Leven met podiumvrees

Claudia Clifford is 22 jaar en geboren en getogen in de Reeshof, Tilburg. Eén van haar hobby’s is het presenteren van cosplay shows. Ook loopt ze zelf op de catwalk als cosplayer.
Sinds de middelbare school heeft ze al last van podiumvrees. Toch blijft ze performen op de planken.

Cosplay is een vorm van performance art waarbij deelnemers gebruikmaken van kostuums en accessoires om een bepaald personage of idee uit te beelden.  Favoriete bronnen zijn onder andere stripverhalen, games, films en artiesten van K-pop. De exponentiële groet van het aantal mensen die cosplay oppakken als hobby sinds 1990 heeft ervoor gezorgd dat het fenomeen invloed heeft binnen de popcultuur. Dit is voornamelijk het geval in Azië, waar cosplay invloed heeft op de straatmode en popcultuur.

Een paar dagen geleden was Claudia nog in New York. Daar was ze op vakantie en aanwezig bij het Jingle Ball concert wat plaats vind in Madison Square Garden. Nu zit ze tegenover mij in bibliotheek de Heyhoef wat voor haar om de hoek is.

Waarom ben je gaan performen op de planken?
Ik kwam er in aanraking mee door een kennis van me, een oude vriendin. Zij nam me een keer mee en het sprak me meteen al erg aan. Sinds 2015 presenteerde ik af en toe een show en liep ik op de catwalk. Dit doe ik sinds 2018 steeds vaker.

Wanneer wist je dat je last had van podiumvrees?
Ik wist al wel dat ik podiumvrees had. Daar kwam ik achter op de middelbare school.

Wanneer dan precies?
Bij spreekbeurten of de schoolmusical. Wanneer je als leerling in het middelpunt stond. Ik denk dat iedereen die momenten wel kent.

Waaraan merkte je bij jezelf dat je er last van had?
Ik had enorm veel zenuwen, ging stotteren, trilde, mijn hartslag ging omhoog en had last met ademhalen en zelfs paniekaanvallen.

Wat deed je toen?
Sinds dat moment heb ik altijd iemand backstage bij me in de buurt wanneer ik op en af moet. Dit is een vriendin van me die ik toevallig bij een cosplay show heb ontmoet. Zij houdt me rustig. Dat is ontzettend fijn.

Heb je ooit verborgen gehouden voor anderen dat je podiumvrees hebt?
Ik ben best een open persoon, dus ik heb het nooit verzwegen. Niet voor mijn ouders. Niet voor mijn vrienden. Voor niemand.

Wat heb je gedaan om van je angst af te komen?
Hier heb ik over gepraat met het groepje waarmee ik altijd naar een show ga. Zij geven me tips. Door het steeds meer te doen leer je er mee omgaan.

Want waar heb je allemaal al shows gepresenteerd en op de catwalk gelopen?
Vooral in Nederland. Afgelopen 2 jaar zijn we onder andere in Utrecht, Amsterdam, Nijmegen, Eindhoven en Tilburg geweest. Ik persoonlijk doe nu één show in de 3 maanden. Het publiek varieert van 10 tot 25 en van 50 tot 100 personen.

Hoe kijk je terug op deze periode?
Ik ben trots op mezelf dat ik het nog steeds doe. Er wordt ook vaak gefilmd en gefotografeerd en als ik dat terug zie ben ik toch elke keer weer blij dat ik het heb gedaan. Deze foto’s en filmpjes deel ik ook altijd op m’n social media.

Waarom denk je dat het voor artiesten zo moeilijk is om open te zijn over podiumvrees?
Er ligt toch een bepaalde druk op zo’n iemand. Ik denk dat het voor veel mensen ook een stukje angst bij komt kijken. Bang om te falen. Je merkt wel dat dit tegenwoordig aan het veranderen is. Er is steeds meer aandacht voor dit onderwerp.

Wat moet er volgens jou gedaan worden om dit onderwerp meer bespreekbaar te maken?
Er kan bijvoorbeeld voorlichting worden gegeven op scholen. Dit kan gedaan worden door professionals, maar ook door amateurs. Het is belangrijk dat je je niet schaamt voor iets wat je graag doet.

Hoe gaat optreden nu?

Het gaat oké, maar nog niet helemaal oké zoals ik zelf zou willen. Ik blijf wel zenuwen houden op het podium, maar dat is ook wel normaal. Het belangrijkste is dat ik dicht bij mezelf blijf.

Heb je nog tips voor beginnende cosplayers?
Veel oefenen, begin in een kleine groep en breidt het daarna uit naar steeds wat meer publiek en vraag advies aan ervaren cosplayers. Vooral daar heb ik veel van geleerd.

Wanneer is je volgende optreden?
Dat zal ergens tussen januari en maart 2020 zijn. Daar heb ik nu al ontzettend veel zin in.