Dauwendaele: een oude grote woonwijk

Een echte woonwijk. Dat is Dauwendaele. Huizenblokken dicht op elkaar, veel rijtjeshuizen en een hoge bevolkingsdichtheid die vier keer zoveel is dan in heel Middelburg. In Dauwendaele houden de bewoners van de gezellige sfeer, die helaas door de coronacrisis is verdwenen.

Foto: door Pascal Lenstra

Op enkele buren na zie je in de straten niemand. Sfeer, mensen met een glimlach, zijn nauwelijks te zien in één van de grootste wijken van Middelburg. De wijk, waarin ook drie basisscholen, een winkelcentrum en enkele andere voorzieningen zijn gevestigd, begint in sommige delen op een spookstad te lijken. De mensen op die de weg opgaan, zijn dat voor een kort fiets- of wandeltochtje naar het winkelcentrum. Het is buitengewoon lastig om in deze tijd nog iets te organiseren: ‘Normaal wordt er nog veel ondernomen, voor met name jongeren. Maar nu met het coronavirus wordt er niks georganiseerd’, aldus een wijkbewoner.

Gelukkig kunnen mensen elkaar weer langzaam meer ontmoeten. Bijvoorbeeld door de heropening van de basisscholen nadat ze ruim twee maanden dicht zijn geweest. Twee juffen op straat gaan nog even langs bij de leerlingen en hebben zin om weer te beginnen: ‘Heel fijn om de kinderen weer te zien.’ Ze verwennen de kinderen met snoepjes, een kaartje, bloemen en een leuk kleurboek om kinderen een beetje bezig te houden totdat de scholen weer opengaan.

Inbraken en overvallen

Helaas komt de wijk vaak negatief in het nieuws. De Provinciale Zeeuwse Courant schrijft over overvallen en inbraken. En over de criminaliteit. Zeven jaar geleden ‘terroriseerde’ jongeren de straten in de wijk. Volgens de verantwoordelijke wijkagent is dit nog niet voorbij. Nu zou het gaan over de ‘broertjes en neefjes’ die misdaden plegen. Als we de buurbewoners moeten geloven valt dat erg mee: ‘Wij hebben geen last van hangjongeren en crimineel gedrag.’ Toch zijn er overvallen en vernielingen in de wijk. Zo is er in 2020 een tankstation aan de rand van de wijk overvallen. De politie zette hierbij een helikopter in om de dader, die vuurwapengevaarlijk was, op te sporen.

Foto: door Pascal Lenstra

In de wijk zijn grote flatgebouwen met daar tussenin een lang wandel- en fietspad dat bijna helemaal door Dauwendaele gaat, helemaal tot aan het winkelcentrum. Een groot deel van deze route zie je niks meer dan grijze flatgebouwen en tussenhuizen, behalve bij de allereerste flat vanaf het winkelcentrum. Tegen deze flat zit een geel-zwarte muurschildering van Middelburg. Geel omdat het net lijkt alsof de zon opkomt. Naast de muurschildering zie je er nog één. Deze is een stuk minder duidelijk. Twee duiven, een zwarte en een witte, staan tussen twee bomen in. De duiven slaan op een Bijbels verhaal waarin zij het symbool zijn van de vrede. De verwijzing, SION, is dan ook naar een plaatselijke kerk in de wijk, ‘de Thomaskapel’.

Foto: door Pascal Lenstra