Gelukkig zijn, wie wil dat nou niet?

Iedereen is op weg naar geluk, maar heeft die weg wel een eindbestemming? Is een mens ooit op z’n gelukkigst? Psychosyntheticus Dinie Vredeling-Lenting (70) werkt dagelijks met mensen die op zoek zijn naar de zin van het leven. Vanuit haar perspectief vertelt zij over geluk, levenslust en de factoren die daarbij komen kijken.

Wat betekent gelukkig zijn? Wat is geluk?
“Ik vind geluk altijd een heel groot woord. Geluk is iets wat tegenwoordig bijna als een ‘must’ gezien wordt; het is niet goed als geluk er niet is. Voor mij zit geluk meer in momenten dan in hele lange hoedanigheid. Altijd gelukkig zijn lijkt mij ook saai. Ik denk dat het leven meer aan inhoud en diepte wint als je geluksmomenten hebt, maar er zijn ook verdrietsmomenten.”

En wanneer ben je gelukkig?
“Dat moet iemand zelf invullen. Wanneer ik gelukkig ben? Ik ben al gelukkig als ik even vrij ben van zorgen. Als het goed gaat in mijn omgeving en er niemand ziek is. Dat kan zo maar verstoord worden. Hoe ouder je wordt, hoe meer dingen je meemaakt waar je niet gelukkig van wordt. Ik kan ook gelukkig worden van een mooie zonsondergang, prachtige luchten en muziek. Ik word héél gelukkig als ik mijn kleinzoon zie. Geluk zit voor mij ook in geraakt worden in je hart, waar je even heel blij van wordt.”

U denkt niet dat het mogelijk is om altijd gelukkig te zijn?
“Nee, er zijn wel mensen die helemaal zen zijn en altijd in hogere sferen zijn, maar ik geloof niet dat dat altijd mogelijk is. Ongeluk hoort ook bij het mens zijn.

Is het mogelijk om maximaal geluk te ervaren?
“Als je gelukkig bent, moet je elke dag plukken, want met een vingerknip kan het weer weg zijn. Je streeft iets na, dat is je verlangen naar iets en als je het hebt, wordt het weer ingevuld met een ander verlangen. Als je een nieuwe laptop hebt, ben je er misschien twee dagen gelukkig mee en dan is het weer gewoon. Het is nooit een stabiele toestand. Het streven naar maximaal geluk bestaat, maar het bereiken van maximaal geluk niet.”

“Depressie is een ingeslikte agressie.”

Hoe probeert u mensen weer of meer levenslust te laten ervaren?
“Het is een proces door middel van gesprekken en allerlei technieken. Vaak is het zaak om er achter te komen waarom ze ongelukkig zijn. Wat ik steeds meer zie, is dat mensen de verbinding met hun hoofd en hun hart kwijt zijn. Mensen leven veel vanuit hun hoofd: wat ze denken dat moet, hoge verwachtingen waar ze aan willen voldoen, wat ze denken dat geluk is. Ik probeer ze meer contact te laten maken met hun hart; wat vindt jouw hart hiervan? Mensen die het geluk kwijt zijn, slikken hun agressie in. Iedereen moet maar leuk en aardig zijn, en agressie mag niet meer. Als jij boosheid niet kan uiten, dan kropt dat op. Depressie is een ingeslikte agressie. Je kan jezelf niet meer weren in het leven.”


Is het voor de een makkelijker om gelukkig te zijn dan voor de ander?

“Ja, het heeft ook verband met het karakter van iemand, de aard van het beestje. Je hebt optimisten en pessimisten. Er zijn mensen die al blij worden van een vogeltje en mensen die dat vogeltje niet eens opmerken. Sommige mensen zijn somber van aard en daar maak je geen vrolijkerds van. Omgekeerd hetzelfde. Er moet heel wat gebeuren om vrolijke mensen somber te krijgen. Er zijn mensen die altijd op zoek zijn naar het grote geluk.”

Heeft welvaart invloed op hoe gelukkig iemand kan zijn?
“Welvaart heeft voor een deel invloed op iemands geluk. Je bent gelukkiger als er wordt voldaan aan de basisbehoeften, zoals een dak boven je hoofd, eten en drinken. Daarna hangt het van andere factoren af. In ontwikkelingslanden zijn de saamhorigheid en de familiebanden sterker en dat brengt meer geluk dan het individualisme in de Westerse wereld.”

Sommige cliënten zijn ongelukkig. Ze hebben hun leven niet op een rijtje en weten niet wat ze met zichzelf aan moeten. Ze kijken op een hele andere manier tegen de wereld en het leven aan. Heeft dat soms invloed op uw eigen geluk/kijk naar het leven?
“Nee, ik ben dit juist gaan doen door mijn kijk op het leven. Ik heb zelf ook periodes in mijn leven gekend waar dingen zo moeilijk waren. Ik moest moeite doen om het leven leuk en zinvol te maken. Ik heb een ongeluk meegemaakt, waardoor ik niet meer kon werken. Ik had hersenschade opgelopen en moest twee jaar lang thuis zitten. Ik was totaal afhankelijk van de mensen die bij mij kwamen. Hoe ga je dan je leven leuk maken? Als je niet meer kan doen wat je gewend bent te doen. Door mijn eigen ervaring weet ik hoe het is om te zoeken naar zingeving. En dat ben ik gaan doen. Ik doe waar ik blij van word.”

“Ik was totaal afhankelijk van de mensen die bij mij kwamen. Hoe ga je dan je leven leuk maken? Als je niet meer kan doen wat je gewend bent te doen.”


U laat zich dus niet misleiden door de negatieve gedachten van sommige cliënten?

“Nee, het is juist de kunst dat ik blijf zitten met vertrouwen en hoop. Niet om blij te gaan zitten juichen, maar wel om een stabiele factor te blijven, hoeveel wanhoop er ook tegenover me zit, want dat zit er.”