Melvin Telussa over zijn voetbalvereniging: ‘We waren op de goede weg, en dan komt dit er bovenop’

Door: Rens Schuit & Ylva Verbeek

MIDDELBURG – De huidige coronamaatregelen treffen ook de sportverenigingen. Leden zeggen hun lidmaatschap op, wedstrijden gaan niet door en de kantines hebben geen inkomsten meer. Vanaf 4 maart 2021 is het voor sporters tot 27 jaar weer toegestaan te trainen bij hun vereniging. Hoe wordt dit ontvangen bij de voetbalvereniging en welke rol speelt de gemeente Middelburg in het behoud van de verenigingen?

Het is een koude, regenachtige donderdagavond. In het clubhuis van de vereniging brandt licht. Op de uitgestrekte sportvelden worden verschillende sporten beoefend. Ook het eerste team van S.V. Jong Ambon mag weer voor het eerst gaan trainen. Sinds oktober hebben ze niet meer gevoetbald  ‘hun club’. De trainer spreekt ze onverminderd streng toe: “Hoe laat is het? Twee over half acht. Hoe laat beginnen we? Juist. Om half acht. Laat dit niet nogmaals gebeuren.” De toon is gezet.

Het huidige bestuur van S.V. Jong Ambon met als derde van links Melvin Telussa, voorzitter

Terwijl de mannen zich opwarmen, blijkt al snel dat iedereen het fijn vindt om terug als een team samen te zijn. Er worden onderling grapjes gemaakt. Volgens het team ontbreken er drie mannen, zij zijn namelijk boven de dertig en mogen daarom helaas niet meetrainen. De bestuurder van de vereniging, Melvin Telussa, houdt zich aan de voorschriften. Het sociale aspect blijkt heel belangrijk te zijn. Ook de trainers van de rugbyvereniging Oemoemenoe, die een veld verderop staan, zijn het daarmee eens. “Je ziet dat de dames hun hoofd hier even leeg kunnen maken. Zeker in deze tijd is dat heel belangrijk.” Volgens de trainer hebben ze bij hun vereniging wél altijd doorgetraind, omdat de ze in een hogere klasse zitten. Daar is een uitzondering voor gemaakt. Rugby is een contactsport bij uitstek, dus ook hier wordt goed opgepast bij het trainen.

Training van S.V. Jong Ambon 1

Terug naar de voetballers. Er wordt hard getraind, dit is te merken aan de uitputting die inmiddels op de gezichten verschijnt. Zowel de spelers als de trainer merken op dat het even wennen is. De conditie lijkt af en toe niet meer helemaal op peil te zijn. De spelers vinden het trainen erg fijn, maar fysiek pittig. Ook Telussa gaf aan dat ze weer rustig beginnen: “Anders zijn de zorgverzekeraars niet zo blij met al die blessures.” Wanneer de trainer het veld afloopt, zegt hij dat hij veel strenger had willen zijn. “Je moet ze aan het werk zetten. Het zit niet in mijn aard om af te wachten. Dan verhef ik wel eens mijn stem”. Hij vertelt enthousiast dat hij de club opnieuw opgericht heeft. Inmiddels zit de doorgewinterde trainer alweer 25 in het vak. Over drie maanden gaat hij met pensioen. “Niet omdat ik het niet meer kan, maar omdat ik geen meubelstuk in het clubhuis wil worden.”

De club gaat naar eigen zeggen deelnemen aan de KNVB Regiocup. Dit is een initiatief vanuit de KNVB, omdat de reguliere competitie voor het amateurvoetbal niet doorgaat. Als alle maatregelen het toelaten gaat de KNVB Regiocup in de eerste week van mei van start. Het bestaat uit acht rondes waarbij alle teams eind juni klaar zijn. Alle teams worden door elkaar gegooid en er wordt geen onderscheid gemaakt tussen klassen. Telussa: “Het belangrijkste is dat ze weer kunnen voetballen”. Volgens hem is dit zeer welkom, maar hij vindt het anderzijds ook een hoop geregel voor kleine en middelgrote clubs. “Er wordt wel weer getraind, maar als de energiekosten doorlopen en de kantines dicht blijven, kost het de meeste clubs meer geld dan dat het oplevert.”

