Kunstenaar maakt naam: ‘Mijn werken hangen bij profvoetballers thuis’

Barry Pirovano heeft naam gemaakt in de voetbalwereld. Eén van zijn portretten pronkt op het shirt van een profclub en hij krijgt meerdere aanvragen van grote spelers. Hoe komt de kunstenaar in contact met deze spelers, en hoe zorgt hij ervoor dat hij portretten voor ze mag maken?

Pirovano ontwikkelde met het merk ‘Piro’ zijn eigen kenmerkende stijl. De 44-jarige kunstenaar laat in zijn portretten details weg. Hij beeldt bijvoorbeeld zo min mogelijk gezichten af. Ook gebruikt Pirovano in al zijn werken een aantal vaste kleuren als achtergrond: zwart, een tint blauw of een tint groen. Pirovano beschrijft zijn kunst door de verwijderde details als ‘een poster voor volwassenen’.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Barry Pirovano (@barrypirovano)

Werken voor voetballers

Pirovano heeft inmiddels zijn eigen fanbase opgebouwd. Daaronder bevinden zich meerdere profvoetballers. De kunstenaar uit Bakkum krijgt regelmatig aanvragen om werken te maken voor spelers. “Het komt uit verschillende hoeken. Soms van voetballers zelf, maar ook via hun vrienden of mensen uit hun netwerk.”

De spelers voor wie Pirovano een kunstwerk maakte, zijn ook niet de minsten. Hij maakte bijvoorbeeld een portret van Naci Ünüvar, op aanvraag van zijn management. Ünüvar staat al jaren bekend als één van de grootste talenten uit de jeugdopleiding van Ajax. De aanvaller maakte al op zestienjarige leeftijd zijn debuut bij Ajax. Hij is daarmee de derde jongste debutant ooit voor de club. In zijn debuutwedstrijd wist Ünüvar meteen te scoren. Dit was voor het management van de jonge voetballer reden om Pirovano te benaderen. “Het werk dat ik voor hem maakte, was een cadeau. Voor mij is dit de bevestiging dat ik met toffe dingen bezig ben.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Barry Pirovano (@barrypirovano)

 

Pirovano maakte ook een kunstwerk voor Klaas-Jan Huntelaar. Daar denkt hij met trots aan terug. “Ik heb rond het ongeluk van Abdelhak Nouri iets gemaakt voor Ajax op instagram. Daarna zocht Huntelaar contact. Hij vertelde dat zijn gescoorde penalty tegen Mexico op het WK in 2014 zijn hoogtepunt was. Daar ben ik wat van gaan maken. Hij was daar erg positief over. Die waardering is natuurlijk te gek. Uiteindelijk heb ik het portret aan Huntelaar gegeven en hang ik dus bij hem thuis aan de muur. Net als bij andere profvoetballers.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Barry Pirovano (@barrypirovano)

Pirovano benadert zelf niet zomaar voetballers. “Ik doe dat weinig actief. Als ik iets maak en een speler liket dat, dan vraag ik of hij een afdruk wil hebben. Ik ga niet blanco naar iemand toe om te vragen of ik iets voor hem zal maken. Ik benader ze alleen als er aanleiding voor is.”

Portret op Telstar-shirt

Recent maakte Pirovano een kunstwerk van en voor Telstar-legende Frank Korpershoek, op aanvraag van zijn vrouw. Uiteindelijk kwam dat werk op de shirts van de club uit Velsen-Zuid, tijdens de wedstrijd tegen TOP Oss.  Korpershoek werd toen de speler met de meeste duels ooit voor de club. “Telstar wilde voor die wedstrijd iets tofs maken”, blikt de kunstenaar terug. “Ze wisten alleen nog niet precies hoe of wat. Toen las ik toevallig in de krant dat ze door de coronacrisis nog geen shirtsponsor hadden. Ik heb tegen hun communicatieman Dennis Bliek gezegd: ‘Ik weet nog wel een leuke voor de komende wedstrijd. Dan zet je dat werk van Korpershoek op het shirt.’ Ik zei dat meer met een gekke bek. Toen vertelde Dennis dat hij het bij de directie zou voorleggen. Van het één kwam het ander. Ze waren allemaal enthousiast.”

De kunstenaar vindt het speciaal dat zijn kunst te bewonderen viel op het Telstar-shirt. “Ik vergeet die dingen snel, maar dat is wel iets waarvan je op dat moment denkt: Dat kan ik ook weer van m’n lijstje afstrepen; ik heb gewoon op het shirt van een betaaldvoetbalclub gestaan.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Barry Pirovano (@barrypirovano)

 

Na veel positieve reacties op het speciale shirt, besloot Telstar het tricot met portret in de webshop te verkopen. “Ze gingen als een malle, heeft Telstar mij verteld. Dat is wel grappig, want ik deed het niet met dat doel. Ik wilde gewoon een cool portret maken. Het is dan heel speciaal als dit eruit voortkomt.”

Twee wedstrijdgedragen shirts met het design van Pirovano zijn zelfs geveild voor het goede doel. De jeugdopleiding van Ajax kocht er één voor 1750 euro. Het geboden bedrag van 1750 euro ging naar de terminaal zieke vader van de perschef van Telstar. Een ander wedstrijdshirt werd geveild voor Spieren voor Spieren.

Volgende project?

Op dit moment is Pirovano alweer bezig met het volgende grote project. Hij wil daar alleen nog niet veel over verklappen. “Het heeft met de Champions League te maken, dat is wat ik zeg”, sluit hij glimlachend af.