Wijksafari Middelburg-West


(Google Maps) – Middelburg-west

één van de huizen in Griffioen I

We beginnen in Griffioen I. De sfeer is op het moment natuurlijk niet heel bijzonder. Er is weinig te doen en mensen zitten veel thuis. Het enige wat veel mensen doen is wandelen, fietsen of sporten. Toen we door de Stromenwijk liepen kwamen we een man tegen. Hij woont in Griffioen I, of zoals hij het noemt: de ‘elite’ wijk. De man vertelt vol trots ooit zijn huis gekocht te hebben voor 200 duizend gulden en dat het huis nu een waarde heeft van vijf ton. Er staan in Griffioen wel duurdere huizen. Andere mensen bevestigen ook dat er hier mensen wonen die iets meer te besteden hebben.

Als we gaan kijken naar Het Zand komen we in een buurt met veel groen. Volgens de meeste mensen wonen in deze wijk de mensen die iets minder hebben, maar niet arm zijn. Mensen vinden het fijn om er te wonen.

Dan Stromenwijk. Volgens velen is dat de ‘Molukse’ wijk. Er wonen veel buitenlanders. Dit blijkt ook volgens cijfers van allecijfers.nl. 16,1% van de buurtbewoners heeft een niet-westerse migratieachtergrond. Dit is meer vergeleken met andere wijken. Zo is dat cijfer in Het Zand 10,2% en in Griffioen maar 4,4%. In Stromenwijk is meer hoogbouw en zijn een paar flats. De man die we daar spraken (die in de ‘elite’ wijk woont) zei dat het geen gezicht was, hoe bepaalde dingen eruitzagen. Hij was daar zijn zoon aan het helpen te verhuizen. Er is ook een park met bunkers. Daar spraken we een vrouw die in een oude school woont. Ze vertelt dat de mensen in de Stromenwijk vooral elkaar opzoeken, maar niet echt naar andere wijken kijken.

Over het algemeen is er in Middelburg-west op het moment weinig te beleven, maar mensen vinden het leuk om te wonen waar ze wonen. Er is verdeeldheid tussen de wijken, maar dat mag de sfeer niet verpesten.