“Financiële schade: met name de kleine clubs hebben er last van. Vier jaar geleden ben ik voorzitter geworden van de club, toen zaten ze met enorme schulden. Hier zijn we nu nagenoeg uit. schulden. We waren op de goede weg, en dan komt dit er bovenop. De fondsen waar we aanspraak op hebben gemaakt, hebben we ontvangen. Daardoor is het goed te doen voor ons. Dat heeft ook te maken met het feit dat niemand van onze leden hun lidmaatschap heeft opgezegd. Ze zijn coulant en weten dat het zware tijden zijn.”

Bij sommige clubs, ook in Middelburg, hebben veel leden zich teruggetrokken. Vanuit de vereniging worden er ook acties georganiseerd, zoals het verkopen van frisdrank uit de kantine voor de aankoopprijs.
De Middelburgse voetbalverenigingen betalen overigens geen veldhuur in tijden van corona.

Steun vanuit gemeente

Sommige sportverenigingen hebben het moeilijk door corona. Ze kunnen daarom terecht bij de gemeente. Zo ook in Middelburg. Patrick de Guchteneire, werkzaam voor gemeente Middelburg als coördinator sport en bewegen, zegt dat de gemeente vooral verantwoordelijk is voor het vertalen van de landelijke maatregelen naar de lokale maatregelen. “We hebben de veiligheidsregio Zeeland die aan de slag gaat met de landelijke maatregelen. Ze vertalen die landelijke dan weer door naar de gemeentelijke maatregelen. Wij maken dan onze eigen maatregelen passend aan de landelijke. Als dat allemaal gedaan is, gaat er een mail uit naar alle verenigingen met de nieuwe regels.”

Ook verenigingen hebben recht op steunpakketten. In de Staatscourant staat aangegeven dat er vanaf 1.500 euro schade – per 3.500 euro – 1.500 euro tegemoetkoming beschikbaar is. In Middelburg is er ook steun vanuit de gemeente: “De steunpakketten zijn er bijvoorbeeld om tegemoet te komen aan de vaste lasten. Er komen ook nog miljoenen aan om sportverenigingen echt te helpen. Straks is er dan misschien meer mogelijk voor sportverenigingen om bijvoorbeeld subsidie aan te vragen. We hebben er ook voor gekozen dat sportverenigingen de vaste huurlasten niet hoeven te betalen,” zegt de Guchteneire.

De Guchteneire is werkzaam op de afdeling Samenleving. Hij is daarom ook blij dat er weer gesport mag worden tot 27 jaar in plaats van 18 jaar. “Ik ben soms verbaasd over  waarom ze deze leeftijd hebben bepaald, maar ik ben er wel blij mee. Hoe meer hoe beter. Ik denk dat ze er heel langzaam mee bezig zijn om alle leeftijden weer te laten sporten.”

Verenigingen moeten creatief omgaan met de maatregelen en een daar bijbehorende oplossing voor bedenken. “Het verschilt per vereniging hoe ze omgaan met de maatregelen. De ene vereniging gaat zoveel mogelijk aan de slag en krijgt vanzelf te horen wanneer ze te ver gaan en de ander is heel voorzichtig,” zegt de Guchteneire.

Hoe de toekomst eruitziet kan niemand vertellen, maar wel wat er al is gedaan in het verleden. Zo bieden ze bij gemeente Middelburg al vanaf het begin een pakketje aan waar verenigingen op kunnen terugvallen. Denk aan bijvoorbeeld clinics die dan weer voor extra leden zorgen. “De verenigingen krijgen daar dan een kleine vergoeding voor en gaan daar dan weer mee aan de slag. Het zorgt uiteindelijk voor een basis. Leden die nu weglopen, omdat er even geen sport is, komen straks mondjesmaat weer terug op de plek waar ze altijd al waren en plezier hadden. Je moet het sociaal aspect natuurlijk ook niet vergeten. Ik denk dat als je alle mogelijkheden als vereniging onderzoekt, dat je een aardig eindje komt.”