Veel sneeuwpret, maar ook gevaar voor gladheid in Middelburg-Zuid

Michel Prevoo | Props

MIDDELBURG – Het is heerlijk weer, want de zon schijnt en mensen krijgen zin om lekker te gaan wandelen. Toch is het nog erg fris. Op de grasvelden is nog maar een enkel groen, plukje gras te vinden en de grond is keihard. In het Meiveldpark in Middelburg-Zuid is het redelijk druk. Er zijn vooral ouderen te zien en ouders met kinderen die genieten van de witte wereld om hen heen. Ondanks dat het veel plezier oplevert, schuilt er ook gevaar.

Groep 8 van basisschool de Leeuwenburch is op de grote heuvel op het Meiveld. De heuvel is misschien wel het meest kenmerkende aan het park, omdat iedereen weet welke heuvel je bedoelt met ‘de grote heuvel op het Meiveld’. Met de slee kan je heerlijk naar beneden glijden en veel snelheid maken. De kinderen genieten van de sneeuw en sleeën in volle vaart naar beneden. Juf Nietsa is met de kinderen naar het Meiveld gegaan, als vervanging van de gymles. “Onze gymjuf mag de school niet in vanwege corona en op het schoolplein is het veel te glad en gevaarlijk. Nu kunnen ze hier lekker spelen en straks hebben we lekker chocolademelk met slagroom”, vertelt juf Nietsa.

 

Arjen woont al een aantal jaar in Middelburg-Zuid en komt ook regelmatig op het Meiveld. Nu er veel sneeuw ligt, heeft hij genoten samen met zijn twee zoontjes van vier en zes jaar. “Ik ben samen met mijn zoontjes gaan sleeën en we hebben een sneeuwpop gemaakt”, zegt Arjen met een glimlach. “We hebben ook een sneeuwballengevecht gehouden. Het was de eerste keer in de sneeuw voor mijn zoontjes en het was helemaal geweldig.”

 

Mevrouw Stevers woont achter het Meiveldpark en loopt er dagelijks met haar hondje. Ze vindt de sneeuw ‘hartstikke geweldig’. Het hele park is bedekt met een grote laag sneeuw en het is een heel mooi zicht.

“Het levert veel plezier op maar ook gevaar”, vertelt ze. “Wat mij opviel, is dat de fietspaden hier heel slecht schoongemaakt zijn in Middelbu

Michel Prevooundefinedundefined

rg-Zuid. Het heeft twee dagen geduurd voordat het sneeuwvrij was. Ik kon er niet fietsen.”

Maar dat is niet het enige waar mevrouw Stevers zich aan stoort: “Het is spekglad op de meeste stoepen. Als ouderen over een stoep lopen richting de winkels, is dat levensgevaarlijk.” Ze vindt dat dit wordt veroorzaakt door mensen die niet hun eigen straatje schoonhouden. “Vroeger deden we het zelf. En ik nog steeds. Maar vooral jongeren doen het niet meer en dat is levensgevaarlijk.”                                                  Ondanks de gevaren overheerst het plezier, vindt mevrouw Stevers: “Mijn hondje vindt het heerlijk. Die stopt niet met kwispelen en rondrennen.”

 

Theo Meijboom is wijkagent in Middelburg-Zuid. Hij vertelt dat er weinig incidenten zijn geweest door de gladheid. “Als mensen klagen dat het te glad is in de straat, gaat dat naar de gemeente. Voor zover ik weet zijn er geen grote ongelukken gebeurt.”

Als mensen het dunne ijs op willen kan de wijkagent alleen maar waarschuwen. “Het is hun eigen verantwoordelijkheid. Ik bepaal niet of mensen het ijs op gaan of niet. Bij kinderen is dat een ander verhaal. Ik wijs ze dan op de gevaren ervan. Het ijs is zeker nog niet stabiel overal.” Wijkagent Theo heeft nog niet hoeven ingrijpen. De meeste sloten hebben maar een heel dun laagje ijs, waardoor de meeste mensen het niet eens proberen. Het ijs is nota bene al aan het smelten, door de felle zon.

Ook de drukte kan een gevaar zijn, vanwege corona. Er verzamelen zich vaak mensen op de grote heuvel om met de slee naar beneden te gaan. Ook hier kan de wijkagent niets anders doen dan waarschuwen. “Er wordt niet altijd een melding gemaakt van drukte. Als we controleren en zoiets zien gaan we wel het gesprek aan, dat ze afstand moeten houden.”

Maar boetes heeft hij nog niet uitgedeeld. “Kijk, als jeugd aan het sleeën is, wordt er gewaarschuwd als het te druk is en er geen afstand wordt bewaard. Maar als mensen in een schuur aan het feesten zijn, dan wordt er pas bekeurd. Maar voor mij persoonlijk zal ik niet zo snel een bekeuring uitschrijven. Mensen moeten zich aan de regels houden en als ze dat niet doen, is het een ander verhaal.”

Dat er wel gevaren zijn wordt duidelijk gemaakt als er een oudere man en een vrouw over een spekglad pad op het Meiveld lopen en de man uitglijdt. Hij blijft even een paar seconden stil liggen en er rennen meteen drie mensen naar toe om hulp te bieden.

De man wordt met moeite overeind geholpen. Hij heeft wat last van zijn rug, maar kan zijn wandeling wel hervatten.

Het is dus vooral gevaarlijk voor ouderen die een wandeling maken of even om een boodschap moeten, maar óók voor kinderen die het ijs proberen op te gaan. De gladheid is het grootste probleem en de gemeente zou voor betere wegen moeten zorgen, zodat mensen met een gerust hart naar buiten kunnen. Voor kinderen is het geweldig en die genieten met volle teugen. Mensen beleven dus heel veel sneeuwpret, maar het blijft ook oppassen geblazen!