Lara Zwaan over een eigen kledingmerk hebben: “Het blijft een uitdaging”

Sinds 2018 heeft Lara Zwaan haar eigen kledingmerk. Alle producten zijn door haarzelf gemaakt, van begin tot het eind. Hier vertelt ze hoe het is om op jonge leeftijd een eigen label te hebben.

Wat vind je zo leuk aan kleding ontwerpen?
“Ik vind het leuk om dingen te creëren. Überhaupt creatief bezig zijn vind ik gewoon heel leuk. Ik vind het heel tof als je mensen ziet die in je kleding rondlopen. Of om zelf de grens op te zoeken wat haalbaar is om te maken en toch creatief te blijven.”

Je hebt op je dertiende meegedaan aan de kunstbende. Was dat het moment dat je echt wist dat je hiermee later iets wilde gaan doen? Of was de kunstbende eigenlijk het begin van alles?
“De eerste keer dat ik meedeed was ik dertien. Het was eigenlijk echt meer voor de lol. Achteraf vroeg de jury of ik er later wat mee wilde gaan doen, maar ik was dertien en had daar nog nooit over nagedacht. Daarna ben ik daar wel over na gaan denken en ging ik ook meer en meer die richting in.”

“Creatief bezig zijn vind ik gewoon heel leuk”

Je hebt in Düsseldorf gestudeerd. Denk je niet dat daar meer kansen liggen als modeontwerpster dan in Zeeland? Waarom ben je teruggekomen?
“Je zit in ieder geval beter, dat zeker. Maar ik merkte dat ik terug wilde naar vrienden en familie. Ik vind steden heel leuk maar ik zag mezelf er niet jarenlang wonen. Dat heb ik nog steeds en daarom ben ik ook terug naar huis gegaan.”

Wat heb je gedaan toen je terug was?
“Ik was nog heel erg aan het twijfelen of ik nog een master ging doen. Maar ik vond het eigenlijk heel leuk om een keer zelf te iets te gaan proberen. Dus ik ging kijken hoe ik het simpel aan kon pakken zodat ik er niet heel veel geld in hoefde te stoppen. Zo heb ik dat langzaam opgepakt.”

Hoe ervaar je het op dit moment om een kledingmerk te hebben?
“Ik vind het nog steeds echt heel leuk. Het blijft een uitdaging en het is nog steeds in de opbouw fase maar je probeert van alles uit. Ik zie wel wat goed loopt en wat niet goed loopt. Ik ben wel aan het kijken of ik winkeltjes kan vinden waardoor ik langzaamaan groter ga worden. Want als je alleen in zeeland blijft, blijft het wel echt Zeeuws.”

Ik vind dat juist wel wat hebben!
“Ja, dat zeker. Ik wil ook echt wel dat het hier allemaal gemaakt blijft worden, of dat nou door mezelf is of door iemand die ik moet inhuren. Het blijft een uitdaging om in Zeeland zoiets te doen.”

Waarom is je merk is zo duurzaam?
“Tegenwoordig zijn zoveel mensen met duurzaamheid bezig, dat je als toekomstgericht merk toch wel beter af bent dan een massaproductie. Dat is vooral de reden geweest. Ook omdat ik alles zelf produceer kom je op een bepaalde prijs uit. Het is een uitdaging, maar het houdt je ook scherp en creatief. Je hebt bepaalde beperkingen hierdoor maar dat is juist toch ook heel interessant.”

Hoe kom je aan inspiratie voor een nieuwe collectie?
“Inspiratie komt overal wel vandaan. Ik sluit niks uit waar ik inspiratie vandaan kan halen. Het was nu het kleurenpallet waar ik naartoe wilde, met warme en herfstige kleuren en tinten. De ene keer heb je meteen een inspiratiebron, de andere keer heb je meer een idee van wat je wil maken. Het is heel verschillend.”

Je nieuwe collectie heet ‘Down to Earth’. Ben je dat zelf ook?
“Dat was het grappige eraan,. Ik vond het een passende naam. Het is bij deze collectie ook de eerste keer dat ik iemand heb die de modellen opmaakt. Dat is omdat er in de collectie feestjurkjes zitten. Normaal zijn het vaak geen professionele modellen, maar gewoon meiden of jongens die we kennen. Gewoon natuurlijke mensen. We proberen het hele commerciële te vermijden, daarom is het juist ook heel leuk als je meiden neemt die nog nooit op de foto hebben gestaan.”

Hoe zie je jezelf over vijf jaar?
“Als het goed uitpakt wil ik er echt mee door gaan, en het tot mijn eigen ding ontwikkelen. Ik leg er echt geen druk op dat het moet lukken. Zo niet, dan niet, dan is het jammer. Dan ga ik misschien toch maar een master doen. Wat dat betreft ben ik inderdaad heel nuchter. Ik hoop op den duur wel op een eigen atelier of winkeltje in Middelburg, een eigen werkplek.”

Bron: Zimbio.com

Gwyneth Oomens