig. Je hebt altijd voordat je gaat beginnen een idee in je hoofd. Als je datgene wat je in je hoofd hebt zitten kunt maken als een beat, geeft dat een fijn gevoel. Als ik verdrietig ben dan maak ik meer treurige muziek, als ik blij ben dan maak ik vrolijkere muziek. Muziek is iets waar je goed je emoties en gevoel in los kunt laten. Het is een uitlaatklep voor mij. Ik luister naast hiphop ook rapmuziek. Ik hoor soms nieuwe muziek wat ik heel gaaf vind. Als ik die muziek luister krijg ik altijd wel inspiratie door die stijl, maar ik bedenk wel wat nieuws. Als ik totaal geen inspiratie heb ga ik soms ook andere genres luisteren zoals rock of jazz. In 2013 is de stijl trap opgekomen. Dat is een hoger tempo dan normaal hiphop. Ook de instrumenten die daarbij gebruikt worden zijn anders. Dat is mijn muziekstijl. Mijn voorbeeld producers zijn Nick Mira en CashmoneyAP. Mijn beats lijken ook het meeste op wat zij maken. Hij heeft ook voor Juice WRLD, die onlangs is overleden, muziek geproduceerd. Ik luisterde veel naar Juice WRLD. Dat heeft invloed gehad op mijn muziek.
Vroeger luisterde ik meer pop, zoals Coldplay. Na verloop van tijd is het veranderd vergeleken met wat ik nu luister. Mijn gezin denkt soms nog wel eens bij de muziek die ik luister ‘wat is dit nou weer voor rare shit’. Maar ze vinden het wel leuk wat ik doe en dat ik mijn eigen muziek maak, zelf houden ze ook erg van muziek. Vroeger hebben ze een eigen muziekwinkel gehad. Muziek zit erg in de familie. Mijn vader heeft veel verstand van muziek omdat hij vroeger dj geweest is. Hij helpt me soms met technische dingen die ik niet begrijp, ik leer veel van hem. Mijn zus speelt piano en kan goed zingen. Wat ik doe vindt ze super vet en ze wil binnenkort samen met mij iets gaan maken. Momenteel heb ik een studio gemaakt op haar oude slaapkamer, aangezien mijn zus nu in een aanbouw van ons huis woont. Mijn vriendin steunt me ook heel erg. Ze is actief op Youtube en ze gebruikt mijn beats als achtergrondmuziek voor haar video’s. Mijn omgeving is al bij al positief en dat zorgt ervoor dat ik gemotiveerd raak.”

“Ik ben actief op Sociale media, Youtube en Soundcloud. Daarop krijg ik vaak berichten van mensen met de vraag of dat ze mijn beat mogen gebruiken. Dan spreek ik een prijs met ze af onder de voorwaarde van een contract. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een basiscontract wat ongeveer rond de 35 euro kost. Dan mogen ze maximaal tienduizend streams hebben, gaan ze hier overheen dan moeten ze meer gaan betalen. Het exclusieve contract kost 45 euro en met unlimited contract zit je meestal boven de 200 euro.
Ik werk in het programma Fruityloops. Daar heb je ‘plug-ins’, dat zijn virtuele instrumenten. Om die plug-ins te krijgen moet je eerst betalen. Twee weken geleden heb ik een elektrische gitaar plug in gekocht. Daar was ik rond de 250 euro aan kwijt. Dus als je een nieuw instrument wil kost het best veel geld. Het gaafste wat ik tot nu toe met mijn muziek bereikt heb is dat ik afgelopen zomer samen met mijn vrienden voor mijn voetbalteam een lied geschreven heb die we tijdens de warming up kunnen opzetten. Ik heb dat lied vanaf de eerste tot aan de laatste noot helemaal gemaakt. Het lied is bij mij in de studio opgenomen, wat overigens ook de eerste keer was dat er rap bij mij opgenomen werd.”

“Als ik nou zeker zou weten dat ik van muziek mijn living kan maken dan zou ik meteen stoppen met school maar het is geen zeker geld wat je hebt. Met muziek moeten mensen maar net jouw stijl leuk vinden.
Toen ik wist dat ik bij mijn vorige opleiding weg wilde verkocht ik veel minder. In een jaar tijd is er veel veranderd. Ik vind journalistiek, wat ik nu doe, super interessant. Maar muziek is niet zo complex als dat het lijkt. Alles wat ik op een muziekopleiding zou leren, kan ik mezelf ook aanleren. Er komen steeds meer producers en je moet jezelf wel kunnen blijven onderscheiden. Het is een te groot risico om te stoppen met school, omdat het zomaar zou kunnen zijn dat ik over een half jaar niks meer verkoop. Bijvoorbeeld doordat andere het sneller kunnen maken en voor minder geld. Ik wil graag een grotere naamsbekendheid voordat ik ga stoppen met school. Beats maken is voor mij het leukste om te doen. Als ik zo door ga dan kom ik misschien wel bij een kantelpunt waarbij ik moet gaan kiezen, aangezien ik nu al vrij weinig tijd over hou voor school.”