Tiktokker Amber Dokter: ‘Afgelopen jaar was het écht een hype’

Met meer dan 140.000 volgers op Tiktok is Amber Dokter geen onbekende op de app Tiktok. Ze post bijna elke dag en haar filmpjes worden dan ook zeker goed bekeken. De app is echt een hype, maar ondanks vele volgers blijft Amber er nuchter onder: ‘Ik zie mezelf gewoon als een meisje die filmpjes maakt.’

 Hoe ben je begonnen met Tiktok? Veel mensen zijn natuurlijk in het begin van de eerste lockdown begonnen met Tiktok.

“Heel Instagram stond vol met filmpjes en video’s die afkomstig waren van Tiktok. Ik dacht ‘ik moet er wel een beetje op tijd bij zijn zodat mijn filmpjes ook gepost worden’. Ik had eerst vooral dan Tiktok gedownload om te kijken en toen dacht ik ‘tja het is best oké’ maar iedereen begint met dat standaard algoritme dus dan staan er filmpjes op je ‘For You page’ die je eigenlijk niet boeien. Dus toen had ik Tiktok eigenlijk wel maar deed ik er niks mee, totdat iemand uit mijn klas tegen mij zei dat ik gewoon een keer moest posten want je kan eigenlijk best wel makkelijk weergaven krijgen op Tiktok. Dus ik vond het wel een goed plan dus heb ik maar iets gepost. En na meerdere post wilde ik er iets creatiever in zijn. Dat ik vaster ging posten was in maart 2020 want toen begon inderdaad de quarantaine en had ik toch niet veel te doen naast school. De filmpjes sloegen uiteindelijk best wel aan.”

 

Dacht je toen je begon ook zo groot te worden?

“Nee joh! Toen ik eenmaal 10k volgers had, dat was volgens mij binnen een maand dat ik dacht van ‘wow oké’. Mensen vinden het dus best leuk om mij te volgen en op Tiktok volg je iemand veel sneller dan op bijvoorbeeld Instagram, dus toen dacht ik misschien kan ik hier nog wel iets uithalen.”

 

Waarom denk je dat je dan zo succesvol bent geworden?

“Dat vind ik heel lastig om over mezelf te zeggen. Ik denk toch de supermarkt video’s. Tegenwoordig is Omegle helemaal in en als ik daar op zit dan herkennen mensen me en zeggen ze dat ze me herkennen van de supermarkt video’s. Dus ik denk toch dat mensen mij door die video’s zijn gaan volgen op Tiktok.”

 

Je maakt veel sketches, zijn dat ook je favoriete tiktoks om te maken?

“In het begin wel, maar tegenwoordig irriteer ik me heel erg aan mezelf. Als ik het terugkijk schaam ik me echt soms. Maar desondanks vind ik het wel echt leuk om ze op te nemen. Alleen nu raakt de inspiratie een beetje op en wordt het steeds een beetje hetzelfde.”

 

Ik heb je nog niet een dansje zien doen op Tiktok 

“Nee, maar dat is ook totaal mijn content niet. Ik kan ook helemaal niet dansen. Ik kan wel dansjes gaan doen alleen is het gewoon geen goede content dan.”

 

Voel je je een voorbeeld voor anderen? 

“Het begint wel een beetje meer te worden dat ik denk dat ik moet opletten met wat ik precies post en in welke context dat is, maar een hele echte voorbeeldfunctie nog niet echt. Het is meer dat ik gewoon een beetje rekening ermee moet houden wat ik precies post.”

 

Zie je jezelf dan als influencer? 

Niet echt. Ik zie mezelf meer als content maker, maar influencer nee. Maar wanneer ben je influencer? Als je op Instagram 10k volgers hebt dan vind ik al wel dat je jezelf een influencer kan noemen. Ook omdat het op Instagram moeilijker is om volgers te krijgen dan op Tiktok. Als je op Tiktok 10k volgers hebt dan zou ik je niet direct zien als influencer. Ik zie mezelf gewoon als tiktokker of content maker en denk dat dat ook de beste termen zijn.”

 

Maak je je tiktoks ook echt voor een doelgroep?

“Wat ik zelf probeer te doen is dat ik me niet in hou qua taalgebruik. Als mensen mij volgen moet je daar wel rekening mee houden dat er wel eens scheldwoorden voorbij kunnen komen.”

 

“Ik denk dat mijn doelgroep tussen de 14 jaar en 20 jaar oud ligt. Er zijn ook wel jongere kinderen die me volgen, daar niet van, maar mijn humor slaat meer aan bij kinderen die iets ouder zijn denk ik.”

 

Let je dan ook veel op app analyses?

“Ja zeker! Daar heb je de instellingen voor bij Tiktok. Ik kan zien op welke momenten volgers het meest actief zijn en dat is bij mij tussen 17:00 en 20:00 ongeveer.”

 

Wanneer dacht je, nu heb ik een bereik?

