Campingmedewerker Jan de Blok: ‘Laat de toeristen maar weer komen’

Stadscamping Zeeland | Foto: Mariët Zuidweg

De toeristische sector in Zeeland heeft het door de coronacrisis zwaar te voorduren. Zo ook Stadscamping Zeeland, aan de rand van de binnenstad van Middelburg. Waar normaal rond deze tijd het grasveld vol staat met tenten, campers en caravans, is nu slechts één camper op het terrein te vinden. Hoe kan de camping dit overleven?

Door: Mariët Zuidweg, 07-03-2021

Na een wandeling van een kwartier vanuit het centrum van Middelburg, kom je aan de rand van de binnenstad bij Stadscamping Zeeland. Het is echt lenteweer, de zon schijnt; zonder jas kan je gemakkelijk buiten lopen en in de parkjes onderweg zitten verschillende mensen te picknicken. Toch is het op de camping verlaten. Op het grote grasveld met zo’n tweehonderd plaatsen, staat slechts één camper, van Duitse toeristen. Alles is in 2017 verbouwd, dit is te zien. Het ziet er strak en modern uit. Op het terrein zijn nieuwe grijsblauwe chalets gebouwd, die een groot contrast zijn met het groene gras. Het restaurant is net vernieuwd en bij de receptie word je begroet met een pompje handgel en de chemische geur van ontsmettingsmiddel. Nergens is een spoor van gebruik te zien. Achter de receptie is het kantoor. Jan de Blok komt net binnen en gaat zitten aan een bureau. Naast hem zit Judy Kooger. Beiden zijn ze werkzaam op de camping. Kooger is voornamelijk bezig achter de receptie met de boekingen en de Blok vult zijn dagen buiten met het onderhouden van het terrein.

Uit een onderzoek van het Kenniscentrum voor Kusttoerisme van de Hogeschool Zeeland,  is gebleken dat het aantal toeristische overnachtingen in Zeeland in 2020 daalde met 19%. Voornamelijk in het voor- en naseizoen waren er erg weinig toeristen in Zeeland. Met name door de eerste lockdown is er veel verlies gedraaid. Alle accommodaties waren gesloten. Zo ook de stadscamping Zeeland. De camping mocht vanaf 1 juni weer open. In de zomer hebben ze een uitstekend seizoen gedraaid, maar in het najaar daalde de bezetting weer flink. Sindsdien zijn ze bezig met het voorbereiden voor komende zomer, met de hoop dat het weer een goed seizoen gaat worden.

Vorig jaar rond deze tijd begon de coronapandemie. Per regio moest er gekeken worden of vakantieparken, hotels en campings open konden blijven. De Veiligheidsregio Zeeland besloot dat alle parken dicht moesten, om te voorkomen dat de Zeeuwse zorg in het geding kwam. Judy Kooger vertelt dat de stadscamping van 27 maart tot 1 juni dicht is geweest. “Dat was gewoon heel raar. Je moet ineens andere dingen gaan zoeken om te doen, om zo te proberen je dag te vullen. We hebben veel buiten gedaan, zoals onkruid trekken. Het voordeel was dat we toen fantastisch weer hebben gehad.” Jan de Blok vult lachend aan: “We konden toen eigenlijk het hele voorjaar buitenspelen.” Kooger gaat verder. “Het is gewoon heel raar om je gasten niet te zien. En om de hele dag alleen tegen hem aan te kijken.” Kooger en de Blok kijken elkaar aan en schieten in de lach. Ze werken al lang samen en zijn goed op elkaar ingespeeld. Heel de dag door maken ze grappen en sarcastische opmerkingen tegen elkaar, om zo de sfeer er in te houden.

Sinds 14 december, het begin van de tweede lockdown, mogen vakantieparken zoals de stadscamping open blijven, maar verder zijn alle attractie parken dicht. Renske Spoll van Tourist Info Middelburg: “Zeeland is afhankelijk van toerisme. Nu er geen toeristen zijn, is de impact op de stad groot. Ik hoop zo dat alle ondernemers het volhouden. Middelburg heeft heel veel leuke winkeltjes. Het is toch gezellig om daar doorheen te lopen? Als die er niet meer zouden zijn, zou dat echt een gemis in de stad zijn.” Spoll vertelt dat ze zich nu vooral richten op de komende zomer. “Het wordt waarschijnlijk hetzelfde als vorig jaar: veel Nederlandse toeristen. We zijn de diensten voor onze stadsgidsen aan het voorbereiden en we zorgen dat alle informatieboekjes op orde zijn. We proberen uit te zoeken wat er wel mogelijk is voor toeristen. Nu is dat natuurlijk niet zo veel, maar we proberen de mensen te blijven inlichten om zo kenbaar te maken wat er wel mogelijk is. We  overleggen veel met de gemeente en we zijn samen aan het kijken hoe we Middelburg veilig en aantrekkelijk houden. Zo hopen we dat toeristen deze zomer ook weer kunnen genieten van de stad.”

