Flinke taakstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf voor het kweken en vervoeren van hennep

MIDDELBURG – Verkeerde plek, verkeerde tijd? Benjamin O. beweert niets te weten van de illegale hennepteelt- en vervoer waar hij vrijdag 19 februari terecht voor staat. De Middelburgse politierechter gelooft hem niet en veroordeelt Benjamin O. tot een werkstraf van 80 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand.

Nikita Boon | Props

Rechtbank Zeeland-West-Brabant.
Foto: Nikita Boon

Benjamin O. is op 17 mei 2018 na een vluchtpoging voor de politie opgepakt in Koewacht. De verdachte had een zwarte sporttas bij zich waar hij bijna twee kilo hennep in vervoerde. In de verklaring van de verdachte staat dat hij niets af wist van de hennep en dat hij uit een instinctieve reactie was gaan rennen voor de politie.

Daarnaast wordt Benjamin O. verdacht van het medeplegen van hennepteelt in een pand op zijn naam in Terneuzen. Hij beweert nooit op de bovenverdieping te zijn geweest en kwam enkel langs om de post op te halen. “En u heeft de hennep nooit geroken?”, vraagt de rechter. De verdachte schudt zijn hoofd. Dat vindt de rechter opmerkelijk: “Vreemd. Hennep heeft zo’n sterke geur.”

Valt door de mand
De officier van justitie vindt de verklaring van Benjamin O. onvoldoende aannemelijk: “Instinctief wegrennen terwijl u ‘van niks wist’, er was toch niks aan het handje?” De verdachte valt al gauw door de mand. Eerst beweert hij nooit op de bovenverdieping van het pand te zijn geweest, maar later wordt duidelijk dat hij de hennepkwekerij op eigen houtje weg wilde halen. Dan is hij wel degelijk op de bovenverdieping geweest en wist hij wat hier gebeurde. In de repliek vraagt de officier van justitie waarom de verdachte niet ‘gewoon’ naar de politie heeft gebeld, als hij toch van niks wist.

De raadsvrouw verdedigt de verdachte. “Meneer is op 12 september 2018 op de bovenverdieping geweest en trof hier spullen aan van een hennepkwekerij. Hij wilde voorkomen in aanraking te komen met justitie en besloot de spullen op eigen houtje op te ruimen en af te voeren. Getuigen die hem hierbij hielpen bevestigen dit verhaal.”

Gokschulden
De rechter vraagt of het klopt dat Benjamin O. gokschulden had. De verdachte knikt: “10.000 euro.” Benjamin O. moest een pand in Terneuzen op zijn naam zetten. Hier zouden vervolgens illegale handelingen plaatsvinden. Dan was hij dus verantwoordelijk voor de handelingen en kon hij de schulden aflossen. Hij beweert de schuldeisers niet te kennen. “Hoe kun je schulden hebben aan iemand waar je niks over weet? Heten die dan ‘Gokschuld 1’, ‘Gokschuld 2’ in je telefoon?”, vraagt de officier van justitie hardop af. Hij eist een taakstraf van 160 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand met een proeftijd van twee jaar.

“Het is logisch dat meneer niks af wist van de schuldeisers,” vertelt de raadsvrouw. “Dit soort mensen willen ook niet traceerbaar zijn.”

Onschuldig?
De raadsvrouw beweert op basis van een getuigenis dat nooit bewezen kan worden dat Benjamin O. degene was die de tas bij zich had. De getuige beschrijft namelijk dat de desbetreffende persoon zo’n 1.87 meter lang was met zwart, vettig haar. Dit komt niet overeen met het uiterlijk van Benjamin O.

Ook betuigt de raadsvrouw dat Benjamin O. niet schuldig zou zijn aan het stelen van stroom. Hierbij eist zij dat de verdachte geen schadevergoeding zou moeten betalen aan de energiemaatschappij. Daarnaast vraagt zij rekening te houden met de omstandigheden van de verdachte bij het vaststellen van de strafmaat. Zo was de psychische toestand van de verdachte niet in orde en is er inmiddels twee jaar verstreken.

Uitspraak
Na een korte stilte doet de politierechter uitspraak. De reden waarom de verdachte het op het lopen heeft gezet vindt de rechter niet geloofwaardig. Benjamin O. zat namelijk de desbetreffende dag, 17 mei 2018, al in de schulden. “Er is voldoende bewijs en er zijn te veel aanwijzingen, de overtuiging is dat de verdachte schuldig is aan het medeplegen van het vervoeren van 1992 gram hennep.”

Ook is de rechter ervan overtuigd dat Benjamin O. wel degelijk op de hoogte was dat er een hennepkwekerij werd opgestart in zijn pand op 12 september 2018. Hij wordt ook schuldig bevonden aan het stelen van stroom.

Tot slot vertelt de rechter dat hij rekening heeft gehouden met de verstreken tijd, het feit dat de verdachte gebeten is door een politiehond en de geestelijke omstandigheden bij het bepalen van de strafmaat. Benjamin O. wordt veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand met twee jaar proeftijd.

Tijdens de uitspraak schudt Benjamin O. meerdere malen zijn hoofd en laat hiermee zien het niet eens te zijn met de uitspraak. De politierechter stopt middenin zijn zin en wijst de verdachte op zijn gedrag. Ook vertelt hij dat de verdachte binnen 14 dagen hoger beroep kan aanvragen bij het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch. De verdachte had hierop niets meer te zeggen.