Tussenuur met De Brave Jongens Van De Klas

Dit jaar zijn Martijn, Bas en Stijn begonnen met hun dj-act, De Brave Jongens Van De Klas. De rollen zijn verdeeld tussen de drie: een cameraman, dj en een sfeermaker achter de microfoon. “Met onze act krijg je het complete plaatje” vertelt Stijn. Helaas dacht corona anders over optredens en boekingen. De plannen van de jongens werden abrupt afgebroken door steeds strengere maatregelen. “Om eerlijk te zijn heb ik nu door corona minder motivatie dan in het begin.” Maar dat houdt ze niet tegen voor de toekomst. Stijn vertelt hoe de eerste maanden voor hen zijn verlopen.

Dirkje Blikman, 08-12-2020 

Bas achter de draaitafel tijdens de livestream van de BSA. Bron: Martijn Bakker

“We zaten met zijn drieën een avond in de kantine na de korfbal en waren muziek aan het maken. Bas maakte al onder een ander naam muziek en was er al meer dan vijf jaar mee bezig. Ik gaf Bas wat advies over zijn nummers. Sindsdien hadden we het idee om iets te beginnen met zijn drieën; Martijn maakt de foto’s, Bas maakt muziek en ik ben de man achter de microfoon en geef sfeer in de zaal. Zo is het begonnen.”

Evenementen- en muziekbranche staat stil

In maart 2020 gooide corona voor heel de muziekindustrie roet in het eten. Maatregelen werden steeds strenger. Uiteindelijk zijn festivals, feesten en concerten gecanceld door stijgende coronabesmettingen. De Brave Jongens lijden hier ook onder. “Vóór corona was er heel veel support en veel leven in de dj-industrie en werden onze nummers in clubs gedraaid. Zo kregen we ook onze eerste boekingen. We zouden voor het eerst optreden in Limburg, maar dat was precies op de dag dat bekend werd gemaakt dat we niet meer uit mochten gaan. Onze show was dus afgelast. Net als meerdere boekingen die we later hadden staan dit jaar.”

Corona maakte het moeilijk. “In het begin was er veel enthousiasme en hadden we ook doelen opgesteld, onder andere qua optredens en feesten. We maken nu nog steeds wel muziek, alleen we weten niet waar we naartoe leven. Het liefste willen we gewoon op een festival of feest draaien, maar dat is nu onmogelijk. Om eerlijk te zijn heb ik nu door corona minder motivatie dan in het begin.”

Onderscheid maken

De Brave Jongens Van De Klas zijn niet te missen met hun zwarte overhemden en rode bretels. “We wilden niet een standaard dj zijn, je ziet veel dj’s met een trui aan en koptelefoon op en zijn dan 4 uur lang aan het draaien.”

“Daar is niks mis mee, maar wij willen ons onderscheiden van anderen. Wij heten De Brave Jongens Van De Klas, onze liveset heet ‘Tussenuur’ en hebben een mixtape genaamd ‘Proefwerk’. Dat zijn dingen waar onze doelgroep, jongeren, vooral mee worden geassocieerd, namelijk school. Met onze kleding, muziek en image proberen wij ons juist te onderscheiden van die standaard dj. Met onze act krijgt je het complete plaatje. Dit is ons kenmerk.”

Contacten met anderen

“Onze act begon met het posten van remixen en mixtapes via SoundCloud. Op SoundCloud kun je als artiest instellen dat je kunt zien wie je remixen downloaden. We sturen altijd even een bedankje als mensen onze muziek downloaden, vaak zijn dat ook andere dj’s die onze tracks downloaden. We hebben nu bijna 40.000 luisteraars op SoundCloud.” Een dj-vriend van ons, Kruzo, had ook een van onze tracks gedownload en mocht vanaf een kerk live zijn set draaien en daar hoorden we onze track ook voorbij komen. Dat was wel geinig.”

“Het is mooi om support te krijgen van andere dj’s en ze te bedanken. Grotere dj’s geven je complimenten en wat minder bekende dj’s vragen om je hulp en die diversiteit maakt het ook juist veel leuker.”

Op een van de mixtapes van De Brave Jongens hoor je Wilbert Pigmans een bericht inspreken voor hun track. Wilbert Pigmans staat bekend om het carnavalsliedje De Toreador. “Wij vinden De Toreador een leuk nummer en maakten eigenlijk een grap om hem een privé bericht te sturen via Instagram met de vraag of hij iets wilde inspreken voor onze mixtape. Verrassend genoeg reageerde hij. Hij wilde het graag doen. Een week later trad hij op in Goes en verrasten we hem ter plekke. De volgende ochtend kregen we de audio gestuurd van Wilbert. Zoiets zorgt natuurlijk ook voor meer luisteraars.”

Alternatieven

Het eerste optreden van de jongens was donderdag 19 november. Een livestream georganiseerd door een studentenvereniging in Eindhoven, de Betere Studenten Avond. Vaak worden er livestreams georganiseerd door artiesten of organisaties als alternatief omdat festivals en feestjes nu niet in levende lijven gehouden mogen worden. “Wij vonden dit een heel leuk concept wat ook veel meer aandacht mag hebben. Ik kende de jongen die het organiseerde en hij vroeg of wij daar wilden komen draaien. Het was erg tof om dit te mogen doen.”

Blik naar de toekomst

Naast De Brave jongens heeft Stijn nog vele ambities. Hij is 21, studeert nog en heeft ook genoeg andere interesses. “Het bouwen van merken ambieert me. Ik vind consumentenpsychologie en strategie ook heel interessant. Ik ben nu individueel met een andere onderneming bezig. Er zijn genoeg andere dingen die me bezighouden.”

Stijn blijft wel realistisch naar de toekomst. “Ik zie hier geen vaste baan in. Het is meer een hobby. Het lijkt ons gewoon heel leuk om op een festival te staan en mensen laten genieten van ons tussenuur. We krijgen er een kleine beloning voor maar dat is niet de voornaamste rede waarom wij dit doen. Het gaat ons er vooral om dat we er een mooi en leuk feestje van kunnen maken.”