Afgelopen zomer was de stadscamping gewoon open. De Blok vertelt dat deze periode heel druk was. “De bezetting was toen 93 procent. Het waren vooral Nederlanders, die normaal naar een ver land op vakantie zouden gaan. Verre buitenlandse toeristen, die ook vaak op de camping te vinden zijn, waren er nu niet. Eerdere jaren waren er altijd wel Fransen, Italianen en Spanjaarden op de camping te vinden. We hebben zelfs al eens mensen uit Australië gehad. Die nemen het vliegtuig en trekken Europa rond. Er zijn ook wel eens Fransen die op de fiets komen. Die gaan met de trein naar Amsterdam en fietsen dan terug naar Frankrijk, langs de kust. Maar die verre buitenlandse toeristen waren er nu niet. Wel waren er een aantal Duitsers en Belgen die toch deze kant op kwamen.”

Dat merkte ook Manu Salhuteru, hoofd van de handhaving Middelburg. Hij vertelt dat het in de zomer op piekdagen erg druk was in de stad. “Met goed weer was het een onverwachte storm aan toeristen. Dit viel niet te handhaven. Er waren te veel mensen in verschillende gebieden en we hadden te weinig capaciteit om op alle plaatsen tegelijk te zijn. We konden zo niet de anderhalve meter waarborgen.” Salhuteru vertelt dat dit de eerste keer was dat ze met zoiets te maken kregen, maar dat ze er wel veel van hebben geleerd. “We weten nu dat we de toegangswegen in de gaten moeten houden. Ook kunnen we drone teams inzetten, om zo alles goed te monitoren. Voor komende zomer proberen we meer mensen in te zetten; dragen we zelf mondkapjes en houden we samen met de veiligheidsregio toezicht op de toeristenstroom. Zo zorgen we ervoor dat alles te handhaven blijft.”

Ook op de camping worden allerlei regels gehandhaafd. Zo is er een looproute, zijn er handgelletjes en worden boekingen van meer dan twee volwassenen gecontroleerd. Ook hangt er een kuchscherm bij de balie. Jan de Blok geeft aan dit erg prettig te vinden. “Zo hoef je hier niet de hele dag een mondkapje op.” Judy Kooger vult aan: “Niet dat wij smetvreesgevoelig zijn, maar zo zie je ineens wel hoe iedereen spettert. Daar hebben we natuurlijk allemaal voor de coronatijd nog nooit over nagedacht.” Jan de Blok schiet weer in de lach: “Het komt wel eens voor dat je met iemand staat te praten en ineens ziet wat die persoon heeft achtergelaten op het scherm. Dan denk je wel eens: zo.. ik geloof dat ik ‘m even schoon moet maken.”

Op dit moment is er niet echt veel sfeer op de camping. Door het kleine aantal toeristen zijn ze maar met z’n drieën aan het werk. Hierdoor is het maar stil. Kooger vertelt dat de mensen die in het voorjaar naar de camping komen, vooral voor de stad komen. Daar is nu alles dicht. De Blok vult aan: “Het openhouden van de camping kost nu ook meer dan dat het oplevert. Maar we zien wel dat er met dit warme weer meer mensen komen. Het eerste weekend van de voorjaarsvakantie hadden we zeven campers staan. Daar heb ik toen meteen een foto van gemaakt.”

De gemeente Middelburg heeft geen middelen om de toeristische sector te ondersteunen vertelt Yfke Semeijn, coördinator communicatie van de gemeente. “De ondernemers in de toeristische sector moeten vooral aanspraak maken op de landelijke regelingen die hen tegemoet komt. Hier hebben wij geen invloed op.” Semeijn vertelt dat ze er wel als gemeente alles aan doen om snel te schakelen bij veranderingen van de regels. “Als ondernemers bijvoorbeeld iets willen organiseren of hun terras willen uitbreiden, proberen wij ze zo snel mogelijk toestemming te geven. Zo kunnen de ondernemers snel aan de slag.” Van afgelopen zomer heeft de gemeente geleerd dat het belangrijk is om duidelijk te zijn over wat wel en niet mag. Voor komende zomer treffen ze dezelfde maatregelen als vorig jaar. Wel proberen ze nog meer ruimte te creëren in de openbare ruimte. “We gaan bijvoorbeeld bankjes, fietsrekken enzovoort verwijderen uit onze winkelstraten. Zo is er meer ruimte om te lopen en afstand te houden.”

Judy Kooger en Jan de Blok kijken allebei uit naar komende zomer. Ze kunnen op veel maatregelen van afgelopen zomer voortborduren. Kooger: “We hopen dat we verder kunnen gaan waar we gebleven zijn. De maatregelen blijven, maar het is nog even wachten op de regelgeving. De Blok vult aan: “We zorgen ervoor dat alles netjes en onderhouden is. Er moet gewoon beweging in komen. Laat de toeristen maar komen. We zijn er klaar voor! Ik moet ook weer in beweging komen, geloof ik.” Kooger schiet in de lach. De Blok strekt zijn rug, waardoor er allemaal gekraak klinkt. De Blok: “Ik zit alweer te lang, ik maak te weinig stappen.”