“Mijn doorbraak was denk in juni. Toen postte ik een video over mijn nieuwe telefoon en die sloeg goed aan. Ik had die dag echt geen inspiratie, dus het was eigenlijk een video omdat ik die dag moest posten. Maar dat was een van de eerste filmpjes die in een paar dagen 100.000 likes had gekregen. Daardoor had ik er in een paar dagen 20.000 volgers bij. Dat was wel echt een moment van wow, nu zijn er echt veel mensen die naar mijn filmpjes willen kijken.”

 

Wat vind je het leukste aan zo’n groot bereik hebben? En het minst leuk?

“Wat ik heel leuk vind aan een groot bereik hebben is dat als ik ergens hulp bij nodig heb, bijvoorbeeld een sound zoeken dan ga ik gewoon even twee seconden live en dan helpen volgers mij en hebben ze het binnen no-time gevonden voor me. Dat vind ik echt ideaal aan zo’n groot bereik hebben. En de support vind ik echt leuk! Ik krijg best vaak berichtjes van mensen die mijn video’s heel erg leuk vinden.”

 

“Wat ik misschien minder leuk vind aan zo’n groot bereik hebben is de soort van dwang die er ontstaat om maar te moeten blijven maken en filmpjes blijven te posten. Je wordt het verplicht om te posten waardoor het echt op een tweede bijbaan gaat lijken, ook al verdien ik er geen zak aan!”

 

Je zei al dat je de support van kijkers erg leuk vindt, maar hoe kijk jij naar het tegenovergestelde, haatreacties?

“Ik ga heel eerlijk zeggen dat ik nauwelijks haatcomments krijg, oprecht gewoon bijna nooit. Als ik er een krijg zijn het wel milde reacties, maar dan denk ik wel ‘als het je humor niet is, so be it’. Maar tuurlijk is het niet leuk om negatieve reacties te krijgen maar ik heb er zelf ook wel een filtertje voor gekregen en verwijder ze ook niet.”

 

Maar je hebt zelf dus niet echt ervaring met haatreacties? 

“Niet met Tiktok nee. Overigens deed ik wel in 2018 mee voor de Telegraaf aan de eindexamenvlogs en toen heb ik wel veel haat gekregen. Dat was omdat ik toen op 0,1 was gezakt voor een examen. Ik had de camera aangezet om er over te praten en toen moest ik huilen. Mensen waren helemaal losgegaan in de reacties op YouTube en ook in mijn Instagram dm met haatcomments dat ik niet mocht zeiken, dat ik toch wel een herkansing had of waarom ik ging huilen op YouTube voor de aandacht. Toen dacht ik wel weer ff van ‘wow, oké heftig’. Ik heb er uiteindelijk niet heel lang mee gezeten. Sommigen weten ook helemaal niet hoe het is om in jouw schoenen te staan dus dat vond ik best wel heftig soms om zo te zien.”

 

Heb je dan wel eens problemen gehad rondom je eigen privacy? 

Nee, eigenlijk niet. Ik let daar best wel goed op. Ik deel mijn telefoonnummer en specifieke woonplaats allemaal niet. Er zijn wel andere tiktokkers waarvan ik weet dat hun nummer gelekt is. Bij Robine Salomons, een andere tiktokker, hebben wel eens 20 kinderen voor de deur gestaan omdat ze op straat had gefilmd en die kinderen het hadden herkend.”

 

Hoe zie je de toekomst van Tiktok voor je? Zie je jezelf over vijf jaar nog tiktoks maken of heb je nog doelen? 

“Ik denk dat het niet meer zo’n hype gaat krijgen als in 2020. Afgelopen jaar was het echt een ding en waarschijnlijk 2021 ook nog, maar daarna niet meer denk ik. Op een gegeven moment is de hype er ook gewoon een beetje van af.”

 

“Ik hoop dat ik heel misschien ergens opgepikt word door een bedrijf voor een leuke baan voor later. Ook omdat het natuurlijk heel erg bij mijn studie ‘creative business’ aansluit. Ik wil sowieso wel in het mediawereldje blijven, voor of achter de camera, ik vind het allebei erg leuk! Maar over 5 jaar, nee dan maak ik geen tiktoks meer.”

 

Wat is volgens jou het geheim achter een goede Tiktok?

“Sowieso een origineel concept! Dat is je basis. Ook een video die niet al te langdradig is. Iedereen heeft natuurlijk ook zijn eigen doelgroep, dus zorg dat je content hierop aansluit, maar het moet uiteindelijk gewoon een hele spontane uitstraling hebben en dat het iets van humor moet bevatten. Aldus, een humoristische video die niet al te lang duurt en met een origineel concept vind ik een goede tiktok. Zorg dat je er een eigen draai aan geeft!”

 

Wil je een Tiktok van Amber zien? Klik dan op de link hieronder!

https://www.tiktok.com/@amberdokter