Véronique Dellebeke over werken in de creatieve wereld: “Het is met vallen en opstaan, maar op een gegeven moment lukt het”

 

Fotografe Véronique Dellebeke runt haar eigen bedrijf ‘Shots of Veronique’ en doet daarnaast nog een fulltime studie in Gent. Ondanks dat dat voor een drukke agenda zorgt, heeft ze wel van haar hobby haar beroep gemaakt. Toch geeft Véronique toe dat “in de creatieve wereld, het niet altijd makkelijk is om je geld te verdienen.”

“Ik denk dat mijn camera vaker aanstaat dan mijn mobiel. Het moet echt je ding zijn om van je hobby je werk te maken. Bij mijn fotografie opleiding zijn er heel veel mensen gestopt omdat ze dachten dat fotografie ‘wel leuk’ was. Als je voor frans een zes krijgt, vind je het prima. Maar als je een zes krijgt voor iets wat heel dicht bij je hart ligt, dan trek je je dat echt persoonlijk aan. Ik kan dus vrij perfectionistisch worden in m’n studie, omdat het iets is wat heel dicht bij mezelf staat. Dan kan het me opeens heel veel schelen of ik een 6 of een 8 krijg. Dat is een valkuil van bezig zijn met iets doen wat echt dicht bij je hart ligt. Dat ervaarde ik als zwaar. Ik heb dat gek genoeg nu wel iets minder omdat het mijn tweede studie is in het creatieve. Je leert te relativeren en te denken ‘ik heb m’n best gedaan en ik ben er tevreden mee’. Ik kan er iets meer afstand van nemen, maar het blijft moeilijk.”

“Ik denk dat mijn camera vaker aanstaat dan mijn mobiel”

“Ik doe nu een fulltime studie in Gent en in het weekend ben ik bezig met mijn bedrijf ‘Shots of Véronique’. Dat is op het moment een beetje té veel. Ik ben daar echt 24/7 mee bezig. Als ik in het weekend niet in Gent ben en een gaatje heb, fotografeer ik voor Lara (Zwaan. Kledingontwerpster). We hebben dezelfde stijl en vinden dezelfde dingen mooi. Het werkt heel fijn als je met iemand werkt waar je totaal je eigen gang kan gaan. Dan stuurt Lara bijvoorbeeld haar kleding door en kan ik verzinnen hoe ik het op de foto wil zetten. Dat idee vindt Lara meestal ook helemaal te gek. We willen de modellen allebei altijd een bepaalde vrijheid geven om ze authentiek op de foto te zetten. Dan zoek ik meestal naar mensen met een bepaalde expressie en dan zoeken we net naar wat meer originelere meiden die net wat anders zijn dan doorsnee. Dat vind ik heel fijn werken om zo tot uniekere beelden te komen. Je kan het zien als een pop die je aankleedt en die je op de foto zet, of je kan het zien als een persoon die bepaalde trekjes heeft als je die een beetje laat doen voor de camera. Dan kom je tot hele unieke beelden. Beelden waar je niet op komt als je het heel erg tot de regels van de modewereld zou houden.

Ik ben begonnen met landschappen en reisfoto- fotografie. Ik zag mezelf niet in een fotostudio want ik ben graag buiten. Ik hou ervan om gewoon op pad te zijn met mijn camera. Toen ik stage moest gaan lopen, heb ik dat bij een modefotograaf gedaan die van de portretten- en modefoto’s was. Zo ben ik een beetje de mode wereld in gegaan. Daarna heb ik stage gelopen bij een uitgever in Amsterdam, waar ik veel meer met video deed. Daar heb ik video’s gemaakt voor de ELLE en voor de Cosmopolitan. Toen ik afgestuurd was als fotograaf wilde ik verder en breder studeren omdat ik dat al bij mijn stage deed waar ik veel met film, ontwerp en design bezig was. Het is druk want ik heb nu mijn eigen bedrijf en m’n studie. Maar het is wel allemaal heel tof dat ik het kan combineren.”

“Als je denkt dat het niet meer oprecht voelt, moet je ervan af stappen”

“In de creatieve wereld is het niet altijd makkelijk om geld te verdienen. Mensen denken vaak dat iemand ‘wel even’ foto’s maakt. Keerzijde is dan dat je apparatuur hebt van duizend euro. Dat wordt vaak niet gezien. Er wordt heel veel werk en tijd in gestoken. Soms ben je nog uren bezig met foto’s uitzoeken en bewerken. Er zit serieus veel tijd in als je het op een goede manier wil doen. Ik wil vooral meegeven als het echt je ding is: ga ervoor en blijf dicht bij jezelf. Als je denkt dat het niet meer oprecht voelt, moet je ervan af stappen. Het is met vallen en op staan, maar op een gegeven moment lukt het.”

Foto: Véronique Dellebeke

Gwyneth Oomens