Hoe je naam maakt in een steeds populairdere scene

Rian van Houten, 21 november 2019

Wie al eens in de Spock in Breda is geweest is deze dj zeker tegengekomen. Dennis Visser ,ook wel bekend als de Componist, is een opkomende dj die vooral op techno feesten draait. Naast het draaien is hij ook bekend om de feestjes die hij zelf organiseert. Bij het uitleggen van zijn passie voor het dj’en is er niet te tippen aan zijn enthousiasme.

Waarom houdt je zo van muziek?

Muziek is super belangrijk in mijn leven, al sinds ik jong was. Uiteindelijk ben ik altijd al een persoon met super veel energie geweest. Ik kan met muziek mijn emoties, energie, eigenlijk alles ermee regelen. Ik kan mijn gevoelens sturen met muziek, dat vooral. Ik denk dat dat wel de reden is waarom ik zoveel muziek luister al heel mijn leven. Ik luister per dag sowieso wel 2 a 3 uur muziek en dan ben ik nog niet eens bezig met dj’en.

Wanneer dacht je, nu wil ik echt iets gaan doen met muziek?

Bron: Dennis Visser

Ik heb dus lang in het buitenland gewoond en toen ging ik weer in Nederland wonen. Toen was ik aan het kijken van wat ga ik doen als werk, wat vind ik leuk.  Toen bedacht ik me dat ik het al heel mijn leven super leuk vond om muziek te luisteren en om dat ook op mensen over te dragen. Ik liet vaak muziek aan mijn vrienden horen en haalde daar ook plezier uit. Toen uiteindelijk dacht ik van: ‘Als ik dit nou kan combineren’. Iets wat ik zelf leuk vind, om muziek te luisteren, dit over te dragen en vervolgens ook andere mensen hier blij mee maken. Dat is gewoon een win-win situatie, zo noem ik dat dan. Toen dacht ik dat van dit wil ik nu gewoon gaan doen en vanaf die dag ben ik begonnen.

Sinds wanneer ben je echt ‘de Componist’ geworden?

Om eerlijk te zijn, nog geen twee jaar. 11 maanden geleden had ik mijn eerste show. Het is echt heel hard gegaan. Mijn eerste show was vorig jaar oud en nieuw en dat waren er meteen twee. Toen draaide ik nog maar een maandje of 9. Ik draai nu vooral in de Spock wat een techno club is in Breda en op mijn eigen feesten die ik de Loods noem. Verder is het nu heel erg verspreid, losse festivals en club avonden binnen en buiten Brabant. Mijn doel is om een full-time dj te zijn maar wel internationaal. Mijn ultieme festival is dan wel echt Time Warp. Als ik daar heb gedraaid kan ik wel zeggen dat ik heb voldaan wat ik wilde halen.

Is er veel concurrentie en is het moeilijk om naam te maken?

Je moet de volle energie erin steken om ergens te mogen optreden. Dat houdt in dat je er echt iedere dag mee bezig moet zijn wil je progressie maken maar ook om naam en status op te bouwen. Je wilt dat mensen je serieus gaan nemen. Iedereen kan roepen dat hij dj is maar op een gegeven moment moet je toch een bepaalde reputatie hebben en respect afdwingen in de muziekwereld wil je er verder in komen.

Wat vind je nu van de techno van Nederland?

Techno in Nederland is heel erg gegroeid. De laatste twee jaar is het wel minder underground en alternatief geworden en wat meer mainstream. Maar doordat dat is gebeurd is er ook in een keer meer aanbod. Ik vind dat het aanbod in Nederland nu echt is gegroeid. In Breda is het aanbod in mensen dat techno leuk vind gegroeid alleen niet qua locaties.

Ben je daarom zelf ook begonnen met feestjes regelen?

Ja, ik vind het mooi om je in te zetten voor die muziek wereld en hoe andere organisaties en jongens en meisjes hun best doen. Ik vind het gewoon leuk om daar bij te horen en iets in die zin voor een ander te kunnen doen. Iemand moet het doen anders word het niet gedaan. Straks heb je hier alleen maar kroegen in de stad. Je hebt ook mensen die iets anders willen alleen het aanbod is er gewoon niet. Er is een grote dance cultuur en er is wel animo voor de techno hier maar uiteindelijk leven we ook in het bourgondische Breda. Een stad die echt van terrassen en kroegen houdt, waar ook niks verkeerd mee is . Maar dat maakt het wel moeilijker voor de techno scene. Een stad zoals Rotterdam is veel industriëler, veel meer gericht op clubs openen dan een café.