“Geef mij een mes en ik ga mensen opensnijden”

Burn-out potentie onder studenten ligt hoog

Geef mij een mes en ik ga mensen opensnijden”

 

Steeds meer studenten of net geslaagde krijgen last van een Burn-out. Drie van de vier ervaren emotionele uitputting en fysieke vermoeidheid. Vaak door de druk die ze opgelegd krijgen van school, werk en hun sociale omgeving volgens studenten. Anderen denken dat het probleem vooral ligt bij de luiheid van de jonge generatie, die maar alles wilt maar niets wilt doen. Tweedejaars communicatie student Mex van de Kerkhof(19) zat zelf ooit dicht bij een Burn-out.

Alle stereotype die je kan bedenken bij een studentenhuis, kloppen bij deze woning. De ouderwetse deurbel die door de dunne muren van het gebouw klinkt is een bevestiging hiervan. Aan het gestommel van de trap kan je horen dat de bewoner er aankomt van drie hoog. De deur zwaait open en een vrolijke blonde meid roept (half buiten adem) op enthousiaste wijze :” hey sorry, ik was nog even met school bezig. Kom binnen het is koud. We gaan wel naar de woonkamer.”  In die kamer staat de standaard oude versleten bank, een salontafel gemaakt van bierkratten met bovenop een houten pallet en in de hoek ligt een winkelmandje met daarin een aantal Wii spellen.” ga lekker zitten. Wil je wat drinken? Ik neem een wijntje.” zegt ze met twee wijnglazen in haar rechterhand en een fles rode wijn van de ALDI in de andere.

Studiedruk
Steeds meer studenten voelen zich steeds meer gestrest. 75 Procent voelt zich fysiek en mentaal vermoeid. Vier op de vijf jongeren van die groep hebben zelfs een verhoogde kans op een Burn-out. Vele vingers wijzen naar de hogescholen als oorzaak. Te veel en te grote opdrachten die te snel af moeten zijn. Mex kan zich daar wel in vinden: “Of ik studiedruk heb? Ja en nee. Ja omdat ik op dit moment opdrachten moet maken en dat zijn er niet weinig, maar ik weet wel dat ik een HBO opleiding doe. Dat is nou eenmaal veel, maar ik moet ook stages zoeken en meewerken aan meeloopdagen van de school zelf. Dat allemaal bij elkaar geeft mij wel druk.ik heb momenten waarbij ik denk: ” pffff nu wordt het mij allemaal wel te veel.”

“Maar dan zeg ik altijd tegen mijzelf dat school voor gaat. Dan zet ik werk en andere zaken even aan de kant want ik vind de opleiding die ik doe zo leuk.. Stel ik heb een leuke opdracht of project, iets waar ik mijzelf in kwijt kan dan ervaar ik veel minder druk dan tentamens.”

Middelbare school keuze
Rond het derde jaar in het havo moeten leerlingen gaan beslissen wat ze met hun toekomst willen. Dat jaar moet je een keuze maken welke kant je op gaat. Wordt je een bèta persoon die alles in de toekomst kan omdat je scheikunde en natuurkunde hebt? Of ga je de Alpha kant op? Waardoor je meer een bedrijfskant op gaat omdat je economie en aardrijkskunde hebt ? die keuze moet je al op je vijftiende levensjaar maken en bepaald je toekomst want met een economie keuze kun je geen arts worden. “In 4 havo moest ik kiezen wat ik wilde. Maar ik wilde alles doen. Geef mij een mes en ik ga mensen opensnijden of een pen en dan ga ik schilderen. Ik ben toen Communicatie en Multimedia Design aan de HAN in Arnhem doen en dat mengde wel met wat ik wilde gaan doen. maar dat was het dus niet. ‘t was niet zo dat ik dacht als ik klaar ben met de havo ga ik dit doen.” geeft Mex aan.

Studeren voor jezelf
Het is voor de negentienjarige haar tweede opleiding. Toen ze net geslaagd was van het commanderij college in Gemert is de noord-Brabander vertrokken naar Arnhem om daar op de HAN Communicatie en Multimedia design te gaan studeren. Ze voelde meer druk om te slagen vooral van haar ouders zegt ze. Haar vader en moeder betaalde de opleiding en de kamer. Ze zat toen niet lekker in haar vel en deed het omdat het moest. Dat wist ze pas nadat ze gestopt was met de opleiding. Daarna begon ze met communicatie aan de Fontys in Eindhoven. Dat vindt ze leuk en doet ze echt voor haar toekomst. Voor dat de vraag : “doe je deze opleiding voor jezelf of andere?”gesteld kan worden heeft ze al geantwoord met “ Mijzelf.” 

“Ik wil een carrière later en wat ik nu doen vind ik leuk. Als je een diploma hebt dan wordt je wel meer serieus genomen. Ik doe het echt voor Mex en voor niemand anders. Mijn ouders betalen de opleiding maar het is niet dat ik nu denk ” ik moet het voor hun halen want zij betalen.Ik twijfel wel eens over de opleiding die ik nu doe. Want je bent jong en schrijft je in voor een school wat je vier jaar lang doet. “